logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak naprawić diody w lampce ostrzegawczej automatu bramy Somfy?

freesamen 20 Wrz 2024 17:56 564 5
REKLAMA
  • #1 21233478
    freesamen
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam,

Posiadam automat do bramy garażowej Somfy, do automatu była dołożona lampka ostrzegawcza (czy sama lampka też jest Somfy czy inna to nie mam pewności); ale sprzedawana była w komplecie.

Po kilku latach użytkowania lampka przestała świecić (przy otwieraniu/zamykaniu bramy). Teraz nie ma już żadnych sygnałów ostrzegawczych świetlnych że np brama się otwiera/zamyka.
    Odkręciłem pokrywę od lamki myślałem że tam jest żarówka, która się spaliła, że kupię sobie żarówkę 24V wymienię i wszystko będzie "hulało" jak do tej pory, ale ku mojemu zdziwieniu tam nie ma żarówki tylko są wlutowane jakieś diody.
    Załączam zdjęcia jak to wygląda.

Można kupić takie diody i przylutować je na stare? Może coś takiego zadziałać czy nie bardzo?
    Załączniki:
    • Jak naprawić diody w lampce ostrzegawczej automatu bramy Somfy? 4.jpg (477.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak naprawić diody w lampce ostrzegawczej automatu bramy Somfy? 1.jpg (552.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak naprawić diody w lampce ostrzegawczej automatu bramy Somfy? 2.jpg (406.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak naprawić diody w lampce ostrzegawczej automatu bramy Somfy? 3.jpg (339.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21233485
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15496
    freesamen napisał:
    myślałem że tam jest żarówka, która się spaliła, że kupię sobie żarówkę 24V wymienię

Lampa jest zasilana z 230V, producentem jest krajowa Proxima wiec zapytaj u nich o możliwość naprawy.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21233487
    freesamen
    Poziom 9  
    Dzięki za info, w takim razie wysyłam do nich zapytanie :)
  • REKLAMA
  • #4 21233507
    freesamen
    Poziom 9  
    Lampa działała ok 5 lat, ale przestała.
    Automat od bramy działa cały czas poprawnie tylko nie świeci się lampka.
    Co jednak w nocy było przydatne gdy się świeciło stąd chciałbym to wymienić/naprawić. Tyle że brak żarówki w lampce mnie przerósł :) stąd napisałem tu post.
    Dzięki użytkownikowi @sosarek dowiedziałem się że to polskiego producenta, także zobaczymy jaką oni poradę prześlą w tej sytuacji.
  • REKLAMA
  • #5 21233520
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15496
    @freesamen Masz bezpośredni kontakt ;) https://www.elektroda.pl/rtvforum/uzytkownik2819753.html
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21251486
    freesamen
    Poziom 9  
    Problem rozwiązany. Producent Proxima poprosił o sprawdzenie czy do lampki dociera napięcie, jeśli tak to aby wysłać im wnętrze lampki.
    Wysłałem i otrzymałem z powrotem tą samą część najprawdopodobniej z naprawionym jakimś elementem.
    Tak czy siak po zamontowaniu tego co otrzymałem z powrotem, lampka działa poprawnie.
REKLAMA