logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder DVB-T2 Skymaster nie odbiera MUX 2 - Polsat, TVN, TV4, Puls, Super Polsat

cjerzy1 25 Sie 2024 16:39 2571 9
REKLAMA
  • #1 21203407
    cjerzy1
    Poziom 20  
    Ocena: 78
    Mam dekoder dvbt2 Skymaster i TV Toshiba, mieszkam 30 km w prostej linii od nadajnika TV. Antenę (bardzo rozbudowaną, ale bez wzmacniacza) mam na wysokości 2 piętra Problem w tym, że TV odbiera wszystkie programy telewizji naziemnej (ok 40), a dekoder odbiera ok 30 programów z tej samej anteny. Inaczej rzecz ujmując dekoder mój nie odbiera programów z multipleksa 2 czyli: Polsat, TVN, TVN7, TV4, TV6, Puls, Puls2, Super Polsat. Czy któryś z kolegów mógłby pomóc w tym temacie ?
  • REKLAMA
  • #2 21203495
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1675
    Witam,
    jeśli TV odbiera wszystko, to po co dekoder?

Jak nie odbiera, to przeskanować jeszcze raz, sprawdzając częstotliwości MUXów z nadajnika, na który ustawione są anteny i wprowadzając ręcznie podczas wyszukiwania.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 21203509
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15454
    clubber84 napisał:
    Witam,
    jeśli TV odbiera wszystko, to po co dekoder?

Serio? Czy udajesz?
    Chyba można domyśleć się że Autor korzysta z DWÓCH odbiorników.

@cjerzy1 Jak masz rozdzielony ten sygnał?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21203516
    clubber84
    Poziom 38  
    sosarek napisał:
    Chyba można domyśleć się że Autor korzysta z DWÓCH odbiorników.

Ludzie różne rzeczy piszą, a potem trzeba ich za język ciągnąć, żeby otrzymać dodatkowe informacje - sam wiesz, jak jest.
    Ale czekamy na dodatkowe informacje.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 21203532
    cjerzy1
    Poziom 20  
    Nie wiem o co wam chodzi, ale napisałem wyraźnie, że telewizor odbiera wszystkie programy cyfrowej telewizji naziemnej, a dekoder nie odbiera programów z multipleksu 2 ( Polsat, TVN, TVN7, TV4, TV6, Puls, Puls2, Super Polsat). Jeżeli chodzi o żarcik kolegi clubber84 to dekoder kupiłem znajomemu.
  • REKLAMA
  • #6 21203540
    clubber84
    Poziom 38  
    cjerzy1 napisał:
    Jeżeli chodzi o żarcik kolegi clubber84 to dekoder kupiłem znajomemu.

To nie żarcik, bo sam teraz napisałeś, że dekoder będzie odbierał w innym miejscu, na innym zestawie antenowym (u znajomego), więc to jest ta dodatkowa informacja, która powinna być zawarta w pierwszym poście. Regulaminy działów też się czyta, żeby nie było nieporozumień.
    Więc, skoro u ciebie nie odbiera, to należy sprawdzić ten dekoderek u tego znajomego.
    Jeśli nadal będą problemy, to wymienić tam, gdzie się kupiło.

Pozdrawiam
  • #7 21203559
    cjerzy1
    Poziom 20  
    Cytat "bo sam teraz napisałeś, że dekoder będzie odbierał w innym miejscu, na innym zestawie antenowym (u znajomego)
    " - nic takiego nie napisałem. Chciałem ten dekoder sprawdzić u mnie, bo u znajomego nie działa, tzn działa ale bez Muxa2. A propos wymiany - próbowałem ale powiedzieli, że oni nie prowadzą zwrotów i odesłali mnie z kwitkiem. Jutro spróbuję jeszcze przeskanować tak, jak kolego mi na początku radził. Dzięki za informację i pozdrawiam.
  • #8 21203571
    clubber84
    Poziom 38  
    cjerzy1 napisał:
    próbowałem ale powiedzieli, że oni nie prowadzą zwrotów i odesłali mnie z kwitkiem.

Jeśli od momentu zakupu nie minęło 14 dni (zakup przez internet), to możesz zwrócić bez podawania przyczyny. Jeśli więcej, to zostaje zwrot w ramach rękojmi, bo nie działa zgodnie z umową.
    Ale może cud się zdarzy i po ręcznym przeszukaniu znajdzie problematycznego MUXa.

Pozdrawiam
  • #9 21203992
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2901
    Podaj kod pocztowy miejsca odbioru. Ta bardzo rozbudowana to??
    Wartości sygnałów MUX ??
  • #10 21204879
    cjerzy1
    Poziom 20  
    Koledzy, byłem dzisiaj w serwisie RTV z tym moim nieszczęsnym dekoderem. Powiedziałem serwisantowi o co chodzi, a on podpiął go pod antenę i telewizor, wszedł do Menu, do ustawień fabrycznych, przeskanował i dekoder ożył. Odbiera około 40 programów. Dziękuję kolegom za pomoc i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dekoderem DVB-T2 Skymaster, który nie odbiera programów z multipleksu 2 (MUX 2), mimo że telewizor Toshiba odbiera wszystkie dostępne programy. Po wymianie informacji, użytkownik dowiedział się, że dekoder może wymagać ponownego skanowania częstotliwości MUX-ów. Po wizycie w serwisie RTV, serwisant przywrócił ustawienia fabryczne dekodera i przeprowadził skanowanie, co pozwoliło na odbiór około 40 programów, w tym tych z MUX 2.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA