logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Fotokomórka Mindy A 400 nie działa - spadek napięcia do 7V, centrala nie przechodzi testu

Sebix112 23 Sie 2024 23:25 396 14
REKLAMA
  • #1 21201714
    Sebix112
    Poziom 3  
    Ocena: 20
    Fotokomórka nie działa. Mindy A 400 system do otwierania bramy.
    Problem jest następujący. Używam konfiguracji z jedna parą czujników na wjeździe bramy. Po kilkunastu latach zaczęła załączać mi się czujka, jakbym autem wyjeżdżał. Kupiłem nowe czujki dalej to samo. Cały czas są załączone. Sprawdziłem aparatem że dioda po jednej stronie się nie świeci. Był to dobry strzał. Napięcie wchodzące na płytkę ma wahania od 7V do 9 V . Powinno być 24V. Brama wykrywa "przeszkodę" i nie da się nic zrobić. Więc wziąłem zasilanie z drugiej, ale nic to nie da, owszem czujka działała bo dopływało odpowiednie napięcie. Jednak centrala wykrywa, kanał 13(tx foto ) nie działa i nie przechodzi sekwencji testu i koniec. Podsyłam zdj. płytki. A i jeszcze jedno. Bez podpiętej czujki na linii 13 jest 24V. Gdy podpinam spada do 7V, tak jakby pod obciążeniem jakaś przetwornica nie wyrabiała prądowo czy coś. Proszę o pomoc. Z góry dzięki. W załączniku dołączam dokumentację.

Płytka elektroniczna systemu Mindy A400 z widocznymi komponentami i okablowaniem. @ElektrodaBot
    Załączniki:
    • A400 wyd.00 poprawiona (1).pdf (415.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21201751
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 936
    Sebix112 napisał:
    (...) j. płytki. A i jeszcze jedno. Bez podpiętej czujki na linii 13 jest 24V. Gdy podpinam spada do 7V, tak jakby pod obciążeniem jakaś przetwornica nie wyrabiała prądowo czy coś. Proszę o pomoc. Z góry dzięki. W załączniku dołączam dokumentację.

https://obrazki.elektroda.pl/8552108600_1724448225.jpg
    Na podstawie dostarczonego opisu problemu oraz zdjęcia płytki centrali Mindy A400, oto szczegółowa analiza i kroki diagnostyczne, które mogą pomóc w rozwiązaniu problemu z fotokomórką:

1. Sprawdzenie zasilania centrali:
    - Upewnij się, że zasilacz dostarcza stabilne napięcie 24V do centrali. Sprawdź napięcie na wejściu zasilania centrali (zaciski 1 i 2 na płytce). Jeśli napięcie jest niestabilne lub zbyt niskie, problem może leżeć w zasilaczu.

2. Sprawdzenie napięcia na linii 13 (TX Foto):
    - Zmierz napięcie na linii 13 bez podłączonej fotokomórki. Powinno wynosić 24V. Jeśli napięcie spada do 7V po podłączeniu fotokomórki, może to wskazywać na problem z przetwornicą lub regulatorem napięcia na płytce centrali.

3. Inspekcja wizualna płytki:
    - Dokładnie obejrzyj płytkę pod kątem widocznych uszkodzeń, takich jak przepalone elementy, zimne luty, uszkodzone ścieżki. Szczególną uwagę zwróć na kondensatory elektrolityczne, które mogą stracić swoje właściwości po kilku latach użytkowania.

4. Testowanie fotokomórki:
    - Odłącz fotokomórkę od centrali i zasil ją z zewnętrznego źródła 24V DC. Sprawdź, czy działa prawidłowo przy takim zasilaniu. Jeśli fotokomórka działa poprawnie, problem leży po stronie centrali.

5. Sprawdzenie przetwornicy DC/DC:
    - Na płytce centrali znajduje się przetwornica DC/DC, która może być odpowiedzialna za obniżenie napięcia z 24V do napięcia zasilania fotokomórek. Sprawdź, czy przetwornica działa prawidłowo i dostarcza odpowiednie napięcie pod obciążeniem.

6. Sprawdzenie okablowania:
    - Sprawdź przewody łączące centralę z fotokomórkami pod kątem uszkodzeń izolacji, przerwań lub zwarć. Upewnij się, że wszystkie połączenia są prawidłowo wykonane i dokręcone.

7. Testowanie bezpieczników:
    - Upewnij się, że wszystkie bezpieczniki na płytce centrali są sprawne. Uszkodzony bezpiecznik może powodować problemy z zasilaniem fotokomórek.

8. Sprawdzenie układu testującego:
    - Przeanalizuj schemat elektryczny centrali (jeśli jest dostępny) i sprawdź, czy układ testujący fotokomórki działa prawidłowo. Zmierz napięcia i sygnały w odpowiednich punktach układu testującego.

9. Konsultacja z serwisem:
    - Jeśli powyższe kroki nie przyniosą rezultatów, skontaktuj się z producentem lub autoryzowanym serwisem Nice, aby uzyskać specjalistyczną pomoc. Możliwe, że będzie konieczna wymiana części elektroniki w centrali.

Pamiętaj, że praca z urządzeniami elektrycznymi może być niebezpieczna. Jeśli nie czujesz się pewnie w przeprowadzaniu tych testów, zalecam skonsultowanie się z wykwalifikowanym elektrykiem lub technikiem automatyki.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • REKLAMA
  • #3 21201757
    Sebix112
    Poziom 3  
    >>21201751 jutro w dzień posprawdzam to i dam znać dziękuję za odpowiedź
  • REKLAMA
  • #4 21202429
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15487
    1. Zmierzyć napięcie w centrali po odłączeniu żył zasilających fotki.
    2. Szukać uszkodzenia przewodu zasilajacego fotki.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21203586
    Sebix112
    Poziom 3  
    >>21202429 napięcie w centrali po odłączeniu fotki wynosi 23,3 V ( czyli prawidłowo ), po podłączeniu spada do 7V - 8 V, a przewód zasilający fotkę jest dobry, nawet sprawdzałem na drugim przewodzie i to samo się dzieje.
    >>21202429
  • #6 21203593
    sosarek

Poziom 43  
    Sebix112 napisał:
    przewód zasilający fotkę jest dobry, nawet sprawdzałem na drugim przewodzie i to samo się dzieje

Co to znaczy? Pisz szczegółowo jeśli chcesz uzyskać jakąkolwiek pomoc.
    Fotokomórka podłączona na krótko do centrali także powoduje spadek napięcia?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21203618
    Sebix112
    Poziom 3  
    >>21203593 Tak, podłączona na krótko do centrali powoduje spadek napięcia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21203623
    sosarek

Poziom 43  
    Więc uszkodzona fotokomórka bądź płyta centrali.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21203632
    Sebix112
    Poziom 3  
    >>21203623 Fotokomórka jest sprawna. Są nowe, na starej działo się to samo wiec, to nie jej problem. Na 100% problem leży w centrali i obstawiam, że jeden z układów odpowiadający za "robienie" napięcia na tą czujkę jest uszkodzony, tylko nie wiem który i jak ewentualnie to zdiagnozować. Z tego co wyczytałem w datasheet tych układów strzelam że to ULN2004A albo QTC MOC3021
  • Pomocny post
    #10 21203641
    sosarek

Poziom 43  
    Należy wyjąć płytę, zrobić zdjęcia z obu stron w jak najlepszej jakości(przy okazji przyjrzeć się czy nie widać śladów fizycznego uszkodzenia).
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21203644
    Sebix112
    Poziom 3  
    >>21203641 Płytę wyjmowałem, nie widać jakiś fizycznych uszkodzeń i w tym jest problem. A zdj, całej z obu stron mogę podesłać jutro.
  • Pomocny post
    #12 21203653
    sosarek

Poziom 43  
    Czekamy więc na zdjęcia, może po ścieżkach da sie dojść do kluczowych elementów.
    Chociaż na początek martwi mnie ten lewy rezystor obok przekaźników.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21203679
    Sebix112
    Poziom 3  
    >>21203653 Dobrze. Jutro po południu podeślę zdj.
  • #14 21205535
    Sebix112
    Poziom 3  
    >>21203653 Podsyłam zdjęcia Zielona płytka drukowana z widocznymi ścieżkami i punktami lutowniczymi. Zdjęcie płytki drukowanej z różnymi komponentami elektronicznymi i podłączeniami.

Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

>>21203679 >>21204817 patrząc na ścieżkę od pinu 13 ( tx foto czyli ta czujka ) to prowadzi on do układu OMRON G5V-1, podaje on również zasianie na druga fotokomórkę (pin16) czyli parę do tej co nie działa. Na pin 16 podaje ładnie 24V niezależnie czy podpięta jest czujka czy nie, przeciwnie do 13, która tak jak pisałem wcześniej po podpięciu czujki spada napięcie do 7V.
  • #15 21211574
    Sebix112
    Poziom 3  
    Problem rozwiązany. Problem leżał w 4 przekaźnikach. Po kilkunatu latach miały one powypalane styki. Rozebranie ich oraz wyczyszcenie przywróciło działanie centrali a w szczególności fotokomórek.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z fotokomórką Mindy A 400, która nie działała prawidłowo, wykazując spadek napięcia do 7V zamiast oczekiwanych 24V. Po wymianie czujników problem nie ustąpił, a centrala nie przechodziła testu. Użytkownik sprawdził zasilanie i stwierdził, że napięcie na linii 13 (TX Foto) spada do 7V po podłączeniu fotokomórki. Po dalszej diagnostyce i wymianie przekaźników, które miały powypalane styki, problem został rozwiązany, a fotokomórki zaczęły działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA