logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows nie widzi HDD po reinstalacji systemu na SSD - jak odzyskać dane?

crouncher123 01 Wrz 2024 19:22 639 12
REKLAMA
  • #1 21211767
    crouncher123
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,
    postaram się opisać problem od początku
    Mam na komputerze 2 dyski SSD m2, na którym stoi system oraz HDD na pliki. Jako że kończyło mi się miejsce na partycji systemowej postanowiłem przerzucić wszystkie dane na HDD i postawić z pendrive'a system na SSD, wiec odpiąłem dysk HDD i zainstalowałem windowsa. Po wejściu nie było widać w eksploratorze tego dysku więc wszedłem do "zarządzanie komputerem" i tam przydzieliłem temu dyskowi partycje - całą jego pojemność liczyłem że wtedy będę mógł przeglądać wszystkie pliki jakie się tam znajdują. Dalej system woła o formatowanie dysku, jako że formatowanie kojarzy mi się z całkowitym usunięciem danych to nie wiem co w tym momencie zrobić. Google i jakieś artykuły twierdzi że "szybkie formatowanie" nie spowoduje usunięcia danych, ale jako że są tam dla mnie istotne pliki to wolałbym się upewnić i zrobić to jak najbezpieczniej
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21211774
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15542
    crouncher123 napisał:
    wszedłem do "zarządzanie komputerem" i tam przydzieliłem temu dyskowi partycje

W jakim celu?
    Należało wejść w Zarządzanie dyskami i nadać mu tylko literę.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21211776
    crouncher123
    Poziom 11  
    głownie z powodu niewiedzy
  • #4 21211794
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1076
    Proszę zamieścić screen ze S.M.A.R.T. dla tego dysku oraz z programu DMDE, okno partycje aktualne partycjonowanie.
    Formatowanie i niepotrzebne działania odradzam na chwilę obecną.
  • REKLAMA
  • #5 21212886
    crouncher123
    Poziom 11  
    Zrzut ekranu programu DMDE 4.2.0 (2024) pokazujący partycje dysku 1 TB.
    przesyłam z DMDE jeśli o to okno chodzi
    czy S.M.A.R.T. uruchamia się z poziomu biosu?
    EDIT: jeśli dobrze zrozumiałem to crystal disk info daje parametry ze SMART :
    Zrzut ekranu z programu CrystalDiskInfo pokazujący parametry S.M.A.R.T. dla dysku WDC WD10PURX-64E5EY0 o pojemności 1000,2 GB.

EDIT2: z innych źródeł dowiedziałem się że po takim zabiegu dane będą ciężkie do odzyskania a ich nazwy się pozmieniają na dysku tym miałem bardzo dużo danych w zasadzie najistotniejszy dla mnie jest jeden plik docx, czy da się ocenić szanse jego odzyskania?
  • #6 21213047
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    Załącz w pliku sektor 32768 z HDD.
    Można zrobić w DMDE pełen skan.
  • #7 21213187
    crouncher123
    Poziom 11  
    >>21213047
    w jaki sposób mam ten plik stworzyć? po pełnym skanowaniu?
  • REKLAMA
  • #8 21213787
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8300
    Nie ma potrzeby skanować czegokolwiek (edit: jeśli chodzi o zgranie samego sektora oczywiście, nie resztę procedury odzyskiwania danych).
    DMDE -> Narzędzia -> Kopiuj sektory

Jako sektor początkowy wpisujesz interesujący Cię sektor (32768 w tym przypadku)
    Jako że Kolega wyżej chce tylko ten jeden sektor to liczbę sektorów wpisujesz 1.

Jako miejsce docelowe wybierasz plik i wybierasz miejsce gdzie się on ma utworzyć i jego nazwę.

Wykonujesz akcję i utworzony plik załączasz tutaj do obejrzenia.

DMDE ma dobrze rozpisaną pomoc, nawet w naszym języku.
    https://dmde.com/pl/manual/copysectors.html
  • REKLAMA
  • #9 21213913
    crouncher123
    Poziom 11  
    Przesyłam
    Załączniki:
    • 123.bin (512 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • dev0_lba32768_1.bin (512 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 21218212
    crouncher123
    Poziom 11  
    pomogą koledzy co dalej z tym fantem zrobic?
  • #11 21218834
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 249
    Jeśli elektroda nie pomogła to chyba pozostaje sie udać do specjalistycznej firmy...? Np. data recovery...?
  • #12 21219240
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    dt1 napisał:
    Nie ma potrzeby skanować czegokolwiek.

DMDE (komunikat w #5) i niektórzy (sugestia w #6) dalej czekają na pełny skan.
    https://dmde.com/manual/fullscan.html

Oba pliki mają zera.

Na razie ten HDD wygląda na wyzerowany, 'zainicjowany' pod W10+ do GPT, z dwoma part. (w tym spec. MSR)

IMO: SMART OK

Na razie zdejmij partycji literę E co by Windows nie chciał formatować.

BTW: zrzuty pełnych okien a nie ich wycinki zamieszczaj - wybierasz okno, komb. klawiszy <Alt>+<PrntScrn> i wklejasz do np. mspaint
  • #13 21219431
    crouncher123
    Poziom 11  
    Zrzut ekranu programu DMDE pokazujący wyniki pełnego skanowania dysku.
    tak to wygląda po pełnym skanie

Dodano po 6 [godziny] 7 [minuty]:

Bardzo ciekawa sprawa zatem:
    mam drugi dysk który był źle wpięty (przed opisanym reinstallem), był to jakiś dysk z demontażu. Chciałem go teraz aktywować ale nie chciało go czytać (a przynajmniej tak myślałem) w instrukcji płyty dowiedziałem się że znaczenie ma w który port SATA podpięty jest dysk, a dalej postanowiłem pozamieniać tak żeby czytało oba dyski. Po włączeniu komputera mam obie partycje z dysku który tutaj omawialiśmy. Nie wiem czy moja teza jest słuszna ale wychodzi na to że pomieszałem coś przy podpinaniu w momencie reinstalacji windowsa i nie nadpisałem wcale partycji na dysku backupowym. Dziękuje wszystkim za pomoc wszystkie pliki wydają się być czytelne, jak to mówią więcej szczęścia niż rozumu
    Pozdrawiam...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik miał problem z niewidocznym dyskiem HDD po reinstalacji systemu Windows na SSD. Po odłączeniu HDD i zainstalowaniu systemu, dysk nie był widoczny w eksploratorze, a po przypisaniu partycji system wciąż żądał formatowania. Użytkownik obawiał się utraty danych, w tym ważnego pliku docx. Użytkownicy forum doradzili, aby nie formatować dysku i zamiast tego użyć programu DMDE do analizy i odzyskiwania danych. Po wykonaniu pełnego skanowania i podłączeniu dysków w odpowiednich portach SATA, użytkownik odkrył, że dane na HDD są dostępne, co potwierdziło, że nie doszło do ich nadpisania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA