logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Procesor osiąga 100°C i wyłącza komputer – wymiana pasty nie pomogła

gacioch 05 Cze 2011 23:42 13210 30
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego procesor pokazuje 100°C i wyłącza komputer mimo wymiany pasty?

Jeśli radiator jest tylko letni, a program pokazuje 100–125°C i komputer się wyłącza, najbardziej prawdopodobny jest uszkodzony czujnik temperatury na płycie głównej albo błędny odczyt temperatury, a nie realne takie temperatury rdzenia [#9611850][#9605268] Dla pewności sprawdź procesor na innej płycie albo zmierz temperaturę pirometrem; samo dotknięcie radiatora od razu pokaże, czy faktycznie jest bardzo gorący [#9605277][#9611850] W starszych procesorach AMD przyczyną bywa też wyschnięta pasta między rdzeniem a metalową osłoną procesora, którą trzeba wymienić [#9620455] Sprawdź również docisk chłodzenia, bo boxowy radiator może nie przylegać poprawnie, jeśli opiera się o koszyk lub ma zły montaż [#9623976]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 9580946
    gacioch
    Poziom 9  
    Ocena: 17
    Witam, problem pojawił się z dnia na dzień gdy pewnego razu rdzeń uzyskał 100 °C i komputer mi się wyłączył. Postanowiłem wymienić pastę lecz to nie pomogło nawet o trochę. Załączam niżej test z OCCT.
    Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 9580967
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    Wentylator się kręci?
  • #3 9580977
    gacioch
    Poziom 9  
    Tak i jak rośnie temperatura to zwiększają się obroty.
    Dodam jeszcze, że procesor ma z 3 miesiące.
  • #4 9580983
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    Radiator jest gorący jak go dotkniesz?
  • #5 9580988
    gacioch
    Poziom 9  
    Teraz nie bo nie używam prawie wgl. procka, zobaczę jak bedzie teraz po tym teście.

Dodano po 1 [minuty]:

Robi się ciepły ale nie aż tak abym się opażył
  • REKLAMA
  • #7 9581515
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    Jak pisał moderator, nanieś jeszcze raz świeżą pastę i dokładnie załóż radiator.
    Zrób test OCCT, ale nie włączaj od razu "infinity", tylko ustaw czas np. 5 minut.
    W ów czas, test rozpocznie się od 1 minuty w "idle" i dopiero pózniej zacznie sie obciążenie.
    Właśnie czas jednej minuty, pokaże jak wygląda temperatura w "idle" i jak bardzo narasta, gdy zaczyna się obciążenie.

Bardzo możliwe, że radiator jest za mało wydajny i trzeba będzie pomyśleć o czymś lepszym.
  • #8 9581852
    sad_madman
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Osobiście nie sądzę, żeby istniało takie coś jak "za mało wydajny" w przypadku chłodzenia BOX-owego. Przecież te chłodzenia są tak skontrowane aby schłodzić bez problemu dany procesor. Wina musi zatem leżeć po stronie jego montażu/wady procesora/uszkodzenia sekcji zasilania płyty/nadmiernego nagrzania komputera (np. stoi na słońcu lub przy ciepłym grzejniku).
  • #9 9582497
    fiend_
    Poziom 43  
    Ocena: 223
    Masz wentylatory w obudowie? Przydałoby się posiadać chociaż dwa- z przodu i z tyłu, aby zapewnić obieg powietrza. No i rzecz jasna nałóż jeszcze raz pastę- nie za grubo i nie zbyt mało, inaczej będzie słaby kontakt rdzeń-chłodzenie.
  • #10 9599883
    gacioch
    Poziom 9  
    Nałożyłem pastę jeszcze raz i nic to nie dało, zrobiłem ten test OCCT i wszystko pokazywało pozytywnie lecz gdy zacząłem przeglądać internet rdzeń uzyskał temp. 122 C.
  • #11 9599958
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    Takie rzeczy, zdarzają się tylko w erze :D

Jeszcze raz uruchom program monitorujący "core temp" i pozostaw na pulpicie.
    Następnie uruchom internet i poserfuj troszkę.
    Zrób zrzut ekranu z monitoringu i wklej fotkę na forum, za pomocą "dodaj obrazek".

Przykład:

http://www.programosy.pl/program,core-temp.html
  • REKLAMA
  • #12 9600905
    servi16
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    a kręciłeś procka? może za duże napięcie ma i dla tego ;p
  • REKLAMA
  • #13 9600940
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 562
    Ja bym kroił czapkę. Jeżeli nie masz pomysłu jak przerobić chłodzenie aby działało z procesorem bez czapki, to tego nie rób (jeżeli nie umiesz się posłużyć flexem, to też se daruj).

Najprawdopodobniej jest uszkodzony czujnik, ale dość trudno w to uwierzyć, bo bez obciążenia pokazuje prawidłowo - dopiero pod obciążeniem jest duży skok, zupełnie tak jakby radiator nie odbierał ciepła od procesora.
  • #14 9601480
    bartosz789
    Poziom 30  
    Ocena: 382
    Tylko przy 122C komputer by się wyłączył albo spalił procesor.
    Więc na 99% wina leży w czujniku.
  • #15 9605268
    VIGOR_PICTURES
    Poziom 21  
    Ocena: 148
    Witam,
    Acha! Przegrzewający procesor widmo!

Miałem identyczny problem. W stanie spoczynku CPU miał temperaturę "pokojową" a po odpaleniu czegokolwiek, co wymagało mocy obliczeniowej (czyt: wzrostu temperatury procesora) system wył, że procesor ma 60-70-90 stopni i powinien już dawno być kupką popiołu. Wymieniłem pastę, wymieniłem wentylator, modły odprawiałem nad tym procesorem (AMD Athlon 64 x2 3800+)

Co było najśmieszniejsze? Jak wchodziło się do BIOS'u w zakładkę "PC HEALTH" to wskazania temperatury były odpowiednie... Taki mały psikus.
    Naturalnie w końcu zmieniłem płytę główną. Jak się domyślacie pewnie - procesor mimo BOXowego chłodzenia jest dalej chłodny jak był. Winowajcą był czujnik i/lub sterownik w systemie.

Jeśli masz możliwość, to przełóż procesor do kogoś kto ma takie samo gniazdo na płycie głównej. Wtedy będziesz miał 100% pewności.

Pozdrawiam;)
  • #16 9605277
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4883
    VIGOR_PICTURES napisał:
    Jeśli masz możliwość, to przełóż procesor do kogoś kto ma takie samo gniazdo na płycie głównej. Wtedy będziesz miał 100% pewności.

Bzdura. A co w przypadku, jeśli to płyta gł. podnosi napięcie procesora i zbędnie go podgrzewa?
    100% pewności można uzyskać badając temperaturę rdzenia pirometrem.
  • #17 9605426
    traszka
    Poziom 12  
    Ja miałem podobny problem z socketem 775 na płycie Fujitsu.
    Procesor się grzał do 110* dlatego że jedna nóżka od radiatora była strzelona.
    Później po wymianie radiatora grzał się do 90* przeczytałem na forum że to jest normalna temperatura tego procesora.

Sprawdź na innej płycie, i płytę swoją na inny procesorze.
  • #18 9605664
    b2r
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    90 stopni to normalna temperatura? Dla jakiego procesora?

Uszkodzony czujnik na MOBO. Jak komputer uzyska >100 stopni, uważając chwyć za radiator. Jeśli dasz rade utrzymać to na pewno nie ma tam >60 stopni.
  • #19 9605867
    VIGOR_PICTURES
    Poziom 21  
    Ocena: 148
    DriverMSG napisał:
    VIGOR_PICTURES napisał:

Bzdura. A co w przypadku, jeśli to płyta gł. podnosi napięcie procesora i zbędnie go podgrzewa?
    100% pewności można uzyskać badając temperaturę rdzenia pirometrem.

Fakt, pirometr to najbardziej miarodajna metoda i ogólnie mniej zachodu jest z nią. Jednak chyba łatwiej jest znaleźć kogoś z płytą główną i "wymienić się zabawkami" niż kogoś kto posiada pirometr. Ale ogólnie rację przyznaję.
  • #20 9610415
    gacioch
    Poziom 9  
    To będę musiał długo poszukać bo mało kto ma takiego staruszka.

Dodano po 17 [minuty]:

leven napisał:
    Takie rzeczy, zdarzają się tylko w erze :D

Jeszcze raz uruchom program monitorujący "core temp" i pozostaw na pulpicie.
    Następnie uruchom internet i poserfuj troszkę.
    Zrób zrzut ekranu z monitoringu i wklej fotkę na forum, za pomocą "dodaj obrazek".

Przykład:

http://www.programosy.pl/program,core-temp.html

Dodano po 55 [minuty]:

Uzyskał 100C dotknąłem radiator i nie był gorący miał tak z 50C jak nie mniej.

Dodano po 1 [godziny] 9 [minuty]:

Jeszcze nie powiedziałem ale przy 125C komputer normalnie się wyłącza.
  • #21 9611850
    b2r
    Poziom 16  
    Czyli jeśli dało się dotknąć radiator (i nie poparzyć!) to jest uszkodzony czujnik na płycie głównej.
    Rozwiązanie:
    -wymiana płyty albo wyłączenie alertu po przekroczeniu temperatury w biosie
  • #22 9611924
    gacioch
    Poziom 9  
    W tym biosie nie ma opcji wyłączania alertu, nie ma nawet podanej temperatury.

Dodano po 31 [sekundy]:

To jest płyta MSI

Dodano po 28 [minuty]:

Bios 6.00 PG
  • #23 9615622
    gacioch
    Poziom 9  
    Jak mam ten czujnik wyłączyć?

Dodano po 18 [minuty]:

Z dnia na dzień coraz szybciej ten procesor (niby) się grzeje. Oto wynik OCCT, który zrobiłem przed chwilą :
  • #24 9618440
    b2r
    Poziom 16  
    Jaki masz tam bios? (award, pheonix)
  • #25 9618473
    MadMac01
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam.

A ja zasugeruję upgrade biosa płyty głównej i wyłączenie w ustawieniach funkcji Quiet&cool.
    Ustaw tam też temperaturę wyłączenia (ot takie śmieszne zabezpieczenie przed spaleniem
    procka). Oczywiście przy aktualizacji biosa zachowaj należytą procedurę polegającą na
    sprawdzeniu modelu płyty głównej, jak i jej wersji (np. rev 2.0) aby nie zdobić sobie krzywdy :wink: .
    Zgoda, wentyl będzie głośniej chodził, ale przynajmniej procek się nie będzie przegrzewał.

Pozdrawiam.
  • #26 9619111
    gacioch
    Poziom 9  
    Rodzaj biosa to pheonix.

Dodano po 1 [godziny] 1 [minuty]:

Wyjąłem całą płytę główną z obudowy położyłem na desce i temperatura wynosi od 40C do 60C, dziwne prawda.

Dodano po 1 [godziny] 12 [minuty]:

Już na tej desce jest to samo.
  • #27 9620455
    robo68
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Ze starszymi procesorami AMD bywa taki problem że wysycha pasta termo przewodząca między tą blachą na wierzchu, a jądrem procesora. Lekarstwo to albo radiator z dużym dociskiem (nie zawsze pomaga) lub nożykiem, skalpelem przeciąć ten silikon którym blacha jest przyklejona, dołożyć świeżej pasty i skleić np. kropelką oczywiście trzeba w czasie klejenia mocno docisnąć np. po prostu założyć radiator. Najczęściej pomaga.
  • #28 9620462
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ja to robię połówką żyletki. Przecina się gumę na około i przekręca blaszkę. Blaszka odpada i procesor wygląda jak PIII.
  • #29 9622777
    gacioch
    Poziom 9  
    Procesor ma z 4 miesiące, czy to możliwe ??
    Poprzedni procesor miałem 6 lat i nic z nim się takiego nie działo.

Dodano po 5 [godziny] 18 [minuty]:

Wymieniłem pastę wewnątrz procesora, była twarda. Oto wynik OCCT po wymianie:
  • #30 9623976
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Lepiej, tylko teraz sprawdź docisk radiatora. Procesor jest niższy o 3mm! W tych warunkach KAŻDY radiator BOXowy oprze się o koszyk i nie dociśnie dobrze do radiatora. Ja musiałem szlifierką obciąć 1cm z każdej strony, żeby radiator "wpadł" do środka. No i oczywiście wbij 2 druty średnicy 2,5mm², między żeberka, tam gdzie dotyka stopka klamry. Bez tego klamra nie naciągnie się odpowiednio mocno.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z przegrzewającym się procesorem, który osiągał temperaturę 100 °C, co prowadziło do wyłączenia komputera. Po wymianie pasty termoprzewodzącej problem nie ustąpił. Uczestnicy dyskusji sugerowali różne przyczyny, takie jak niewłaściwy montaż radiatora, uszkodzenie czujnika temperatury, czy niewystarczająca wentylacja obudowy. Wskazano na konieczność ponownego nałożenia pasty oraz sprawdzenia docisku radiatora. Użytkownik zauważył, że temperatura nie odpowiada rzeczywistemu stanowi, co sugeruje problem z czujnikiem. Wskazano również na możliwość aktualizacji BIOS-u oraz wyłączenia alertów temperatury. Ostatecznie, po wymianie pasty wewnętrznej procesora, temperatura uległa poprawie, ale nadal wymagała dalszej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA