logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć rdzę ze stali szczotkowanej niskiej jakości bez rysowania powierzchni?

abab2022 17 Sie 2024 10:36 699 7
REKLAMA
  • #1 21193747
    abab2022
    Poziom 3  
    Ocena: 6
    Rdza na stali /szczotkowanej chyba ale niskiej jakości/. Kwas fosforowy nie pomógł. Jak byście to zwalczyli? Jaką szczotka metalową jakim ściernym? Boję się porysować.

Dodano po 1 [minuty]:

Jak usunąć rdzę ze stali szczotkowanej niskiej jakości bez rysowania powierzchni?
  • REKLAMA
  • #2 21193842
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1169
    Stal szczotkowana, jak sama nazwa mówi jest szczotkowana. Czego ty się tam boisz porysować jak to już jest porysowane?
    Weź szczotkę mosiężną i czyść. Mosiądz usunie rdzę, ale stali nie zetrze. Zwykłą stalową też można tylko zachowaj kierunek ruchów, zgodnie z oryginalnym.
    Chemicznie - pasta z sody oczyszczonej (proszek do pieczenia) i wody. Zrobić gęstą pastę, nanieść na stal, po kilku godzinach zetrzeć czy to watą stalową, druciakiem kuchennym czy mosiężną szczotką. Wytrzeć do sucha, lekko naoliwić.
  • REKLAMA
  • #3 21193895
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3786
    Spróbuj użyć szczotki mosiężnej. Potrwa nieco dłużej, ale powierzchni stali nie uszkodzisz. Ewentualnie trochę gliny w której rozprowadzisz kwaśny węglan sodowy (soda oczyszczona używana w kuchni). Tak zarobiona papka użyta jak pasta polerska bardzo skutecznie usunie rdzę i oczyści ten element.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 21193926
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 840
    Warto popatrzeć, czy mosiężna szczotka jest mosiężna. Większość szczotek dostępnych w handlu nazywa się "mosiężna" ale one są zrobione z drucików stalowych pokrytych cienką warstewka mosiądzu. Szczotkę mosiężną trudno kupić. Nie da rady wyszukać takiej on-line. W sklepie dla jubilerów jest za to bardzo droga.
  • #5 21194327
    Mobali
    Poziom 43  
    Staszek_Staszek napisał:
    ...czy mosiężna szczotka jest mosiężna
    Kawałek magnesu i cała prawda o posiadanej szczotce wyjdzie na jaw ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21194854
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1169
    Chyba, że to stal nierdzewna...
    Ale wystarczy przetrzeć papierem ściernym końcówki, i sprawdzić czy są żółte, czy białe...
    No i cena...
  • REKLAMA
  • #7 21195004
    Mobali
    Poziom 43  
    Madrik napisał:
    Chyba, że to stal nierdzewna...
    Na taniej oszukanej mosiądzem szczotce? Jeszcze nie spotkałem się z takim wynalazkiem, ale... Przedsiębiorczość w tym zakresie naprawdę nie zna granic ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21195127
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 840
    Niekoniecznie jest to oszustwo.
    Może to być kwestia językowa.
    Onegdaj np. słowo srebrny oznaczało zwykle srebro.
    Stal i cyna były znana ale ona mają wyraźnie inny odcień i są ciemniejsze.
    Nie było amelinium i przedmiotów niklowanych.
    Jedynie rtęć i platyna mają srebrzysty kolor ale one nie były w powszechnym użytku.
    Słowo srebrny siłą rzeczy odnosiło się w powszechnie tylko do srebra.
    Kiedyś próbowałem kupić kobalt i nie umiałem się przebić przez miliony niebieskich reklam.
    Zrzut ekranu przedstawiający wyniki wyszukiwania dla terminu kobaltowy, w tym różne przedmioty w kolorze niebieskim.

Podsumowanie tematu

✨ Aby usunąć rdze ze stali szczotkowanej niskiej jakości bez rysowania powierzchni, zaleca się użycie szczotki mosiężnej, która skutecznie usunie rdzę, nie uszkadzając stali. Alternatywnie, można przygotować pastę z sody oczyszczonej i wody, którą należy nałożyć na stal, a następnie zetrzeć przy użyciu waty stalowej lub druciaka kuchennego. Ważne jest, aby zachować kierunek ruchów zgodnie z oryginalnym wykończeniem. Użytkownicy zwracają uwagę na jakość szczotek mosiężnych, ponieważ wiele dostępnych na rynku jest wykonanych z drucików stalowych pokrytych cienką warstwą mosiądzu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA