logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego początek taśmy LED się stapia? Podział na 3 odcinki, zasilanie

palaszmarcin7 05 Sie 2024 22:30 573 8
REKLAMA
  • #1 21181333
    palaszmarcin7
    Poziom 2  
    Dlaczego początek taśmy LED się stapia? Podział na 3 odcinki, zasilanie
    Witam, co jakiś czas wymieniam początek do LEDów, topi się i nie wiem dlaczego (dzieje się to po jakichś kilku dniach użytkowania). Miał ktoś może podobny problem? Dodam, że taśma jest podzielona na 3 odcinki i do jednego z odcinków dochodzi kabel zasilający i na każdym z trzech odcinków ten początek się stapia.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21181507
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 321
    Jaka taśma (ile wat na metr?) ile tej taśmy, połączenia lutowane czy wciskane?
    Jeżeli wymieniasz co kilka dni to raczej połączenia wciskane. No nie wiem, ale ja, nawet 10cm lutuje...
  • #6 21181850
    palaszmarcin7
    Poziom 2  
    Witam tasma jest nowa, podzielona na 3 odcinki 5m -3m-3m
  • REKLAMA
  • #7 21181866
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Witam
    Zbliżenie na przewody elektryczne połączone w sposób prowizoryczny klejem.
    Wygląda jakby przewód nie był lutowany, (jest brązowy, bez cyny) tylko położony na taśmie i zalany klejem. Zły kontakt między przewodem a taśmą powoduje grzanie się miejsca styku, lub, taśma jest długa i ścieżki nie wytrzymują obciążenia.
    PozdrawiaM.
  • #8 21182048
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1187
    Czy to jest taśma 11W/m2? Jaki masz zasilacz? Jakim przewodem podłączone?
    Jak wyglądają połączenia pomiędzy odcinkami.
    Jeśli to taka taśma jak myślę, masz tam ponad 120W puszczone przez niewielki styk. Mam nadzieję, że zasilacz dobrze dobrany, tzn. ma więcej niż 120W. Jak jest za słaby, to niedługo nie tylko taśmę będziesz naprawiać.
    Proponowałbym, poza porządnym przylutowaniem końcówki, rozpiąć taśmę za odcinkiem 5m, i doprowadzić osobnym przewodem zasilanie do odcinka 3+3m. Zmniejszy to obciążenie tego styku co najmniej o połowę.
    Wszelkie połączenia lutujemy. Tu wystarczy najprostsza kolba lutownicza 30W i cyna z topnikiem, 1mm, w fiolce.
  • #9 21182728
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 321
    Madrik napisał:
    rozpiąć taśmę za odcinkiem 5m, i doprowadzić osobnym przewodem zasilanie do odcinka 3+3m. Zmniejszy to obciążenie tego styku co najmniej o połowę
    Ale napisał:
    palaszmarcin7 napisał:
    i na każdym z trzech odcinków ten początek się stapia

Podzielić warto, ale lutować to raczej nie będzie - gdyby miał wiedzę i narzędzia to dlaczego tego nie zrobił dotychczas. Może niech zaprosi kumpla z lutownicą.
    Ewentualnie może co ś takiego by pomogło (oczywiście każdy odcinek oddzielne zasilanie)?:https://leddo.pl/zlaczka-tasmy-led-2pin-10mm-dwustronna-zatrzask.html
    Dwustronna złączka zatrzaskowa do taśmy LED 2-pin 10 mm.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z topnieniem początku taśmy LED, która jest podzielona na trzy odcinki. W odpowiedziach zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn, w tym niewłaściwe połączenia (lutowane vs. wciskane), zbyt długą taśmę, która może nie wytrzymywać obciążenia, oraz niewłaściwy dobór zasilacza. Użytkownicy zalecają lutowanie połączeń, aby zapewnić lepszy kontakt oraz rozdzielenie zasilania dla każdego odcinka taśmy, co zmniejszy obciążenie. Wskazano również na konieczność sprawdzenia parametrów zasilacza oraz mocy taśmy LED.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA