logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Skoda Fabia 1.4 MPI 2002 - Silnik pracuje nierówno, telepie, śmierdzi niespalonym paliwem

bigmario1973 23 Sie 2024 09:42 783 4
REKLAMA
  • #1 21200646
    bigmario1973
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam
    Kolejny problem ze skodą.
    Skoda fabia 1 1.4 mpi 2002 r z gazem 2 generacji.
    Po wcześniejszych wymianach czujnika położenia wału i walka rozrządu, sondy lambda, nowe świece platynowe , nowy moduł zapłonowy,
    Zaczęła jeździć normalnie aż do wczoraj.
    Podczas jazdy szkubło autem i silnik zaczął pracować jakby na 3 cylindry, wolne obroty około 600 , pływają, trzepie całym autem
    Żeby jakoś jechać trzeba kręcić około 4 tys obrotów najgorzej ruszyć a pod górkę to już masakra, na proste można nawet ponad 100 jechać , mniej trzepie silnikiem choć słychać terkotanie jakby był silnik z trabanta jak ktoś kojarzy.
    Jakoś jechał z powrotem do domu aż w pewnym momencie coś pykneło i zaczął normalnie jechać.
    W domu sprawdziłem iskry , wymieniłem nawet nowe świece na inne , zapała normalnie , zrobiłem jazdę próbną, wszystko dobrze.
    Dzisiaj rano zapaliła normalnie , jadę do pracy przełączam na gaz i to samo . Nic nie dało gaszenie auta , sprawdzanie wtyczek , wyłączenie gazu i jazda na benzynie .
    Dodam że pracuje tak samo na benzynie jak na gazie , telepie silnikiem , śmierdzi niespalonym paliwem , tak jakby olej gdzieś leciał na wydech.
    Temperatura wody w normie, poziom oleju i płynu chłodniczego bez zmian .
    Może komputer od gazu zawiesza których wtryskiwacz benzyny ale na gazie jest ten sam objaw, gaz leci do dolotu nie ma wtryskiwaczy od gazu.
    Zastanawia to że nagle się samo naprawiło a dziś to samo się stalo
  • REKLAMA
  • #2 21200664
    r1obert
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    Trzeba sprawdzić elektrykę. Sama diagnostyka nie wystarczy, prawdopodobnie jakiś kabelek się przetarł. Wiązkę powinien wskazać jakiś program diagnostyczny, użyty w trakcie gdy występowania błędu. Prawdopodobnie to wina instalacji zapłonu.

1. Skup się na błędach związanych z zapłonem
    2. Zidentyfikuj, czy błędy są sporadyczne czy stałe, co może wskazywać na problem z przetartym przewodem lub uszkodzoną wiązką.
    3. Przeprowadź testy podczas pracy silnika, aby sprawdzić, czy problemy pojawiają się w określonych warunkach
    4. Sprawdź fizycznie przewody, szczególnie te związane z układem zapłonowym. Szukaj przetarć, uszkodzeń izolacji lub korozji na złączach.
    5. Zwróć uwagę na miejsca, gdzie przewody mogą się ocierać o metalowe elementy pojazdu, co mogło spowodować przetarcia.
  • REKLAMA
  • #3 21200705
    bigmario1973
    Poziom 4  
    O zapłonie myślę, skaner kkl będę miał jutro, bo nie ma linii can.
    Ad 2 błąd pojawił się wczoraj a później nagle się sam naprawił podczas jazdy , i dziś rano podczas jazdy pojawił się znowu dlatego to dziwne , przewód przetarty może być ale nie powinno raczej się samo naprawić podczas jazdy.
    Rano ruszałem kabelkami od czujników, cewki , wężykami od przepustnicy .bez zmian.
    Na liczniku nic się nie świeci, żadna kontrolka awarii, skaner pokaże może jakieś błędy,
    Kabelki obejrzę po powrocie ale obawiam się że niczego nie zobaczę , jak już to będzie przerwany gdzieś w wiązkach , chyba że sterownik silnika siada
  • REKLAMA
  • #5 21217994
    bigmario1973
    Poziom 4  
    Okazało się że nowa cewka / moduł po 1000 km jazdy padła .
REKLAMA