logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa przerzutnika dwustanowego na bramkach TTL z przyciskami włącz/wyłącz

fachman1964 19 Sie 2024 21:16 321 8
REKLAMA
  • #1 21196587
    fachman1964
    Poziom 5  
    Ocena: 61
    Czy na samych bramkach TTL da się zbudować przerzutnik dwuprzyciskowy - jednym włączasz, drugim wyłączasz (stanem wysokim), czyli zwierając do plusa zasilania? Tak, aby na początku po dołączeniu zasilania na wyjściu Q lub zanegowanym Q zawsze mieć stan niski. Walczę z RS i typu D, ale zawsze na wyjściu po dołączeniu zasilania mam stany nieustalone.
  • REKLAMA
  • #2 21196601
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3498
    fachman1964 napisał:
    Walczę z RS i typu D, ale zawsze na wyjściu po dołączeniu zasilania mam stany nieustalone.
    Niestety konieczny reset.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21196685
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2564
    Układ RC po włączeniu zasilania podaje stan wysoki do wejścia. Później już tylko niski. 100 nF do zasilania i 1k do masy. Środek do wejścia R lub S. Przerzutnik D może być ustawiany inaczej. Szczegóły w dokumentacji układu.
    Przerzutnik RS na bramkach NOR.
    Układ RC dający krótko stan wysoki na wejście bramki NOR - Link. Materiały dla studentów AGH. Można to kiedyś było znaleźć w gazetach i książkach o elektronice. Teraz nikomu nie chce się czytać. AI poda rozwiązanie na tacy. Może kolega wydedukuje (teraz modna jest dedykacja, więc może wydedykuje) jak to podłączyć do wejścia bramki NOR. Jeszcze trzeba pogrzebać w dokumentacji układu scalonego jaki to opór musi być od wejścia do masy, żeby bramka uznała, że jest stan niski. Do tego dobrać kondensator, żeby odpowiednio długo trwał stan wysoki. Do przerzutnika D kolega znajdzie sam dokumentację, ja jadę kosić łubin broną talerzową. Taki teraz mamy klimat.
  • REKLAMA
  • #6 21197033
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    fachman1964 napisał:
    Walczę z RS i typu D, ale zawsze na wyjściu po dołączeniu zasilania mam stany nieustalone.

- dlatego że zapewne wejścia bramek "wiszą" w powietrzu.
    Jak koledzy już wspomnieli dodaj, układ RC do przerzutnika RS (rezystor do +Ucc i kondensator do masy do jednego z wejść/równolegle do jednego z przycisków). Pamiętaj, że ten układ zachowa się, jakby ten przycisk był naciśnięty.
    Jeżeli chcesz przerzutnik D (7474 ma w strukturze układ, który może pracować jako RS i jako D), to podejść masz kilka, a może wystarczy Ci jeden przycisk? Pierwsze naciśnięcie załącza układ, a drugie wyłącza i tak w kolko? wtedy dajesz układ RC z przyciskiem do wejścia zegarowego, a D zapinasz jako licznik do 2, czyli D = !Q.
    Pozdrawiam
  • #8 21197194
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4232
    Przydałaby się 3-wejściowa bramka NOR - nie wiem, czy takie są. Ale można użyć trzech 2-wejściowych: NOR(NOR(NOR(A,B),0),C) = NOR(A,B,C); do tego 2-wejściowa, żeby zrobić RS. Mając 3 wejścia, można połączyć po jednym z tą bramką 2-wejściową, sygnałem wejściowym "wyłącz" i układem RC do resetu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o budowie przerzutnika dwuprzyciskowego na bramkach TTL, z przyciskami do włączania i wyłączania. Wskazują na konieczność zastosowania układu RC, aby zapewnić stabilny stan początkowy po włączeniu zasilania. Proponowane rozwiązania obejmują użycie przerzutnika RS oraz D, z uwzględnieniem odpowiednich połączeń i kondensatorów. Zwracają uwagę na różnice w podłączeniu kondensatorów do bramek NOR i NAND oraz na możliwość użycia trzech bramek NOR do realizacji funkcji przerzutnika. Wskazówki dotyczą także doboru wartości rezystorów i kondensatorów dla uzyskania pożądanych stanów logicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA