logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przerobienie kosiarki akumulatorowej 36V na zasilanie 230V - jak to zrobić?

tinjap 28 Lip 2024 21:29 1482 10
REKLAMA
  • #1 21171830
    tinjap
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Witam
    posiadam kosiarkę akumulatorowa 36V (2x18V, silnik bezszczotkowy) sprzęt fajny ale ma moc przez pewien czas a później wiadomo.
    W związku z tym mam pytanie czy jest możliwość przerobienia jej tak aby w dowolnym momencie przełączyć ją pod zasilanie 230V? Wiadomo tanim kosztem...
  • REKLAMA
  • #2 21171870
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6612
    Zasilacz DC 36 V o odpowiednim prądzie i przełącznik załatwiłby sprawę.
  • #3 21171887
    tinjap
    Poziom 9  
    ale taki zasilacz musi mieć jakiś konkrety amperaż? Teraz kosiarka pracuje na aku 2x18V 4Ah
  • REKLAMA
  • #4 21171909
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    Podaj moc, lub chociażtyp.
  • #5 21171913
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    Tanio niekoniecznie znaczy najlepiej. Zasilanie akumulatorowe ma tę zaletę że nie przetniesz przewodu, poza tym nie zostaniesz porażony prądem o większym napięciu. Ja osobiście szedł bym w drugi komplet akumulatorów, jak się zmieści to aby miał więcej Ah.
  • REKLAMA
  • #6 21171920
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 435
    Kosiarka akumulatorowa ma znacznie więcej wad niż zalet, bo zaletę tylko jedną tzn brak kabla.
    Taką kosiarką to można kosić 2 arowe trawniki raz na tydzień gdzie trawa jest maks 7 centymetrów.

Sam natomiast koszę kosiarka elektryczna spory areał zajmuje mi to nonstop 3,5 godziny czasu, które kosiarki aku to wytrzymają 3,5 godziny.
    Spalinowej nie mam i nie kupię bo nie stać mnie.
  • #7 21171941
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    Lukas6432 napisał:
    Kosiarka akumulatorowa ma znacznie więcej wad niż zalet, bo zaletę tylko jedną tzn brak kabla.
    Taką kosiarką to można kosić 2 arowe trawniki raz na tydzień gdzie trawa jest maks 7 centymetrów.

Sam natomiast koszę kosiarka elektryczna spory areał zajmuje mi to nonstop 3,5 godziny czasu, które kosiarki aku to wytrzymają 3,5 godziny.
    Spalinowej nie mam i nie kupię bo nie stać mnie.

I myślisz że nie zajedziesz kosiareczki na akumulator jak zamiast akumulatora podejmiesz ją pod zasilacz i będziesz 3,5 godziny kosić?
    Pewien sprzęt jest przeznaczony do wielogodzinnej pracy a pewien do okazjonalnej. Jeśli taka kosiareczka nie da rady wykosić na jednym lub dwóch zestawach akumulatorów to może jest niedobrana do areału? Może zasilanie jej z zasilacza po prostu zaszkodzi? W sensie szybko się zużyje. I zamiast tanio będzie drogo bo raz się zapłaci za zasilacz i ewentualny przewód do zasilania jej oraz drugi raz zapłaci się za nową kosiarkę tym razem lepszą, przystosowaną do posiadanego areału.
  • REKLAMA
  • #8 21171949
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6684
    Można kupić tanie ogniwa z de pakietu nawet całkiem dobrej jakości więc nic tylko zrobić sobie z dwa pakiety, ładowarka modelarska i jeździć.
  • #9 21171971
    tinjap
    Poziom 9  
    ok dziękuję za odpowiedzi, myślałem że to prostsze będzie a w tej sytuacji chyba faktycznie lepiej kupić 2xaku.
    Mam kosiarke spalinową (43cm), elektryczną (30cm) i tą na aku (43cm). Moda na roboty jest ale ja lubie kosić. Spalinowa wiadomo najdrożej w eksploatacji, elektryczna trochę wąska (30cm) a kabel mi nie przeszkadza specjalnie a ta na baterie problem tylko w tym, że trzeba biegać aby szybko skosic i po 300m warto dać nowy prąd gdyz jeszcze 2x tyle. Najlepiej paradoksalnie kosi ta na akumulatory -zbiera ładnie trawę ma duży kosz i ma szybkie obroty. Niestety padł silnik ale kupiłem "nowy" za małą kaskę. Myśłałem też nad kupnem większej elektrycznej ale to kolejna 4 kosiarka :)
    Więc stąd pomysł na "dodatkową moc" do tej na akumulatory.

Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

a czy coś takiego da radę?
    Link
  • #10 21172037
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6684
    Jak dasz 10 połączonych równolegle to myślę że da radę.
  • #11 21172056
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 435
    tinjap napisał:
    Najlepiej paradoksalnie kosi ta na akumulatory -zbiera ładnie trawę ma duży kosz i ma szybkie obroty. Niestety padł silnik ale kupiłem "nowy" za małą kaskę. Myśłałem też nad kupnem większej elektrycznej ale to kolejna 4 kosiarka

Elektryczna też może mieć wysokie obroty, wystarczy kupić taką co ma mocowanie noża bezpośrednio na wałku silnika a nie przez przekładnię na pasek.
    Takie mocowania mają (na wałku) kosiarki marki Faworyt Pro z silnikiem indukcyjnym.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kosiarkę akumulatorową 36V (2x18V, silnik bezszczotkowy) i zastanawia się nad możliwością przerobienia jej na zasilanie 230V, aby uzyskać większą moc. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym zakup zasilacza DC 36V o odpowiednim amperażu oraz rozważenie zakupu dodatkowych akumulatorów, co może być bardziej opłacalne. Wskazano również, że kosiarki akumulatorowe mają ograniczenia w czasie pracy, co może być problematyczne przy większych areałach. Użytkownicy podkreślają, że zasilanie z sieci może prowadzić do szybszego zużycia sprzętu. Wskazano na możliwość zakupu kosiarki elektrycznej z bezpośrednim mocowaniem noża na wałku silnika, co może poprawić efektywność koszenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA