logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automat zmierzchowy AWZ 230V - jak ręcznie lub zdalnie go włączać i wyłączać?

duda01 15 Wrz 2024 15:49 609 15
  • #1 21227338
    duda01
    Poziom 7  
    Ocena: 16
    Witam, Mam zamontowany przez dewelopera automat zmierzchowy natynkowy 230V AWZ do oświetlenia zewnętrznego mojego domu. Były dokładane kamery monitoringu i zasilanie do nich zostało pociągnięte bezpośrednio z tego AWZ. Wszystko działało bez zarzutu do czasu gdy sąsiad zamontował u siebie silną lampę na czujnik ruchu która oświetla mój automat zmierzchowy. Efekt jest taki że gdy u niego zapala się lampa moje oświetlenie gaśnie i na odwrót. Mam dedykowany bezpiecznik do zmierzchówki ale gdy go wyłączę to również kamery tracą zasilanie. To zewnętrzne oświetlenie nie jest mi specjalnie potrzebne, skręciłem więc na minimum regulację w automacie ale ono i tak się się zapala gdy robi się naprawdę ciemno. Szukam jakiegoś rozwiązania które pozwoliło by mi ręcznie lub zdalnie włączać i wyłączać zmierzchówkę bez zakłócania ciągłości pracy kamer. Myślałem o wymianie AWZ na jakiś czasowy wyłącznik ale boję się że wtedy będę zakłócał pracę kamer. Proszę o jakieś pomysły. Dokładam zdjęcie z podłączenia w AWZ zasilania kamer.
    Załączniki:
    • Automat zmierzchowy AWZ 230V - jak ręcznie lub zdalnie go włączać i wyłączać? IMG_20240915_145434.jpg (255.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21227361
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15504
    Dlaczego żyłę ochronną zastosowano jako zasilającą???
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21227362
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2097
    Masz więcej problemów. podstawowy, to że sterowanie oświetleniem jest prowadzone za pomocą żyły żółto-zielonej (przewodem ochronnym).

duda01 napisał:
    To zewnętrzne oświetlenie nie jest mi specjalnie potrzebne,

To odłącz zasilanie od czujki (te dwa brązowe, jeśli oczywiście są to fazowe) i połącz je razem za pomocą kostki Wago utrzymasz zasilanie do kamer.
    Zamiast czujki zamontuj zwykły włącznik i nim możesz sterować oświetleniem.
  • #4 21227404
    domsat
    Poziom 23  
    Ocena: 176
    Stosowanie wyłącznika zmierzchowego daje użytkownikowi pewien komfort. Zastąpienie go zwykłym łącznikiem pozbawia nas tej wygody = ta propozycja jest zatem bez sensu. Można zamontować zegar astronomiczny, który uniezależni nas od światła sąsiada.
    A żyła żółtozielona - no cóż ortodoksyjni polscy elektrycy wszędzie je wymagają, więc kablownie takie produkują. Dostępność przewodu bez żyły żo jest b. trudna, ale to osobny temat.
  • #5 21227414
    sosarek

Poziom 43  
    domsat napisał:
    A żyła żółtozielona - no cóż ortodoksyjni polscy elektrycy wszędzie je wymagają, więc kablownie takie produkują.

To wymóg bezpieczeństwa zawarty w normach dotyczących okablowania itd.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21227445
    domsat
    Poziom 23  
    sosarek - Twoja specjalność to "systemy alarmowe, monitoring cctv, komputery" więc zostaw elektrykę innym. Czy do takiego AWZ też będziesz doprowadzał żyłę PE ? Bo jak nie doprowadzisz to będzie pożar, porażenie, prokurator, ubezpieczyciel = typowa śpiewka ortodoksów,
    Zresztą napisałem, że to osobny temat.

Moderowany przez gulson:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #7 21227478
    sosarek

Poziom 43  
    domsat napisał:
    sosarek - Twoja specjalność to "systemy alarmowe, monitoring cctv, komputery" więc zostaw elektrykę innym.

Mam z nią styczność na co dzień więc będzie ciężko...
    Poza tym - skończ propagować elektrykę alternatywną bo ktoś może na tym ucierpieć z Twojego powodu.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21227546
    duda01
    Poziom 7  
    Zasilanie i montaż kamer robił elektryk z papierami, nie wiem czy zmieniał sposób podłączenia AZW wykonane przez elektryka od dewelopera. Miałem do niego zaufanie bo zakładał mi dodatkowe oświetlenie na strychu i kilka sterowników Tuya do rolet. Prawie wszystko działało i działa bez zarzutu. Niestety gdy jeden sterownik odmówił posłuszeństwa, przyjechał zdemontował, obiecał wymienić twierdząc że nie ma problemu z reklamacją. Zniknął i już nie dało się do niego dodzwonić. Sam dokupiłem i podłączyłem sterownik i wszystko działa bez zarzutu od dłuższego czasu.
    Ok, rozumiem, że wypinając dwa brązowe i łącząc je kostką, kamery będą hulały a AZW będzie robiło za puszkę dla tej kostki a cały układ wciąż jest chroniony bezpiecznikiem opisanym jako zmierzchówka na tablicy
  • #9 21227561
    domsat
    Poziom 23  
    "Elektryka alternatywna" to hasło wymyślone przez takich jak Ty czyli czytających PN bez ich zrozumienia.
    Sorry, ale ale wyraźnie napisałem, że to osobny temat i nie będę dalej go tu toczył = wyłączam się z tego tematu.. Zatem jak Ty chcesz go drążyć to załóż sobie nowy wątek "Jak podłączyć żyłę PE do AWZ lub CA Perfecta w OPU-3P lub do wentylatorka łazienkowego albo wlz do domku itp ? "
    Generalnie - mylisz pojęcia: obwód i przewód.
  • #10 21227575
    sosarek

Poziom 43  
    duda01 napisał:
    Ok, rozumiem, że wypinając dwa brązowe i łącząc je kostką, kamery będą hulały a AZW będzie robiło za puszkę dla tej kostki a cały układ wciąż jest chroniony bezpiecznikiem opisanym jako zmierzchówka na tablicy

Owszem.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21227587
    duda01
    Poziom 7  
    Nie chciałem wywoływać polemiki między Panami, a jedynie poszukać sensownego rozwiązania mojego problemu. Czy można prosić o potwierdzenie, że takie doraźne rozwiązanie na już, jest poprawne a potem zastanowię się nad jaki innym, wygodniejszym np. jakis kolejnym sterownikiem Tuya na aplikację Smart Life aby zdalnie włączać i wyłączać zmierzchówkę ?
  • #12 21227597
    sosarek

Poziom 43  
    Bardziej zastanawia mnie na dlaczego zastosowano ten YDY - dlaczego akurat stąd zasilone są kamery i co jest na jego końcu(obudowa, zasilacz etc.).

duda01 napisał:
    wygodniejszym np. jakis kolejnym sterownikiem Tuya na aplikację Smart Life aby zdalnie włączać i wyłączać zmierzchówkę ?

Osobiście wolałbym system radiowy np.Elmes ST100H-3K i do tego nadajnik MTX zamontowany w obudowie klasycznego przycisku dzwonkowego na ścianie.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21227845
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1966
    A nie prościej osłonić czujnik tak aby nie padało na niego światło od lampy sąsiada?
  • #14 21227889
    duda01
    Poziom 7  
    Dzięki, to jest jakiś pomysł ale obawiam się, że wtedy światło będzie się zapalało znacznie wcześniej bo czujnik będzie zaciemniony, chyba jednak skorzystam z rady wyeliminowania zmierzchówki, tym bardziej że w pobliżu domu mam dwie latarnie uliczne i tak jest dość jasno wokół domu.
  • #15 21228133
    Elmont
    Poziom 26  
    Ocena: 220
    Nie było by prościej zostawić jak już jest ,tylko wymontować sam czujnik /odlutować z druku/ i wyprowadzić na zewnątrz obudowy w miejsce gdzie nie pada światło sąsiada. Przedłużyć przewody odpowiednio je połączyć bezpiecznie i to powinno działać poprawnie.
  • #16 21228228
    KRebacz
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    A włącznik z zegarem astronomicznym? Będzie uruchamiał przy zmierzchu i gasił o świcie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z automatem zmierzchowym AWZ 230V, który jest zakłócany przez światło z sąsiedniej lampy na czujnik ruchu. W wyniku tego, oświetlenie zewnętrzne i kamery monitoringu działają naprzemiennie. Użytkownik poszukuje rozwiązania, które pozwoli na ręczne lub zdalne włączanie i wyłączanie automatu zmierzchowego bez wpływu na zasilanie kamer. Proponowane rozwiązania obejmują odłączenie zasilania od czujki i zastosowanie zwykłego włącznika, co pozwoli na niezależne zasilanie kamer. Inne sugestie to montaż zegara astronomicznego lub osłonięcie czujnika, aby zminimalizować wpływ światła sąsiada. Użytkownik rozważa również wymianę AWZ na inny system sterowania, np. zdalny sterownik Tuya.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA