logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Reklamacja akumulatora Inerge 12V 9Ah - odrzucenie i wyciek cieczy

PatrykDziamski 16 Sie 2024 12:58 780 11
  • #1 21192893
    PatrykDziamski
    Poziom 6  
    Jak firma Inerge podchodzi do reklamacji ?
    Chciałem Wam opisać sytuację jaka mnie spotkała podczas reklamacji akumulatora Inerge 12V /9Ah.

17 X 2022 roku zakupiłem od firmy Inerge sp. z o.o. (Postępu 57, 05-500 Zgorzała NIP: 1231460469) akumulator VRLA AGM Deep Cycle 12V / 9Ah.

Po około 1,5 roku UPS firmy APC zaczął piszczeć. Jak się okazało akumulator się uszkodził i nie przyjmował prądu nawet 0,1A. Rozkręciłem UPS i wymontowałem akumulator. Moim oczom ukazał się wyciek cieczy z akumulatora. Sprawdziłem UPS elektrycznie, czy na pewno jest sprawny i czy przypadkiem nie przeładowuje, czy też nie doładowuje aku, ale wszystko wzorcowo.
    No to wysłałem produkt do producenta na niezgodność towaru z umową.
    Jakie było moje zdziwienie, gdy otrzymałem odpowiedź (24 lipca 24): "Witamy,
    Reklamacja na akumulator została odrzucona.
    W akumulatorze stwierdzono wyeksploatowanie brak widocznego rozszczelnienia i brak wycieku.
    Akumulator można odebrać w ciągu 14 dni po tym terminie zostanie zutylizowany.
    Pozdrawiamy zespół INERGE.".

Normalnie osłupiałem i poprosiłem o zdjęcie akumulatora, bo nie można przegapić takiej rzeczy jak wyciek.
    Otrzymałem odpowiedź: " Bardzo proszę w załącznikach zdjęcia i prosimy sokolim wzorkiem wskazać gdzie jest wyciek bo u nas nawet kropelki nie uronił akumulator."
    Otrzymałem zdjęcie. Zaznaczyłem na nim miejsce wycieku i odesłałem.

Odpowiedź Inerge:" No niestety jest to poświata z otoczenia a nie miejsce wycieku.
    Jeżeli jest Pan z branży to powinien być świadomy długości działania akumulatorów i na jakiej zasadzie liczona jest żywotność. Może trzeba sprawdzić czy UPS nie uszkodził akumulatora złym ładowaniem albo jego brakiem.
    Pozdrawiamy."

Poprosiłem o zwrot akumulatora. Oczywiście sam musiałem podesłać swojego kuriera i na swój koszt.
    Oto zdjęcia tego akumulatora:
    Zdjęcie akumulatora z widocznym uszkodzeniem i śladami cieczy. Zbliżenie na akumulator z widocznymi niebieskimi elementami na górze i śladami cieczy na powierzchni. Zbliżenie na akumulator z widocznymi śladami cieczy na powierzchni. Zbliżenie na część akumulatora, pokazujące niebieską zaślepkę w otworze z niewielkimi śladami płynu wokół.

Wnioski wyciągnijcie sami.

Mój wniosek jest taki, że już nigdy nie kupię akumulatora tej firmy, bo gwarancja jest taka sama jakbym kupił go na Alliexpresie.

Dla zainteresowanych mogę dostarczyć więcej fotek oraz korespondencję z procesu reklamacji, bo mi ciężko było w większość rzeczy uwierzyć jakich doświadczyłem w tej niemiłej przygodzie.

Dajcie znać jak się zakończyły Wasze reklamacje w tej firmie ? Czy tylko ja mam takiego pecha i zbyt "sokoli wzrok" oraz prześladuje mnie "poświata z otoczenia".
  • #2 21193073
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1191
    Zacznij od sprawdzenia UPS-a.
    Ten typ akumulatora można uszkodzić nieprawidłowym ładowaniem i rozładowywaniem, nawet jak jest nowy.
    Dopiero jak będziesz pewny, że UPS nie jest winny - wymień akumulator.
    Z tym, że nie kupuj jakiegoś NN, tylko kup droższy, markowy, przeznaczony do pracy z UPS-em.
    Dobrych firm jest kilka np. AGM. Inna sprawa, jakiej klasy jest sam UPS. Może to taki sprzęt, że ubije z czasem każdy akumulator...
  • #3 21193088
    PatrykDziamski
    Poziom 6  
    >>21193073 Zgodnie z tym co napisałem: "Sprawdziłem UPS elektrycznie, czy na pewno jest sprawny i czy przypadkiem nie przeładowuje, czy też nie doładowuje aku, ale wszystko wzorcowo." Kupiłem już Yuasa. Zdaję sobie sprawę, że akumulatory się zużywają, ale najbardziej zirytowało mnie wciskanie kitu, że nie było wycieku elektrolitu, jak on był widoczny gołym okiem. Wytarli tylko zacieki i kazali odebrać, bo zaraz go zutylizują.
  • #4 21193439
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1191
    Sprawdź jak działa UPS w czasie ładowania akumulatora i czy nie rozładowuje nadmiernie.
  • #5 21193582
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 491
    Madrik napisał:
    Sprawdź jak działa UPS w czasie ładowania akumulatora i czy nie rozładowuje nadmiernie.

Bardziej bym się spodziewał, że ups go przeładowuje. Widać, że się trochę gotował to i wycieki. Aku gazuje już ponad 13V a takie ups'iki mają zazwyczaj 13,6-14V ładowania.
    Moje aku kwasowce też wytrzymują maks 2-3 lata w ups'ach.
  • #6 21193707
    jajacek44
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    VRLA AGM Deep Cycle 12V / 9Ah. To nie jest do UPS.
    Zabawki (samochodziki) ,łódki , to a i owszem.
    Niewłaściwe zastosowanie akumulatora .
    Ma działać w cyklach ładuj - rozładuj , a nie siedzieć w UPS i się gotować .
    Nie ten typ akumulatora Waść zakupił .
    I firma nic nie jest winna (gwarancja nieuznana - niewłaściwe użytkowanie )
  • #7 21194102
    PatrykDziamski
    Poziom 6  
    >>21193707 >>21193707

Nie zgadzam się z Twoim zdaniem. Sam producent pisze :

ZASTOSOWANIE:
    🔋 zasilanie zabawek elektrycznych

🔋 oświetlenia awaryjne

🔋 zasilacze UPS (zasilanie awaryjne komputerów)

PROJEKTOWANA ŻYWOTNOŚĆ: 5-7 lat (przy pracy buforowej)
    🔴 Praca buforowa (zasilanie awaryjne) - akumulator jest cały czas podłączony do układu ładowania i stanowi awaryjne źródło zasilania w przypadku zaniku napięcia sieciowego.

Dodano po 5 [minuty]:

>>21193582 >>21193582

UPS ładuje go napięciem 13,6 V. Jest to standard w pracy buforowej dla AGMów.
  • #8 21194116
    jajacek44
    Poziom 26  
    Tyko że .....
    Np. dlaczego YUASA ma tyle różnych typów akumulatorów i w wielu typach nie podają zastosowania UPS .
    Można nawet zastosować akumulatory rozruchowe.
    Jak coś jest do wszystkiego to ????? .
    AKUMULATOR 12V 9AH ENERBLOCK DEEP-CYCLE AGM.
    Przystosowany głównie do pracy buforowej jako awaryjne źródło energii .
    To że można prawie wszędzie to specjalista (handlowiec ? ) dopisał .
  • #9 21194128
    PatrykDziamski
    Poziom 6  
    >>21194116 ale AGMy są właśnie do takich rzeczy jak UPS czy też centralki alarmowe. I ten reklamowany, był do takich zastosowań zalecany. Na jakie akumulatory są w większości UPSy do komputerów ? No właśnie na takie AGMy. Nie zakrzywiaj rzeczywistości.
  • #10 21194139
    jajacek44
    Poziom 26  
    Ale nie opisuje się takich akumulatorów jako deep cycle.
    To chwyt marketingowy . Czyli ..
    Tanio było ? (bez złośliwości )
    A Inerge to tylko sprzedawca .
  • #11 21496570
    vivabar1
    Poziom 1  
    >>21192893
    Ja z tej firmy kupiłem przetwornicę przestała działać prawidłowo po około 9mc. Gdzie z innych firm padały po 4ch 5 latach i pracowały 24h Tak jak napisałeś odpisali mi na reklamację jak by mieli mnie za idiote i odrzucili reklamację.Zamontowałem w ponad 450 samochodach ciężarowych przetwornicę różnych producentów i obsługiwałem te przetwornice i problemu nie miałem.Nawet od nich nie odebrałem tego szajsu bo też mi chcieli przysłać to na mój kosz.
    Nie polecam tego produktu.Na ponad 450 przetwornicę kupiłem jedną innej firmy z ciekawości i to był najgorszy szmelc .Dobrze że ciężarówka nie spłonęla.Pozdro.
  • #12 21496945
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5498
    vivabar1 napisał:
    Nawet od nich nie odebrałem tego szajsu bo też mi chcieli przysłać to na mój kosz.

Kiedy reklamacja jest uznana, sprzedawca zwraca koszt wysyłki i płaci za odesłanie.
    Kiedy reklamacja jest odrzucona, musisz oczywiście zapłacić za odesłanie i sprzedawca nie zwraca kasy za wysyłkę.
    Takie są zapisy prawa, nie ma w tym nic dziwnego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy reklamacji akumulatora Inerge VRLA AGM Deep Cycle 12V 9Ah, który po około 1,5 roku użytkowania w UPS APC wykazywał uszkodzenie i wyciek elektrolitu. Producent odrzucił reklamację, twierdząc, że akumulator jest wyeksploatowany, bez widocznego rozszczelnienia i wycieku, co użytkownik kwestionuje, wskazując na widoczny wyciek. Wątpliwości budzi prawidłowość użytkowania i kompatybilność akumulatora z UPS, gdyż niektórzy uczestnicy dyskusji sugerują, że model ten nie jest przeznaczony do pracy buforowej w UPS, lecz do cyklicznego ładowania i rozładowania (deep cycle). Producent deklaruje jednak zastosowanie akumulatora m.in. do zasilaczy UPS i pracę buforową z żywotnością 5-7 lat. Wskazano, że napięcie ładowania UPS (około 13,6 V) jest standardowe dla AGM, ale możliwe przeładowanie lub niewłaściwe użytkowanie może skrócić żywotność. Poruszono też kwestie procedur reklamacyjnych, kosztów wysyłki i zwrotów. W dyskusji pojawiły się także opinie o niskiej jakości produktów firmy Inerge, w tym przetwornic, oraz rekomendacje stosowania markowych akumulatorów dedykowanych do UPS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA