logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Catit Pixi - Jak sprawdzić adres MAC karmnika dla kotów bez połączenia z WiFi?

viayner 06 Wrz 2024 06:58 759 3
REKLAMA
  • #1 21216829
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2055
    Witam,
    Zakupiłem elektroniczny karmnik dla kotów - Catit Pixi, niby ładne urządzenie i ma być funkcjonalne ale już na etapie instalacji porażka.
    - wymaga połączenia z WiFi, ale nigdzie nie ma podanego MAC'a (żadnej naklejki) a aby uzyskać dostęp do mojego rutera jest on niezbędny więc nie połączę się a bez tego nic nie zrobię i nie zobaczę "elektronicznie" jaki ma MAC.
    Urządzenie do zwrotu, nie da się użytkować jak na razie. O ile podobny problem wystąpił w np. przypadku ChromeCast ale tu dało się w aplikacji podejrzeć MAC a w przypadku Pixi nie ma takiej możliwości a kontakt z supportem to pomyłka.
    Próbowałem udostępnić WiFi z telefonu i do niego się połączyć ale twierdzi, że nie obsługuje pasma 5GHz tylko 2.4GHz mimo że sieć jest w paśmie 2.4GHz - no po prostu cuda.
    Czy może ktoś ma pomysł na podejrzenie MAC tego cuda?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21216868
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1624
    Zainstaluj w telefonie analizator wifi. W zakładce, punkty dostępu powinien być pokazany adres MAC bez połączenia z siecią.
  • REKLAMA
  • #3 21216870
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2658
    Rozumiem że musisz poda MAC do tablicy żeby router przydzielił IP? Spróbuj połączyć się bez podawania MAC wtedy w logach routera powinieneś zobaczyć że jakieś urządzenie próbuje się połączyć ale jest odrzucane i powinien być widoczny MAC.
  • #4 21216888
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2055
    Witam,
    dokładnie, mogę przełączyć router w tryb bez kontroli MAC'a i wtedy zobaczę tylko, wymaga to ingerencji w całą sieć.
    A miało być tak smart :)
    Raczej użyję jakiegoś starego rutera z pustą siecią, próbowałem udostępnić sieć z drugiego telefonu ale nie chciał się połączyć.
    W skrócie połączenie wygląda tak:
    - na telefonie nr1 muszę zainstalować app
    - ten telefon musi być połączony z internetem (i tu może być zgrzyt) bo teraz łącząc się z karmnikiem nie mam możliwości wyboru z czym się łączę musi być ta sama sieć.
    - nie wiem czy to zadziała jeżeli nie będzie dostępu do internetu bo tam są wymagane jakieś konta itd (tylko po co?)
    Na telefonie mogę podejrzeć MAC, no ale muszę się połączyć a narazie nie udało mi się to.
    Pozdrawiam
REKLAMA