Moja płyta główna to MSI H81M-E33. Na specyfikacji napisane jest, że płyta ma 2 porty USB 3.0 z tyłu, które u mnie już działają. Jest napisane również, że płyta ma 4 porty USB 2.0 również z tyłu. To również się zgadza, wszystkie porty działają. Jest jeszcze napisane w specyfikacji, że płyta ma 4 porty USB 2.0 z przodu. Dlaczego u mnie na zdjęciu widoczne są tylko 2 porty USB i to różne 2.0 i 3.0. Podsumowując, tył płyty jest zgodny ze specyfikacją, płyta ma 4 porty 2.0 i 2 porty 3.0, tutaj wszystko się zgadza i działa. Natomiast zgodnie ze specyfikacją z przodu płyta powinna mieć 4 porty USB 2.0, na obudowie natomiast widać jeden port USB 2.0 i jeden port USB 3.0, który nie działa. Czy możliwe jest, aby ten port USB 3.0 jakoś zadziałał.
Jest jeszcze napisane w specyfikacji, że płyta ma 4 porty USB 2.0 z przodu. Dlaczego u mnie na zdjęciu widoczne są tylko 2 porty USB i to różne 2.0 i 3.0.
Wyjaśnijmy coś sobie...
Płyta główna nie ma portów z przodu, ona ma MOŻLIWOŚĆ podłączenia DODATKOWYCH 4 portów USB 2.0, które mogą, ale nie muszą być podłączone. To opcja do wykorzystania, lub nie. Z przodu, z tyłu, z boku, gdzie i na ile wystarczy kabla...
Na zdjęciu, zaś jest obudowa, nie płyta.
Dlaczego?
Popularne "blaszaki", to zwykle składaki, "zrób to sam", gdzie ktoś do jakiejś obudowy, może powkładać jakieś części, które nie muszą być funkcjonalnie w pełni zgodne z obudową.
Ktoś sobie tak wymyślił i poskładał, i obudowa przyszłościowo ma te USB 3.0, a płyta nie, bo takiej nie było, za droga, itp., i już.
To tylko uniwersalna obudowa, z jakimiś już wyjściami, których być nie musi, ale co będzie w obudowie, to już wolna wola, byle się zmieściło (i było cicho i przewiewnie ).
kolesjakis09 napisał:
USB 3.0 port w moim komputerze nie działa.
Tylko ten USB 2.0 jest podłączony, bo ma swoje miejsce na płycie głównej, a miejsca na USB 3.0 NIE MA.
W kwestii USB 3.0 najlepiej byłoby podłączyć tylne trudniej dostępne i nieużywane? USB 3.0 pod to gniazdo, TYLKO kwestia kabla, przejściówki z tylnego portu, do wtyczki przedniego USB obudowy. Byłoby USB 3.0
Osobny dodatkowy kontroler obsługujący USB 3.0, z możliwością podłączenia tejże wtyczki z panelu.
Nie wiem, czy są...
Trzeba pokombinować z doborem nazw, albo iść za podpowiedziami
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=USB+2.0+for+20+pin bo coś wypluwa, i myślę że po obrazkach znajdziesz
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2393544.html
Wygląda na to że w płycie są tylko 2 gniazda USB 3.0 i to w dodatku z tyłu. więc jeśli to z przodu jest podłączone i działa to na pewno nie jest to USB 3.0. Będzie podłączone pod JUSB 1 lub 2, a to są usb 2.0.
Dlatego mając już wystawione gniazdo USB 3.0 w obudowie, wolałbym aby po podłączeniu do płyty, miało funkcjonalność USB 3.0, a nie USB 2.0
I tu już zależy, jak autorowi leży, znaczy obudowa stoi, czego tak naprawdę potrzebuje, bo może trochę lepszym rozwiązaniem, gdy brak mu portów z przodu, tego 3.0, byłby hub USB z dłuższym przewodem, żeby będąc z przodu, podłączony był z tyłu.
✨ Port USB 3.0 w komputerze użytkownika nie działał od początku. Użytkownik posiada płytę główną MSI H81M-E33, która zgodnie ze specyfikacją ma dwa porty USB 3.0 z tyłu oraz cztery porty USB 2.0. Z przodu obudowy widoczne są tylko jeden port USB 2.0 i jeden port USB 3.0, który nie działa. Użytkownicy sugerują, że port USB 3.0 z przodu może nie być podłączony do płyty głównej, ponieważ płyta obsługuje tylko dwa porty USB 3.0 z tyłu. Proponowane rozwiązania obejmują zakup kabla przejściówki z USB 3.0 na 2.0 oraz użycie huba USB, aby uzyskać dostęp do portów z tyłu. Wygenerowane przez model językowy.