logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Octavia 2 2011 - Gaz Landi Renzo Omegas przełącza się na benzynę po 500 m

scotie000 08 Sie 2024 21:24 813 12
REKLAMA
  • #1 21184902
    scotie000
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam. Kupiłem Skodę Octavia 2 2011 r. z gazem firmy Landi Renzo Omegas 3-4 cylinder. Gaz był montowany w salonie Skody. Gaz zaczął mi się przełączać na gaz po przejechaniu 500 metrów i z powrotem wraca na benzynę, informując mnie piszczeniem. Na to wygląda, że za niska temperatura, ale nie wiem, czy tak to ma być, żeby ponownie włączyć gaz, muszę zresetować zapłon (przekręcić stacyjkę i od nowa odpalić silnik). Trochę to głupie i nie wiem, czy to prawidłowe zachowanie. Miałem kiedyś Staga i nie miałem takich problemów. Gazownik nie poradził sobie, bo powiedział, że nie może się połączyć z wszystkimi funkcjami. Wymienił filtry i zostałem z niczym. Jednostka sterująca gazem Landi Renzo Omegas 3-4 cylindry w Skodzie Octavia.
  • REKLAMA
  • #3 21184946
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6705
    Sterownik masz pewnie zablokowany więc się do niego oficjalnie nie dostaniesz chociaż na ruskich stronach są programy i coraz więcej funkcji działa jest dokładnie ta sama sytuacja co w Dacia.
  • REKLAMA
  • #4 21184970
    scotie000
    Poziom 10  
    Jak jest już temp. ok. 70 stopni, to już później jedzie na gazie.

Dodano po 11 [godziny] 55 [minuty]:

Czy to działanie reset poprzez przekręcenie stacyjki można zamień jakimś przełącznikiem ?? Gzie tego szukać ??
  • REKLAMA
  • #5 21185249
    kkknc
    Poziom 43  
    Ze wszystkimi funkcjami się nie połączysz ale z podstawowymi tak błędy pokażą a bez tego to gdybanie.
  • REKLAMA
  • #6 21187103
    funzen
    Poziom 25  
    Ocena: 254
    Ja bym sprawdziła z innej strony może uszkodzeniu uległ termostat i płyn idzie na dużym obiegu przez to
    silnik dłużej nagrzewa taka ilość płynu a dodatkowo ochładza go parownik i temperatura po przełączeniu się na gaz
    spada poniżej zadanej dla instalacji gazowej i centralka od gazu przełącza na benzynę.
    Było by dobrze sprawdzić temperaturę podczas pracy silnika przez gniazdo OBD.
    Bo wskaźnik w grupie waga pokazują średnio dokładnie.
  • #7 21215308
    scotie000
    Poziom 10  
    Bardziej chodzi mi o to ,czy normalne w tego typach instalacjach jest to że trzeba resetować sterownik poprzez wyłaczenie na stacyjce aby móc ponownie włączyć gaz??Jest to trochu irytujące.Może jest jakiś schemat tej instalacji.
  • #8 21215358
    funzen
    Poziom 25  
    Ocena: 254
    Na pewno w normalnych warunkach nie trzeba ale u ciebie występuje anomalia w postaci
    1.Sterownik wykrywa temperaturę prawidłowa do przełączenia na gaz np 35 st
    2.Pracuje jakiś czas na gazie
    3.I nagle ten sam sterownik dostaje sygnał z czujnika temperatury że temperatura cieczy spada np do 30 stopni
    4.Następuje awaryjne wyłączenie sterownika gazu bo sterownik myśli że jet jakaś awaria bo temperatura cieczy chłodzącej nie powinna spadać tylko rosnąć do normalnej temperatury pracy silnika czyli około 90 stopni.
    Pewnie dla tego nie można przełączyć na gaz bez wyłączenia zapłonu.
  • #9 21220815
    scotie000
    Poziom 10  
    Witam
    Coś tak myślę, skoro Pan pisze, że to jest jakiś błąd, to ma to chyba związek z niskim ciśnieniem. Podłączyłem się do sterownika i jak jest zimny silnik, to po przełączeniu na gaz wywala mi błąd 103 niskie ciśnienie. Jak mi to gazownik powiedział, że to jest błąd, który nie zawsze się pokazuje i może mi po kolei wymieniać rzeczy w gazie. Filtry wymienione. Co to może być za błąd?? Co mogę jeszcze sprawdzić, zanim dam szpecowi, który będzie mi wymieniał pół instalacji. Błąd nie występuje, jak silnik ma już trochę przejechane i temu wskazuje ok. 90 stopni.
    Załączniki:
    • Skoda Octavia 2 2011 - Gaz Landi Renzo Omegas przełącza się na benzynę po 500 m IMG_20240906_181850.jpg (3.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 21220859
    kkknc
    Poziom 43  
    Więc zaczynasz od parownika. Ze starości przebiegu pewnie się zrobiło sztywne membrany.
  • #11 21250055
    Dejto12
    Poziom 8  
    Szczerze ciekawe, czy filtr fazy ciekłej był wymieniony, bo jest on przytwierdzony do parownika IG1, który jest pod skrzynką akumulatora. Może w tym tkwić problem, bo jak byłem z tym kiedyś u gazownika, to rozmawialiśmy, że on nie podejmuje się wymiany, bo jest strasznie trudny dostęp i woli zrobić innych parę instalacji, niż z tym walczyć. Podrzucam obrazek parownika. Poleciłbym sprawdzić, jak zachowuje się czujnik temperatury przy odpalaniu, a później przy zagrzanym silniku, gdyż jeżeli w miejscu temperatury wody w sterowniku gazu będzie N/D, to gaz normalnie się załączy praktycznie od razu po uruchomieniu silnika i mogą być takie problemy, lecz po zgaszeniu na rozgrzanym widzi przykładowo 14 stopni i nie będzie się przełączać na gaz. Parownik gazu samochodowego leżący na tekturowym tle.
  • #12 21250329
    mark55
    Poziom 13  
    Ocena: 69
    Sprawdź wtyczki sterownika gazu czy nie ma tam zaśniedziałych styków, one powodują spadek nie wielkiego napięcia i komputer szaleje.
  • #13 21260283
    scotie000
    Poziom 10  
    Witam. Dzisiaj przeleciałem cały sterownik kontaktem do czyszczenia styków oraz złącza. Okazało się też, jak ściągnąłem półkę na akumulator, to okazał się całkiem innym parownik, jak myślałem, lSE98-LI10. Ale niestety wszystkie moje czyszczenia poszły chyba na marne, bo dalej jest efekt na zimnym silniku, jak przełączy się na gaz, to gaśnie. Już wiem, dlaczego gazownicy nie chcą wymieniać filtr przy reduktorze, bo po prostu nie chce im się bawić i wyciągać akumulator.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z instalacją gazową Landi Renzo Omegas w Skodzie Octavia 2 z 2011 roku, która przełącza się na benzynę po przejechaniu 500 metrów. Po osiągnięciu temperatury około 70 stopni Celsjusza, gaz działa poprawnie, ale wymaga resetowania zapłonu, co jest irytujące. Użytkownik podejrzewa, że problem może być związany z niskim ciśnieniem gazu, co potwierdza błąd 103. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie termostatu, czujnika temperatury oraz stanu parownika i filtrów. Wskazują również na możliwość uszkodzenia wtyczek sterownika gazu, co może powodować problemy z napięciem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA