logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ingersoll-Rand P100WD z silnikiem Deutz F2L511 - przegrzewanie po 40 minutach pracy

pio17 15 Sie 2024 14:40 405 6
REKLAMA
  • #1 21191940
    pio17
    Poziom 8  
    Witam,
    Posiadam sprężarkę śrubową: Ingersoll-Rand P100WD
    Silnik Deutz F2L511
    Moc 23,5 kW
    Silnik jest chłodzony powietrzem.
    Mam problem przy piaskowaniu.
    Po 40 minutach pracy silnik gaśnie, prawdopodobnie z powodu tego, że się grzeje.
    Czy to normalne, że po takim krótkim czasie był tak gorący?
    Sprawdziłem wszystkie kanałki i są czyste. Oleje i filtry świeżo wymienione. Czy macie pomysł, co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21192094
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6639
    Silnik miał w opcji tylko i wyłącznie czujnik przegrzania więc wątpię żebyś go miał. Sprawdź ciśnienie oleju temperatura sprężarki i wylotu tam są czujniki to będzie kluczowe.
  • REKLAMA
  • #3 21192602
    pio17
    Poziom 8  
    Dzięki, sprawdzę ten trop.
    Dodam tylko, że sprężarka pompuje do 8.
    Piaskowałem z dyszą 5.
    Myślę, że gdy wszystko jest w porządku, to praca ciągła nie powinna być problemem przy tego typu sprężarkach. Ale jest to moja pierwsza sprężarka śrubowa, więc też wszystkiego się uczę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21192689
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6639
    Tak tak ty myślisz że wszystko jest w porządku, to podaj mi przepływ przez chłodnicę jak wygląda światło, ile zrzuca temperatury. Dlaczego pchasz 7 barową sprężarkę na 8 barów. Wiesz ile więcej energii trzeba zużyć na ten 1bar, wiesz jaka jest sprawność w ogóle sprężarki i ile przy tym ciepłe produkuje. Większość to proste pytania ze szkoły podstawowej z dziedziny fizyki i matematyki.
  • #5 21193142
    pio17
    Poziom 8  
    Kupiłem w takim stanie. I nie wpadłem na to, że ktoś zmienił ustawienia fabryczne. Ja sam przy tym nic nie majstrowałem.
    Wymieniłem oleje i wszystkie filtry.
    Ale w każdym razie bardzo dziękuję. Zmniejszę do 7 bar.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21193275
    andexp
    Poziom 23  
    Ocena: 272
    Wymontuj i umyj chłodnicę oleju.
  • #7 21195390
    pio17
    Poziom 8  
    Cześć
    Bardzo dziękuję za pomoc.
    Chłodnie też wyczyściłem, ale przede wszystkim pomogła zmiana ciśnienia maksymalnego.
    Na ten moment wszystko działa.
    Dzięki!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z przegrzewaniem silnika Deutz F2L511 w sprężarce Ingersoll-Rand P100WD, który gaśnie po 40 minutach pracy podczas piaskowania. Po sprawdzeniu kanałów, olejów i filtrów, które zostały wymienione, użytkownik zasięgnął rady na temat możliwych przyczyn. Otrzymał sugestie dotyczące sprawdzenia ciśnienia oleju, temperatury sprężarki oraz czyszczenia chłodnicy oleju. Po zmniejszeniu ciśnienia roboczego z 8 barów do 7 barów oraz wyczyszczeniu chłodnicy, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA