logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] CPU osiąga 100℃ przy bootcie i w BIOSie - co może być przyczyną?

FemboyAss 07 Sie 2024 07:32 2412 15
  • #1 21182714
    FemboyAss
    Poziom 3  
    Potrzebuję pomocy w zdiagnozowaniu problemu, przy włączaniu komputera wentylatory są na maksymalnych obrotach, a OpenHardware Monitor wykazuje, że procesor na wszystkich rdzeniach osiąga temperaturę 100 stopni C. Podobnie informuje BIOS, zaczynając od 80 stopni. Pasta została wymieniona kilka dni przed wystąpieniem usterki, wszystko działało bez problemów, obroty wentylatorów były niskie, a temperatura oscylowała w okolicach 30 stopni. Dosłownie z dnia na dzień coś się zepsuło. Dodatkowo mogę dodać, że komputer był przewożony w dwa miejsca i nie wiem, czy może bateria z płyty głównej się gdzieś przesunęła, czy źle podłączyłem kartę. Proszę o pomoc, ponieważ nie stać mnie na nową płytę z procesorem, pamięcią RAM i zasilaczem. Jeśli istnieje coś, co mogę zrobić samodzielnie, bez większych uszkodzeń, oraz bez ryzyka utraty danych lub konieczności reinstalacji BIOS-u, byłbym wdzięczny. Nie ma problemu z funkcjonowaniem, przeglądarka i inne aplikacje, nawet te bardziej wymagające, działają normalnie. Zrzut ekranu z aplikacji OpenHardware Monitor pokazujący wysokie temperatury procesora Intel Core i5-9400F i poprawne działanie karty NVIDIA GeForce RTX 3060. Zrzut ekranu z programu OpenHardware Monitor pokazujący prędkości wentylatorów i informacje o płycie głównej.

Dodam jeszcze że obudowa, szkło czy tylna płyta gdzie procesor jest najbliżej jest kompletnie zimna
  • #2 21182722
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1609
    Trzeba sprawdzić zamocowanie radiatora.
  • #3 21182733
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 850
    Przecież sam się z siebie nie grzeje
    Jakiś proces (aplikacja) przy starcie obciąża CPU
  • #4 21182738
    FemboyAss
    Poziom 3  
    >>21182733 no właśnie nie widzę, żeby coś zżerało aż tak dużo zasobów, żeby od tak zaczynał z 80℃

Dodano po 1 [minuty]:

>>21182722 jedyne co mogę zrobić, to spróbować go dokręcić, ale nie ruszałem go od kilku dni, wątpię, że od tak się poluzował czy się ruszył, kilka dni w sensie kiedy wymieniałem pastę

Dodano po 10 [minuty]:

nic, dalej czyta tą samą temperaturę
    a wszystko jest w środku chłodne
  • #5 21182753
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1609
    Najpierw mechanicznie musi ciepło odbierać poprawnie, przylegać do rdzenia. Kamery termowizyjnej raczej nie posiadasz aby stwierdzić propagację ciepła.
  • #6 21182759
    FemboyAss
    Poziom 3  
    >>21182753 na dotyk i oko on ma nie więcej niż 23 stopnie, radiator z chłodnicy dmucha na zimno, wentylatory w obudowie tak samo, jedynie karta się zgadza bo ma 40 prawie 50
    nie wiem co mogę zrobić
    może sprawdzić podłączenia przewodów na płycie i wszystkie inne

Dodano po 1 [minuty]:

aktualnie powoli spada, ale procesor na pewno nie ma 80, bo by dmuchało ciepłem i tylna płyta byłaby gorąca, a jest zimna
    aktualnie ma obciążenie niecałe 10%

Dodano po 2 [minuty]:

komputer mam od prawie 5 lat i to jest pierwszy raz, żeby mi się tak stało, nawet przy wymianie karty czy chłodzenia na wodne tak nie było
  • #7 21182775
    max-bit
    Poziom 34  
    Tak jak napisali inni najpierw sprawdz mocownaie CPU
    Jesli przez 5 lat tam nikt nie zaglądał to pewnie pasta wyschła na wiór i wystarczy ze ktos tym walnął radiator odlazl od CPU w dodatku resztki starej zeschniętej pasy sie skruszyły i izolują CPU od radiatora

A więc
    1. Otwieramy obudowę
    2. Sciagany radiator
    3. Czyścimy benzyną ekstrakcyną (nie taka z baku) cpu i radiator z starej pasty
    4. Nakładamy nowa pastę
    5. Zakładamy radiator
    6. Zamykamy obudowę.
  • #8 21182781
    FemboyAss
    Poziom 3  
    >>21182775 dosłownie napisałem że paste wymieniam regularnie i ostatni raz było w tamten czwartek, nie było problemów do dzisiaj rana
  • #9 21182789
    max-bit
    Poziom 34  
    Jesli
    Chłodzony jest poprawnie a cpu nie jest obciążane to są już tylko 2 możliwości
    1. Zdechła płyta i coś fiksuje
    2. Zdechł CPU i coś fiksuje

To już nic się nie wymyśli trzeba CPU sprawdzić na innej platformie / i płyte na innym cpu.
    Nie sądzę aby bylo to od grafiki czy pamięci
  • #10 21182797
    FemboyAss
    Poziom 3  
    >>21182789 >>21182789 dzięki za radę, ale musi być coś, co mogę jeszcze zrobić, bo nie wyjmę sobie od tak kilku kafli na nowe komponenty z powietrza
  • #11 21182798
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    FemboyAss napisał:
    komputer był przewożony w dwa miejsca

Jeśli między "tamtym czwartkiem" a "dzisiaj z rana", to proponowałbym jednak zabrać się na fizyczną weryfikację styku chłodzenie - CPU.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #12 21182802
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2420
    FemboyAss napisał:
    dosłownie napisałem że paste wymieniam regularnie i ostatni raz było w tamten czwartek, nie było problemów do dzisiaj rana

FemboyAss napisał:
    że komputer był przewożony w dwa miejsca

Zdecydowanie zdemontuj radiator i zamontuj jeszcze raz. Jeśli już po starcie masz 100 stopni na CPU, to ewidentnie brakuje styku z radiatorem.
  • #13 21182834
    max-bit
    Poziom 34  
    Pasta świeża jest miękka no raczej nie powinno sie nic stać choć faktycznie weryfikacja nie zaszkodzi.
  • #14 21182891
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3528
    FemboyAss napisał:
    Dodatkowo mogę dodać, że komputer był przewożony w dwa miejsca

Sprawdzić poprawność montażu coolera.
  • #15 21183160
    FemboyAss
    Poziom 3  
    wymieniłem paste, wydaje mi się że za dużo nałożyłem ostatnio, socket jest czysty, CPU wyczyszczone, Bios wykazuje że uruchamia się na 30 stopniach
    ale OpenHardwereMonitor dalej skacze między 70 a 90
    znalazłem w menadżeże coś co się zwie "Antimalwere serviece executable" i to zżera jakieś 60% cpu przy starcie
  • #16 21184747
    FemboyAss
    Poziom 3  
    Wszyscy żeście się mylili, to była rozwalona pompa, następnym razem czytajcie i piszcie odpowiedzi ze zrozumieniem, a nie wklejajcie "złote myśli", które nic nie zdiagnozowały.
    Nie pozdrawiam.

Moderowany przez Felini:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przegrzewającym się procesorem, który osiąga temperaturę 100°C przy uruchamianiu komputera oraz w BIOSie. Po wymianie pasty termoprzewodzącej kilka dni wcześniej, komputer działał poprawnie, a temperatura wynosiła około 30°C. Po przewozie komputera użytkownik zauważył, że wentylatory działają na maksymalnych obrotach, a temperatura procesora wzrasta. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie mocowania radiatora, stanu pasty termoprzewodzącej oraz ewentualnych problemów z płytą główną lub samym procesorem. Po dalszej diagnostyce użytkownik odkrył, że proces "Antimalware Service Executable" obciąża CPU, co może wpływać na temperaturę. Ostatecznie problem okazał się być związany z uszkodzoną pompą chłodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA