logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk zewnętrzny odzyskanie danych - fatalny smart?

filipgustek96 14 Wrz 2024 23:56 441 8
  • #1 21226691
    filipgustek96
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z dyskiem zewnętrznym ADATA.

Nie mogę dotrzeć do plików, po włożeniu dysku i próbie wejścia do środka i skopiowania plików dysk potrafi się zaciąć wraz z całym komputerem i w konsekwencji rozłączyć.

Przesyłam SMART z dysku.
    Mam pytanie, jakim programem mogę spróbować go uratować? Zależy mi głównie na danych.
    I czy jest jakakolwiek szansa?

Próbowałem naprawić dysk za pomocą Victorii
    oto screen z błędami, problem z zapisem.

Pozdrawiam
  • #2 21226712
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3530
    filipgustek96 napisał:
    Mam pytanie, jakim programem mogę spróbować go uratować ?

Żadnym.

Najpierw to należy zrobić kopię posektorową nośnika ale w Twoim przypadku będzie to najprawdopodobniej niemożliwe. Jeżeli dane są bardzo ważne to zostaje Ci oddanie dysku do specjalistycznej firmy.
  • #3 21226835
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1071
    filipgustek96 napisał:
    spróbować go uratować? Zależy mi głównie na danych.

Proszę podać model dysku.
    Nie należy podejmować żadnych prób napraw jeśli dane są ważne.W pierwszej kolejności ratujemy dane można spróbować wykonać kopię posektorową, przykłady:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330869.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330304.html
    Sugeruję nie używać chkdsk. Po zabezpieczeniu danych można spróbować naprawy HDD
  • #4 21226913
    melanchel
    Poziom 31  
    Ocena: 375
    only linux must copy ddrescue
  • #5 21227181
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 119
    Najpierw kopia posektorowa na sprawny dysk, a potem odzysk z kopii.
  • #6 21228029
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2328
    filipgustek96 napisał:
    problem z dyskiem zewnętrznym ADATA
    - Adata, to tylko obudowa. Ważne jest, co siedzi w środku. Podejrzewam, że jakiś Rosewood, bo Adata pcha do swoich obudów co najtańsze/najgorsze. Byłeś już proszony o model dysku. Na wszelki wypadek wyłącz obsługę funkcji TRIM.
    filipgustek96 napisał:
    Zależy mi głównie na danych
    ->wykonaj kopię posektorową i odzyskuj z kopii. SMART nie wskazuje, by wykonać kopii się nie dało. Np. DMDE Narzędzia->kopiuj sektory
    Tu masz instrukcję do programu:
    https://dmde.com/pl/manual/toc.html

filipgustek96 napisał:
    Próbowałem naprawić dysk za pomocą Victorii
    - to był błąd, jaki może się przełożyć na pogorszenie stanu zawartości.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #8 21231226
    filipgustek96
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedzi,
    Dysk WD Blue, teraz sprawa wygląda tak, że próbowałem skopiować normalnie rzeczy na pulpit, bo udało się otworzyć jeden folder, po skopiowaniu ok. 300 zdjęć, standardowo odłączyło dysk.

Teraz po włożeniu dysku wyświetla się "Określono nieistniejące urządzenie", przed tym zwiesza komputer, odłącza mi klawiaturę i myszkę.

Po wejściu w mój komputer jest sama ikona dysku bez paska pamięci...
    W ustawieniach, jak uda się już wejść, wykrywa jako niezainicjowany..

Komunikat błędu wskazujący, że dysk D: jest niedostępny. Ikona dysku lokalnego (D bez paska pamięci

Co mogę teraz z tym zrobić?
    Dziękuję jeszcze raz za pomoc
  • #9 21233239
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2328
    filipgustek96 napisał:
    WD Blue
    - to wciąż nie jest model. Znajdź na etykietce ciąg znaków "MDL: WDxxxxxx-xxxxxx lub przepisz ją z paszportu dysku z Wiktorii. Nie rozumiem, dlaczego obcinasz zrzuty ekranu z Wiktorii - tylko utrudniasz udzielenie sobie pomocy.

Zamiast stosować się do porad na forum samodzielnie podejmujesz działania, w tym szkodliwe i ryzykowne, więc teraz samodzielnie ponoś konsekwencje.

Wracamy do diagnostyki i (ewentualnie, jeśli po Twoich działaniach to jeszcze możliwe) kopii posektorowej. A jak nie, to ciesz się tymi zdjęciami, jakie udało Ci się skopiować.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z zewnętrznym dyskiem ADATA, który nie pozwala na dostęp do plików, powodując zawieszanie się komputera. Po przesłaniu SMART dysku, użytkownik pyta o program do odzyskiwania danych oraz szanse na ich uratowanie. Odpowiedzi sugerują wykonanie kopii posektorowej, a w przypadku braku możliwości, zalecają skorzystanie z usług specjalistycznych firm. Użytkownik później informuje, że dysk to WD Blue, a po próbie kopiowania plików dysk przestał być rozpoznawany przez system. Wskazówki obejmują unikanie prób naprawy, zabezpieczenie danych oraz diagnostykę stanu dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA