logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić pompę przeponową 12 V=/160 W z ciągnika C-360?

hubcio1989 01 Sie 2024 00:56 441 11
REKLAMA
  • #1 21175800
    hubcio1989
    Poziom 8  
    Proszę serdecznie o poradę na temat źródła zasilania do pompy, jaką kupiłem niedawno. Ma ona w charakterystyce podane maks. ciśnienie wynoszące 13,5 bar (przy 13 wyłącznik ciśnieniowy zadziała); napięcie zasilania 12 V=; prąd do 14 A; moc do 160 W i wolny przepływ wody to 10 l/min. Jest w niej informacja, że w przypadku zasilania pompy zasilaczem 230 V~/12 V= jego minimalna zalecana moc to 250-300 W.

Pompa będzie pracować wraz z ciągnikiem C-360, gdzie mamy 2× akumulatory po 6 V, czyli 12 V. Problem polega na tym, że jak go podpiąłem do akumulatora z auta 12 V, to słabiutko działał (wydawało się, że to nie jest pełna moc) - zaryzykowałem i podłączyłem do 2 akumulatorów tworzących łącznie 24 V, no i ładnie ciśnienie zbudował (okazuje się, że takie napięcie może pompę spalić - tak powiedzieli w autoryzowanym oddziale pompy Fotton). Co musiałbym przerobić/dokupić/podłączyć, aby ta pompa mogła być używana razem z ciągnikiem?

Zrzut ekranu z danymi technicznymi pompy wraz z opisem parametrów.
  • REKLAMA
  • #2 21175817
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    hubcio1989 napisał:
    podłączyłem do 2 akumulatorów tworzących łącznie 24 V, no i ładnie ciśnienie zbudował (okazuje się, że takie napięcie może pompę spalić - tak powiedzieli w autoryzowanym oddziale pompy Fotton). Co musiałbym przerobić/dokupić/podłączyć, aby ta pompa mogła być używana razem z ciągnikiem?
    Co Ty tworzysz, Dobry Człowieku? Masz 12 woltów w instalacji ciągnika i szukasz wczorajszego dnia. Co do zasilania z sieci to spory transformator toroidalny np. do halogenów i mostek prostowniczy i to na solidnym radiatorze. Żadne zasilacze impulsowe nie będą z tą pompą współpracować.
  • #3 21175909
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6077
    hubcio1989 napisał:
    Problem polega na tym, że jak go podpiąłem do akumulatora z auta 12 V, to słabiutko działał (wydawało się, że to nie jest pełna moc) - zaryzykowałem i podłączyłem do 2 akumulatorów tworzących łącznie 24 V, no i ładnie ciśnienie zbudował
    Zmierzyłeś parametry? Jeśli dla zasilania 12 V są niegodne z deklaracją producenta, to zareklamuj.

Wysokość tłoczenia to sposób podawania ciśnienia, jakie może wytworzyć pompa, 70 m to 7 bar, a maksymalne ciśnienie pracy 13 bar, coś tu się nie zgadza. Zapytaj "producenta", jak definiują parametry.

Ta sama pompa w Chinach nazywa się FL-200; z danych technicznych wynika, że powinna wytworzyć 13,8 bar, (200 psi) - może sprzedali ci nie tę wersję.

https://www.alibaba.com/product-detail/FL-200-12-volt-dc-200psi_60478096701.html
  • REKLAMA
  • #4 21175960
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21176009
    hubcio1989
    Poziom 8  
    Kable są krótkie i to chyba 1,5 mm2. Kabel jest może długości 2 metrów. Kupię manometr na 16 bar i sprawdzę, ile wytwarza. Wiem że w ciągniku mam 12 V, tyle że to nie działa, jak powinno. Podłączę jeszcze raz i zmierzę parametry. Nie lubię się bawić w odsyłanie, no ale jak to rzeczywiście jest nie to, co powinno, to słabo. Dam znać, jakie wyszły parametry ciśnienia. No i zastanawiające jest to, że powiedzieli mi żebym nie podpinał do 24 V, a ja nie wiedząc podpiąłem i nic się nie stało, a pracowała dłuższą chwilę.
  • REKLAMA
  • #6 21176040
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    Masz ponad 1 V spadku napięcia na przewodach. To po pierwsze. A po drugie po silniczku 160 W tobym się wiele nie spodziewał. Raczej pompka pracuje prawidłowo, tylko parametry podane są z kosmosu.
  • #7 21176159
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    hubcio1989 napisał:
    No i zastanawiające jest to, że powiedzieli mi, żebym nie podpinał do 24 V, a ja nie wiedząc podpiąłem i nic się nie stało, a pracowała dłuższą chwilę.
    Nie ma w tym nic zastanawiającego. Jeśli producent podaje 12 V, to się nie podłącza więcej. Przy dwukrotnie wyższym napięciu silnik ulegnie przedwczesnemu uszkodzeniu, ale nie ma reguły mówiącej, czy stanie się to w pierwszej sekundzie, czy po minucie, czy po dziesięciu.
    Przez takie "testy" zwiększasz szanse na to, że odrzucą Ci reklamacje.
  • REKLAMA
  • #8 21176173
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2021
    Sprzęt Fottonu to nie chińszczyzna i raczej trzyma parametry. Wiem, bo używam.
    Po pierwsze sprawdź, jakie napięcie panuje na zaciskach pompy i jakie jest na akumulatorze podczas pracy.

Krzysztof Kamienski napisał:
    Co Ty tworzysz, Dobry Człowieku? Masz 12 woltów w instalacji ciągnika i szukasz wczorajszego dnia. Co do zasilania z sieci to spory transformator toroidalny np. do halogenów i mostek prostowniczy i to na solidnym radiatorze. Żadne zasilacze impulsowe nie będą z tą pompą współpracować.

O czym Ty piszesz, człowieku z Surinamu? Jaki sens ma stosowanie tutaj transformatorów toroidalnych? Są przeznaczone do pomp zasilacze impulsowe w tym samym sklepie, o mocach kilkuset watów. Ponadto mostek prostowniczy przy takich prądach jest zastępowany mostkiem aktywnym.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21176237
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    acctr napisał:
    Sprzęt Fottonu to nie chińszczyzna i raczej trzyma parametry.
    To dlaczego na chińskich stronach są takie same produkty pod innymi "markami"?
    Chińszczyznę też można kupić dobrą; możliwe, że ta jest dobra, problem w tym, że zazwyczaj polska firma na drodze pomiędzy producentem a klientem stanowi dodatkowe źródło dezinformacji.

Tak jest i tutaj, na chińskiej stronie nie ma wpisu "wysokość tłoczenia 70 m".
  • #10 21176563
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2021
    jarek_lnx napisał:
    Chińszczyznę też można kupić dobrą; możliwe, że ta jest dobra, problem w tym, że zazwyczaj polska firma na drodze pomiędzy producentem a klientem stanowi dodatkowe źródło dezinformacji.
    Chińszczyzna to chińszczyzna, czyli produkt marnej jakości i taką przywołuję.

jarek_lnx napisał:
    Tak jest i tutaj, na chińskiej stronie nie ma wpisu "wysokość tłoczenia 70 m"
    Fotton ma swoją stronę i dyskutując o sprzęcie tej firmy, należy się opierać na ich dokumentacji, a nie jakiejś chińskiej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21176767
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3495
    hubcio1989 napisał:
    napięcie zasilania 12 V=; prąd do 14 A
    Problem polega na tym, że jak go podpiąłem do akumulatora z auta 12 V, to słabiutko działał
    Bo napięcie na akumulatorze spada pod obciążeniem 14 A. Zmierz napięcie na samej pompie.
  • #12 21177034
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    acctr napisał:
    Chińszczyzna to chińszczyzna, czyli produkt marnej jakości i taką przywołuję.
    Chyba nie ma oficjalnej definicji :) Ja pisałem w znaczeniu produkt chiński, niezależnie dobry czy zły.

acctr napisał:
    Fotton ma swoją stronę i dyskutując o sprzęcie tej firmy, należy się opierać na ich dokumentacji, a nie jakiejś chińskiej.
    To jest firma handlowa, nie znają się na tym co sprzedają, dlatego na ich stronie znajdują się sprzeczne wpisy "wysokość tłoczenia 70 m" "Maksymalne ciśnienie pracy 13bar" a dokumentacja techniczna nie istnieje. Jeszcze nie widziałem krajowej firmy handlowej która by potrafiła stworzyć dokumentację techniczną - po prostu poziom wiedzy technicznej w takich firmach jest żałośnie niski, dlatego Alibaba jest lepszym źródłem informacji. W takim Fottonie wiedzą tylko tyle co potrzeba do handlu, tanio kupić, drożej sprzedać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje porady dotyczącej zasilania pompy przeponowej 12 V/160 W, która ma maksymalne ciśnienie 13,5 bar. Pompa była podłączona do akumulatora 12 V, ale działała słabo, a po podłączeniu do 24 V ciśnienie wzrosło, co może prowadzić do uszkodzenia. Użytkownik zastanawia się, co należy zmienić lub dodać, aby pompa działała prawidłowo z ciągnikiem C-360. W dyskusji poruszono kwestie spadku napięcia na przewodach, jakości kabli oraz różnic w parametrach pompy w dokumentacji producenta. Użytkownicy sugerują sprawdzenie napięcia na zaciskach pompy oraz użycie odpowiednich zasilaczy, unikając zasilaczy impulsowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA