logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iskrzenie w gniazdkach po wymianie elektryki w starym bloku - czy to normalne?

smiechan 15 Wrz 2024 03:45 957 12
REKLAMA
  • #1 21226754
    smiechan
    Poziom 9  
    Cześć!
    U mojej teściowej elektryk wymieniał całą elektrykę. Stary, betonowy blok. Wymiana była całkowita włącznie z główną skrzynką. Po wymianie, przy podłączeniu jakiejkolwiek ładowarki (urządzenia z transformatorem?) z gniazdka (nie ma założonych ramek, to jeszcze etap remontu i szpachlowania) idzie potężna iskra, bardzo głośna. Elektryk powiedział, że to OK, ale planuję w imieniu teściowej, chcę to reklamować. Może jednak się mylę i to jest normalne?

Przepraszam za pytanie poniżej poziomu społeczności, ale potrzebuję jakiegoś punktu zaczepienia. Sam potrafię co najwyżej założyć gniazdko albo lampę, ale te iskry mnie niepokoją. Może to jednak jest normalne, tylko tego nie widać, gdy ramki są założone? A jeśli nie, to jakie są możliwe powody.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek punkty zaczepienia do rozmowy z elektrykiem.

P.S. Planuję skontaktować się z innym, żeby to ocenił. Fajnie by było mieć jednak jakiś punkt zaczepienia.
  • REKLAMA
  • #2 21226765
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 952
    Tanie ładowarki/zasilacze/urządzenia mogą tak się zachowywać, nie jest to nic niezwykłego czy niepokojącego. Jeśli instalacja została wymieniona zgodnie ze sztuką, a całość inwestycji potwierdzona protokołem z pomiarów to nie ma się czym przejmować. Zasilanie lokalu jest jedno czy trójfazowe? Bo tu może też być "pies pogrzebany".
  • #3 21226850
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1731
    Witam.
    smiechan napisał:
    U mojej teściowej elektryk wymieniał całą elektrykę.

Kilka pytań ode mnie:
    - Jaki to był elektryk - prywatny, czy spółdzielniany?
    - Po zakończeniu robót elektryk wystawił protokół z pomiarów, czy tylko powiedział, że jest OK i można użytkować?
    - Czy w gniazdkach w pokojach są trzy przewody (brązowy, niebieski, żółto-zielony)?
    - Czy żółto-zielony jest podłączony do bolca uziemiającego?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 21226861
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3856
    clubber84 napisał:
    - Czy żółto-zielony jest podłączony do bolca uziemiającego?
    To akurat można zrobić lepiej. ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21226865
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2241
    smiechan napisał:
    Może jednak się mylę i to jest normalne?
    To nie jest normalne. Reklamuj to.
  • #6 21226871
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1731
    Mobali napisał:
    To akurat można zrobić lepiej

Mogłem bardziej doprecyzować pytanie, np. "...do bolca uziemiającego, czy w ogóle nigdzie nie podłączony?", ale już niech tak zostanie.
  • REKLAMA
  • #7 21226889
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    leonov napisał:
    smiechan napisał:
    To nie jest normalne. Reklamuj to.

Na jakiej podstawie ma reklamować? Przecież nowa instalacja ma raczej mniejsze IPZ niż stara, więc prąd w chwili włączenia ma prawo mieć większą wartość. Poza tym gniazdo, które nie ma ramek nie ma takiego tłumienia dźwięków niż takie zamontowane poprawnie.
    A może się nie zgadzasz i masz inną teorię na której opierasz się, że jest coś źle zrobione? Jak piszesz, że to nienormalne, to uzasadnij to. Inaczej jest to bicie piany.
  • #8 21226962
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3505
    smiechan napisał:
    Mylisz się - to jest normalne.
    Wynika to z dużego prądu przy włączaniu ładowarki.
    smiechan napisał:
    Po wymianie, przy podłączeniu jakiejkolwiek ładowarki (urządzeniu z transformatorem?)
    To nie są urządzenia z transformatorem. Posiadają przetwornice.
    Obecne większość odbiorników nie jest zasilana trafem - posiada przetwornice.
  • #9 21227965
    smiechan
    Poziom 9  
    >>21226765
    Ładowarki są nie tylko chińskie od telefonów. Również ładowarki od laptopów generują iskrę (Asus, Dell, półka może średnia, ale jednak nie "chińszczyzna").
    Brak protokołu z pomiarami.

>>21226850
    Elektryk prywatny.
    Brak pomiarów.
    Niestety nie wiem, czy jest uziemienie, nie rozkręcałem gniazdka.

>>21226889
    Wiem, że ramka stłumi dźwięki. Powiem tak, w domu, gdy podłączam ładowarkę laptopa, jest cicho, u teściowej jest wyraźnie słyszalny trzask (nawet biorąc pod uwagę tłumienie dźwięku przez ramkę). Instynktownie nie zgadza mi się to.

>>21226962
    Jak wyżej. Może są różne rodzaje instalacji, ale tak do tej pory nie skakało.

Dodano po 3 [minuty]:

To jest przykład iskrzenia bardzo średniego, zdarzają

się dużo większe iskry.
  • Pomocny post
    #10 21227973
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1227
    Jeśli iskrzy na styku bolec wtyczki i blaszki w gniazdku, to jest to objaw normalny. Większość zasilaczy tak się zachowuje.
    Jeśli iskrzy w miejscu podłączenia przewodu do zacisku z tyłu gniazdka, to jest to nienormalne.
  • REKLAMA
  • #11 21228007
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    smiechan napisał:
    Elektryk prywatny.
    Brak pomiarów.
    Niestety nie wiem, czy jest uziemienie, nie rozkręcałem gniazdka.

Co za różnica jaki elektryk, prywatny czy państwowy😝?
    Jak nie ma pomiarów a jesteś na etapie szpachlowania i malowania to skąd wiesz i skąd twój prywatny elektryk wie że instalacja jest sprawna?
    Jak nie mam pomiarów to skąd masz przypuszczenia że coś się nie zgadza? Na podstawie czego chcesz reklamować?
  • #12 21228081
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3505
    smiechan napisał:
    Jak wyżej. Może są różne rodzaje instalacji, ale tak do tej pory nie skakało.
    Oczekujesz diagnostyki "z jasnowidzenia".
    Zleć wykonanie pomiarów swojej instalacji i u tęściowej.
  • #13 21228945
    Uran.
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Hmm, nowa instalacja, mogła znacząco spaść impedancja pętli zwarcia, to i prąd udarowy ładowania kondensatorów w zasilaczu wzrósł (bo nic poza IPZ go nie ogranicza, jeśli nie ma termistora przeciwudarowego), to i iskry są głośniejsze i bardziej widoczne. Ale jak już wcześniej wspomnieli Koledzy, polecam zlecić pomiar IPZ - to chyba najważniejszy pomiar instalacji, bo pozwala wychwycić niepewne styki, które grożą pożarem - kiepski styk będzie się grzał, nie powodując wyzwolenia zabezpieczeń, ani nadprądowych, ani RCD.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie instalacji elektrycznej w starym bloku, użytkownik zauważył silne iskry przy podłączaniu ładowarek, co budzi jego niepokój. Elektryk zapewnił, że to normalne, jednak użytkownik planuje zgłosić reklamację. W dyskusji pojawiły się różne opinie: niektórzy twierdzą, że iskry mogą być wynikiem dużego prądu przy włączaniu urządzeń, zwłaszcza tych z przetwornicami, a nie transformatorami. Inni podkreślają, że brak protokołu z pomiarów oraz niewłaściwe podłączenie uziemienia mogą być przyczyną problemu. Zaleca się wykonanie pomiarów impedancji pętli zwarcia (IPZ) w celu oceny stanu instalacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA