logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozpocząć naukę, aby zostać elektrykiem przemysłowym po technikum mechatronicznym?

jestemkubarachciach1 04 Wrz 2024 15:08 501 3
REKLAMA
  • #1 21214953
    jestemkubarachciach1
    Poziom 1  
    Cześć, chciałbym otrzymać poradę, w jaki sposób najlepiej rozpocząć naukę, aby w przyszłości pracować jako elektryk przemysłowy. Tego roku ukończyłem technikum mechatroniczne, lecz bardziej interesuje mnie właśnie elektryka. Nie chcę iść na studia i zastanawiam się, czy jest sens zapisywać się do szkoły zawodowej Viessmann, aby zdobyć status technika elektryka, mając już mechatronika. Czy lepszym wyjściem będzie uczyć się w domu na własną rękę - jeżeli tak, moglibyście podesłać, z jakich materiałów warto przyswajać wiedzę? Czy lepiej od razu szukać pracy jako pomocnik i praktyka da mi najwięcej?
  • REKLAMA
  • #2 21214980
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1074
    jestemkubarachciach1 napisał:
    elektryk przemysłowy.

technika elektronika

To dwie różne rzeczy.
  • REKLAMA
  • #3 21214986
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3474
    aby w przyszłości pracować jako elektryk przemysłowy.
    interesuje mnie właśnie elektryka.
    czy jest sens zapisywać się do szkoły zawodowej viessman aby zdobyć status technika elektronika
    To nie ta wiedza.
    Elektronik to nie elektryk.
  • Pomocny post
    #4 21215056
    miro.nasz
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Moja podpowiedź to studia. Mając inżyniera nie mówiąc o Magistrze masz większa możliwość pracy a nawet stanowisko kierownicze.
    Możesz zostać Nauczycielem ,kierownikiem w dobrym zakładzie.
    Po Technikum,możesz założyć własny zakład, zatrudnić się w prywatnym zakładzie po pewnym czasie zdawać egzamin, który jest bardzo trudny.
    Są organizowane kursy/internet/. To wszystko za marne grosze. Ja wyszkoliłem w swoim zakładzie ponad stu uczniów kilkoro ukończyło studia, zarabiają 15do20tyś.
    Przy obecnych kosztach opłat lokal - podatek - ZUS-Wat- przy małym przerobie prowadzenie zakładu jednoosobowym staje się nie bardzo opłacalne.
    Moja rada studia kierunek po Technikum. Obecny traktor, samochód napikowany elektroniką. Koszt naprawy danego modułu może wynieść parę tysięcy zł.
    Proponował bym zatrudnić się po studiach w zakładzie produkcyjnym. To moja propozycja. DECYZJA TWOJA.

Bardzo przepraszam za styl, błędy.
    Mimo mego wieku 90l prowadzę Zakład RTV razem z Synem.Naprawiam stary sprzęt i nowoczesny nawet moduły obecne wprawdzie po mikroskopem.
    Pozdrawiam Miro-Nasz
REKLAMA