logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie smart gniazdko do pralki Electrolux EW6S404WP? Buczenie i zawieszanie się

Arkadiusz14 16 Sie 2024 15:31 534 7
REKLAMA
  • #1 21193035
    Arkadiusz14
    Poziom 3  
    Cześć, potrzebuję porady — chcę podpiąć smart gniazdko do pralki (powiadomienie w aplikacji o skończeniu prania), niestety mam problem, pralka uruchomiona z tym gniazdkiem, zaczęła wydawać dziwny odgłos (dość głośne buczenie), przez moment normalnie pracowała, ale na pewnym etapie się zawiesiła, po podpięciu pralki bezpośrednio do klasycznego gniazdka wszystko wróciło do normy, zapewne coś jest nie tak ze specyfikacją gniazdka, ale że jestem totalnym laikiem, to też wolę zapytać, jakiego gniazdka szukać, żeby wszystko było ok :) poniżej link do modelu pralki i obecnego gniazdka:

1. Pralka - https://www.avans.pl/agd/pralki-i-suszarki/pralki/pralka-electrolux-ew6s404wp-perfectcare
    2. Gniazdko - https://www.mediaexpert.pl/dom/inteligentny-d...a-wifi/gniazdko-gembird-tsl-ps-f1m-01-w-wi-fi

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21193055
    Arkadiusz14
    Poziom 3  
    >>21193048 Dzięki za szybką odpowiedź. Tak, wydawało mi się, że moc się zgadza, ale jednak coś jest nie tak. Nie mam tutaj czajnika, ale sprawdzę przy okazji, czy ew. polecasz jakieś gniazdka? Aktualnie mam wszystko oparte o Tuya i Google Home, ale za moment przenoszę wszystko na Home Assistant
  • #4 21193101
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3650
    sanfran napisał:
    Proponowałbym podpiąć gniazdko do czajnika i sprawdzić czy wszystko jest ok. Moc zdaje się jest porównywalna.

Moc, to nie wszystko. Czajnik, to jest zwykła grzałka oporowa, a w pralce pewnie zasilacz impulsowy i inne cholerstwa. A to gniazdko kosztuje cztery dychy...
  • REKLAMA
  • #5 21193106
    Arkadiusz14
    Poziom 3  
    >>21193101 Tak, najwyraźniej miałem zbyt duże oczekiwania co do tego gniazdka :) Czy jesteś w stanie coś zasugerować?
  • REKLAMA
  • #6 21193113
    balonika3
    Poziom 43  
    Arkadiusz14 napisał:
    czy jesteś w stanie coś zasugerować?

Nie, bo to nie moja bajka, ale za 40 PLN można się wszystkiego spodziewać. Dla czystej ciekawości zrób próbę z obciążeniem oporowym - czajnik, żelazko, bojler, cokolwiek.
  • #7 21193130
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2956
    balonika3 napisał:
    Moc, to nie wszystko. Czajnik, to jest zwykła grzałka oporowa, a w pralce pewnie zasilacz impulsowy i inne cholerstwa.

W opisie gniazdka „inteligentny pomiar mocy”. Jak do mnie, to owo gniazdko powinno być niewidoczne dla odbiornika, podobnie do tego watomierza.
    Wnętrze elektronicznego urządzenia z odsłoniętą płytką drukowaną i podłączeniami.

Zastanawiam się co może wnosić zakłócenia. Podejrzewam jakiś niekontakt, dlatego sugestia o ”wygrzaniu” czajnikiem.
  • #8 21193132
    balonika3
    Poziom 43  
    sanfran napisał:
    W opisie gniazdka „inteligentny pomiar mocy”. Jak do mnie to to gniazdko powinno być niewidoczne dla odbiornika, podobnie do tego watomierza.

Jeżeli jest na boczniku, to nie powinno mieć na nic wpływu. Nie wiadomo jednak, jak zrealizowane jest załączanie. Może jakiś triak i coś tam sieje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje smart gniazdka do pralki Electrolux EW6S404WP, które umożliwi powiadomienia o zakończeniu prania. Po podłączeniu gniazdka Gembird TSL-PS-F1M-01-W, pralka zaczęła wydawać głośne buczenie i zawieszać się, co nie występuje przy podłączeniu do tradycyjnego gniazdka. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z różnicy w specyfikacji gniazdka, które może nie być odpowiednie do zasilania urządzeń zasilanych impulsowo, jak pralka. Rekomendacje obejmują testowanie gniazdka z innymi urządzeniami oraz sprawdzenie, czy gniazdko nie wprowadza zakłóceń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA