logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Weryfikacja podziału obwodów elektrycznych w domu piętrowym z piwnicą 130m2

andrzej.stefanczyk 17 Sie 2024 11:34 375 2
REKLAMA
  • #1 21193810
    andrzej.stefanczyk
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Dzień dobry,
    Uprzejmie proszę specjalistów o weryfikację podziału na obwody instalacji elektrycznej domu piętrowego z piwnicą około 130m2. Niestety projekt elektryczny gotowego projektu domu kupiony w internecie to straszna bieda, a dodatkowo różnicówka 3f zasila odbiory 1fazowe...
    Chciałbym, żeby instalacja i rozdzielnica były zrobione optymalnie - w rozumieniu ekonomicznym i użytecznym oraz oczywiście zgodnie z przepisami.
  • REKLAMA
  • #2 21193824
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15505
    andrzej.stefanczyk napisał:
    Chciałbym żeby instalacja i rozdzielnica była zrobiona optymalnie - w rozumieniu ekonomicznym i użytecznym oraz oczywiście zgodnie z przepisami.

Więc zaproś prawdziwego ELEKTRYKA który ustali z Tobą wymagania odnośnie instalacji, zaprojektuje ją, dobierze odpowiednie aparaty itd.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21195693
    andrzej.stefanczyk
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Otóż, to co wkleiłem to właśnie efekt współpracy z elektrykiem, oceniam że jest to ok 2% pracy przy budowie instalacji elektrycznej (wliczając w to otok, uziemienie fundamentowe, odgromówkę itp). Użyłem słowa "weryfikacja" a nie projekt. Nie proszę o jakiś dobór aparatów itp tylko po prostu o rzucenie okiem na podział obwodów. Projekt jest i będzie ale uważam że dobrze jest się skonsultować z kimś kto może jeszcze coś podpowiedzieć, coś doradzić mając jakieś doświadczenie w temacie bo od tego jest chyba forum...
    Jako przyszły użytkownik tej instalacji chcę żeby wykonana była bezpiecznie oraz żeby uszkodzenie jednego urządzenia nie wpływało na całość instalacji tzn na wyłączenie. Stąd właśnie pogrupowałem sobie odpływy które mają być zasilane i których jednoczesne wyłączenie jestem w stanie jako przyszły użytkownik zaakceptować. Jasne, można wydzielić każdy obwód i zabezpieczyć RCBO albo RCB + "S" ale to wiąże się z kosztami oraz miejscem zajmowanym przez rozdzielnicę a niestety nie każdego stać na postawienie szafy sterowniczej gdzie każdy m2 domu to spory koszt a projekt elektryczny dołączony do projektu domu to straszne cebulactwo którego nie jestem w stanie zaakceptować - np wspomniana wcześniej tylko jedna różnicówka na całą instalację. Od razu jednak powtarzam, że nie mam zamiaru oszczędzać na bezpieczeństwie oraz tam gdzie oszczędności zrobić się nie da... Ogólnie sama myśl, że podejmę się wykonania instalacji i rozdzielnicy sam bez fachowca to szaleństwo.
    Rozumiem, że samochód serwisujecie tylko w jednym warsztacie, leczycie się całe życie u jednego lekarza i jego diagnozę przyjmujecie w 100% nawet jeżeli będzie miała ona wpływ na całe wasze dalsze życie a nie próbujecie skonsultować się z innym specjalistą, nie tyle z braku zaufania tylko z faktu że ktoś inny może mieć inne doświadczenie coś podpowiedzieć itd.
REKLAMA