logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór inwertera hybrydowego do systemu off-grid – jakie modele polecacie?

Przemek1970 13 Sie 2024 13:46 5637 19
REKLAMA
  • #1 21189713
    Przemek1970
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Tym razem szukam informacji na temat inwertera do off-gridu. Chcę rozbudować moją instalację do 10 kW, użyć do tego baterii trakcyjnej około 850-1000 Ah, dodatkowo z czasem dołączę jakiś wiatrak o mocy do 5 kW. Proszę o jakieś rady co do wyboru inwertera, myślę o wydaniu do 3 tys.
    Pozdrawiam wszystkich
  • REKLAMA
  • #2 21191543
    Przemek1970
    Poziom 8  
    Naprawdę nikt nie używa off-gridu? To podobno zdobywa popularność, ale skoro tak, to tak.
  • #3 21191555
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21191579
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 718
    Przemek1970 napisał:
    Naprawdę nikt nie używa off-gridu?

Ależ wielu używa ale każdy inwerter off-grid ma jakieś wady i chyba dlatego nikt konkretnego modelu nie poleca.
    Poczytaj tematy o off-gridzie.
    Słyszałem, że Growatt spf 5000 es działa OK ale pewnie jak każdy tego typu falownik w nocy ciągnie prąd z sieci lub akumulatorów na swoje czuwanie (I to nie są marginalne wartości)
  • REKLAMA
  • #5 21191609
    pllub
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    Przemek1970 napisał:
    Proszę o jakieś rady co do wyboru inwertera, myślę o wydaniu do 3 tys.
    Pozdrawiam wszystkich

Podstawowe pytanie: jakiej mocy inwertera potrzebujesz? 3 kW, 5 kW, 10 kW?

Przemek1970 napisał:
    użyć do tego baterii trakcyjnej około 850-1000 Ah

Jakie napięcie będzie? 24 V czy 48 V?
    Przemek1970 napisał:
    z czasem dołączę jakiś wiatrak o mocy do 5 kW

Wiatrak chcesz podłączyć do inwertera czy do baterii przez oddzielny dedykowany inwerter? Bo inwerter PV raczej nie nadaje się do obsługi wiatraka.
    Przemek1970 napisał:
    Chcę rozbudować moją instalację do 10 kW

Chcesz 10 kWp podłączyć do inwertera czy tylko część? Bo chińczyki to raczej tyle nie udźwigną. Moc z PV w granicach 6 kW i ograniczenie napięcia Voc do 450 V-500 V DC. Ale wszystkich inwerterów nie znam.

Jak podasz więcej informacji, odpowiadając na moje pytania, to może ktoś coś doradzi.

michalPV napisał:
    ale pewnie jak każdy tego typu falownik w nocy ciągnie prąd z sieci lub akumulatorów na swoje czuwanie (I to nie są marginalne wartości)

Pobór to pewnie w okolicach 50-60 W.
    Mój chińczyk wskazuje produkcję PV w tym roku na poziomie 1,4 MWh (taka dokładność...). Porównując zużycie na zamelach, dom zużył z tego ~1,15 MWh, więc falownik zużył min. 250 kWh przez 5,5 miesiąca pracy. Na szczęście zdecydowana większość z paneli. Zobaczymy jak będzie w zimie :)
  • #7 21191632
    Przemek1970
    Poziom 8  
    Ok, zrozumiałem. Mam plan podłączyć około 10 kw paneli, bateria trakcyjna 850 ah, 48 v. wiatrak za jakiś czas ale osobne urządzenie i do baterii jako dodatkowe lądowanie w pochmurne wietrzne dni, Moja uwagę zwrócił EASUN SOLR-SMG-ll-11kw, tylko jak piszesz max prąd DC 500v, rozumiem że to chodzi o jeden stringi, niestety opisy są dość nieczytelne. Dziekuje
  • REKLAMA
  • #8 21193031
    pllub
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    Przemek1970 napisał:
    EASUN SOLR-SMG-ll-11kw

Jeśli dobrze wyszukałem, to ten falownik ma 2xMPPT, więc jak nie przekroczysz 500V DC Voc na string, to powinien działać. Lepiej zostawić trochę zapasu. Ale to już trzeba policzyć z danych konkretnych paneli PV, jak je podłączyć. Jak trochę przeglądałem forum, to raczej przeważały falowniki 3-5kW, więc raczej mało kto poleci coś z własnego doświadczenia, coś tak mocnego. Chińczyk pewnie podziała, jak nie spalisz przez złe podłączenie. No i przy takiej mocy to pewnie z 2,5kWh/24h będzie konsumował na własne potrzeby.
  • REKLAMA
  • #9 21194094
    Przemek1970
    Poziom 8  
    Jasne, dziękuję za opinię. Z tego co się dowiedziałem wynika że auto konsumpcji tego falownika to okolo 90 Wat, 2 waty na standby, ale jeśli ktoś ma lepsze informacje to zapraszam.
  • #11 21237470
    wkrechowiecki
    Poziom 3  
    Dzień dobry. Proszę o podpowiedź, jaki inwerter hybrydowy kupić do instalacji off grid 3-3.5 kW i czy do tego wystarczy bateria 2× 12V 200Ah (24V)? Dziękuję
  • #12 21237568
    witekem
    Poziom 24  
    Ocena: 176
    Zamiast w akumulatory już lepiej zainwestować w turbinę wiatrową nawet taka Ista Breeze 2kW / 300V . Można już ją w raz z inwerterem wiatrowym i masztem 5m kupić poniżej 10.000zł. A wydajność jej w okresie jesienno -zimowo - wiosennym jest do 20 razy większa niż 10kW paneli.
    Załączniki:
    • Wybór inwertera hybrydowego do systemu off-grid – jakie modele polecacie? wykres - przebieg wiatr solar.jpg (61.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 21237611
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21237640
    witekem
    Poziom 24  
    Totalny bełkot, nic nie robić bo może nie być żadnego wiatru....
    Jak ktoś postawi wiatrak poniżej wysokości domu i blisko niego z tyłu od wiatru to masz rację. Ale i tak będzie lepiej jak twoje akumulatory.
    Teraz można do 30m stawiać maszty wolnostojące i do komina 12m.
    Nawet wieżowcach już stawiają. A taka turbina 3kW w styczniu uzyskała ponad 70kWh energii w ciągu jednego dnia.
    Tylko trzeba porządny masz i turbinę.
    Załączniki:
    • Wybór inwertera hybrydowego do systemu off-grid – jakie modele polecacie? 71,41 kWh w ciągu dnia.jpeg (154.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wybór inwertera hybrydowego do systemu off-grid – jakie modele polecacie? wiatraki na dachach.jpg (1.91 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wybór inwertera hybrydowego do systemu off-grid – jakie modele polecacie? szetreg TW na hali.jpg (203.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 21237660
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21237690
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 718
    napisał:
    to co sprawdzi się na wieżowcu ( np. Turbiny na urzędzie gminy Ursynów ) nie sprawdzi się w opłotkach u Kowalskiego na 5m maszcie.

I to jest kwintesencja tematu o turbinach wiatrowych.

Podawać przykłady turbin zainstalowanych na dachach budynków wysokich i jakie to one są och i ach to może tylko... sprzedawca np. turbin wiatrowych.
    Tutaj jest mowa o zabudowaniach niskich, dla domów jednorodzinnych a wiatr na 10m a 30m to już totalnie inna bajka, nie mówiąc o 50m czy wyżej.
  • #17 21237704
    witekem
    Poziom 24  
    Na urzędzie dzielnicy Ursynów jest pionowa turbina a to duża różnica wydajności w porównaniu z poziomą. Ponadto źle zamontowana i nisko.
    Odnośnie niskich budynków, to teraz aby ominąć turbulencje stosuje się wysokie maszty - polecane ponad 10m, najlepiej ponad 20m.
    Trzeba wiedzieć też z której strony się instaluje turbiny, to tak jak z panelami od strony północnej.
    Najlepiej czerpać wiedzę od firm produkujących turbiny.Oni mają najwięcej doświadczenia i wiedzy.
  • #18 21237746
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21237796
    witekem
    Poziom 24  
    specjalista, malkontent. Inni dają radę a on nawet za 1 mln nie da rady. Ale musi się wypowiedzieć. Nic nie wolno, nic nie da rady ....
  • #20 21237809
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje inwertera hybrydowego do systemu off-grid o mocy do 10 kW, z baterią trakcyjną 850-1000 Ah oraz planami na dodanie turbiny wiatrowej o mocy do 5 kW. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące wyboru odpowiedniego inwertera, w tym model Growatt SPF 5000 ES, który działa poprawnie, ale ma wysokie zużycie energii na czuwanie. Użytkownicy zwracają uwagę na znaczenie parametrów technicznych, takich jak napięcie (24V lub 48V) oraz maksymalne napięcie DC dla paneli słonecznych. Wspomniano również o modelu EASUN SOLR-SMG-ll-11kw, który może być odpowiedni, pod warunkiem, że nie przekroczy się 500V DC Voc. Dyskusja obejmowała także zalety i wady turbin wiatrowych, z różnymi opiniami na temat ich efektywności w zależności od lokalnych warunków wietrznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA