logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykrywacz metali - czy ekran przewodów sondy powinien być połączony z masą cewki odbiorczej

reneeww 28 Sie 2024 11:53 585 7
REKLAMA
  • #1 21206794
    reneeww
    Poziom 12  
    Ocena: 79
    Cześć,

Spotkałem się z opinią (konkretnie przy Tianxun TX-850), że ekran przewodów cewki wykrywacza metalu nie powinien być złączony z masą cewki odbiorczej (właśnie dla tego wykrywacza i Chińczycy też robią różnie). Jednocześnie widziałem, jak ktoś wykonując taką cewkę na Youtube, łączył ekran kabla z masą cewki odbiorczej. Ja tu mam sprzeczność. :) Więc chciałbym zapytać, jak jest poprawnie. Więc jak to jest?

Drugie pytanie dotyczy dobroci cewki odbiorczej. Widziałem/zauważyłem, że cewki nawijane są różnego rodzaju średnicą drutu do osiągnięcia zadanej indukcyjności. I teraz cewkę do zadanej indukcyjności można nawinąć drutem 0,5 mm, ale i też 0,2 mm. Zmieni się jej dobroć. Ale które rozwiązanie jest lepsze?
  • REKLAMA
  • #2 21206829
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3661
    Co do ekranu, to zawsze spotykałem się z sytuacją, że był połączony z masą, ale jego końce nie mogły się ze sobą stykać.
  • REKLAMA
  • #3 21206847
    reneeww
    Poziom 12  
    To może sprostuję: chodzi mi o połączenie ekranu z masą w samej sondzie - czyli pomiędzy wyprowadzeniami odpowiadającymi za masę cewki odbiorczej i ekran we wtyczce sondy.

balonika3 napisał:
    Co do ekranu, to zawsze spotykałem się z sytuacją, że był połączony z masą, ale jego końce nie mogły się ze sobą stykać.

Czyli co, ekran zawinięty jest wokół przewodów i tylko jedna jego strona może być połączona z masą? Czyli jeśli jedna strona jest połączona z masą cewki odbiorczej w samej sondzie, a druga z masą już na samej płytce elektronicznej, to już jest źle?
  • #4 21206939
    balonika3
    Poziom 43  
    Jest tak, jak napisałem wyżej. Nie twierdzę, że w każdym typie wykrywacza, ale na pewno w tych, z którymi ja się spotkałem.
  • REKLAMA
  • #5 21207122
    reneeww
    Poziom 12  
    Ja tutaj nie podważam Twojej oceny, drogi Kolego z forum, tylko chciałem mieć jasność do tego, czy się dobrze rozumiemy albo czy to ja dobrze rozumiem.
  • REKLAMA
  • #6 21207142
    balonika3
    Poziom 43  
    Cewka była owinięta folią aluminiową, takie "O" z przerwą na dole. Jeden z końców tej folii połączony był z ekranem przewodu idącego do płytki. Tyle pamiętam.
  • #7 21407188
    ay56
    Poziom 33  
    Ocena: 484
    reneeww napisał:
    Drugie pytanie dotyczy dobroci cewki odbiorczej. Widziałem/zauważyłem, że cewki nawijane są różnego rodzaju średnicą drutu do osiągnięcia zadanej indukcyjności. I teraz cewkę do zadanej indukcyjności można nawinąć drutem 0,5 mm, ale i też 0,2 mm. Zmieni się jej dobroć. Ale które rozwiązanie jest lepsze?

Przewód 0,2 mm - będzie czulsza cewka od 0,5 mm.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono dwa główne zagadnienia dotyczące konstrukcji sondy wykrywacza metali Tianxun TX-850. Pierwsze dotyczy połączenia ekranu przewodów sondy z masą cewki odbiorczej. Zgodnie z doświadczeniami, ekran powinien być połączony z masą, jednak tylko z jednej strony, aby uniknąć zwarć między końcami ekranu. W praktyce oznacza to, że ekran owinięty wokół przewodów jest połączony z masą cewki odbiorczej w sondzie, ale nie powinien być jednocześnie połączony z masą na płytce elektronicznej z drugiej strony, co mogłoby powodować problemy. Drugi temat dotyczy wpływu średnicy drutu na dobroć cewki odbiorczej. Cewka nawinięta cieńszym drutem (np. 0,2 mm) będzie bardziej czuła, ale jeśli jest stosowana w obwodzie rezonansowym, cieńszy drut może obniżyć dobroć obwodu. Wybór średnicy drutu zależy więc od konkretnego zastosowania i wymaga kompromisu między czułością a jakością rezonansu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA