logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Parkside akumulator 4 Ah bez BT - wkrętarka działa tylko 1 sekundę - co sprawdzić?

[Ignas] 22 Wrz 2024 21:40 1209 5
  • #1 21235808
    [Ignas]
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    Akumulator 4 Ah (wersja bez BT) na mierniku pokazuje 20 V, ładuje się poprawnie.
    Po naciśnięciu przycisku bocznego, zapalają się wszystkie kontrolki wskazując w pełni naładowany akumulator.
    Niestety gdy podłączam wkrętarkę, działa ok. 1 s i się wyłącza. Wkrętarka sprawdzony na innym akumulatorze działa prawidłowo.
    Myślałem, że to zbyt duży spadek napięcia przy rozruchu, co wskazywałoby na uszkodzone ogniwo.
    Po ustawieniu przełącznika kierunków w pozycję neutralną i naciśnięciu włącznika sama dioda też zapala się na ok. 1 s i gaśnie.
    Nawet gdyby w pakiecie znajdowało się jakieś uszkodzone ogniwo, nie poddałoby się 1 LED-owi. Pomierzyłem pary akumulatorów i napięcie na każdej jest poprawne.
    Gdzie dalej szukać, bo na płycie brak jakichkolwiek wypaleń lub śladów problemów.
  • #2 21235840
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21235862
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 996
    Może w komunikacji na środkowym styku?
    Jak chciałem odłączyć elektronikę baterii, to też nie zadziałało, elektronika wkrętarki blokowała działanie silnika, diody nie pamiętam. U mnie być musi albo trzeba zewrzeć wejście z baterii z wyjściem na silnik, pomijając zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem baterii.
    Nie pamiętam też, jak lecą ścieżki z drugiej strony płytki baterii, ale jeśli nie oglądałeś elementów pod lupą, to obejrzyj.
    [Ignas] napisał:
    Myślałem, że to zbyt duży spadek napięcia przy rozruchu, co wskazywałoby na uszkodzone ogniwo.

I jaki jest spadek napięcia? Na baterii, i każdej parze ogniw. Diodą bym się nie sugerował, bazując na tym, 20 V nie musi być dobrym napięciem po ładowaniu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3691907.html#18708661
    [Ignas] napisał:
    Po ustawieniu przełącznika kierunków w pozycję neutralną i naciśnięciu włącznika sama dioda też zapala się na ok. 1 s i gaśnie.

Da się drugi raz zapalić diodę czy trzeba resetować przez odłączenie baterii?
    sobel23 napisał:
    mógłbyś załączyć wyraźne zdjęcie środka, najlepiej kilka z widocznymi elementami?

Właśnie, bo może niepotrzebnie się produkuję. Wkrętarka "szczotkowa" czy nie? Bo i tu zabezpieczenie może być inne wraz ze sterownikiem silnika.
  • #4 21235882
    [Ignas]
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    Lepszego nie uzyskam, bo elektronika jest zalana "silikonem" jakimś przezroczystym glutem utrudniającym wykonanie zdjęć.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną pokrytą przezroczystą substancją.
  • #5 21235927
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21235953
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 996
    sobel23 napisał:
    g107r napisał:
    trzeba zewrzeć wejście z baterii z wyjściem na silnik, pomijając zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem baterii.
    Uważam, że to zły pomysł. 😅

To zależy, do intensywnej pracy tak.
    Do sporadycznej niekoniecznie, gdy czujemy, że spada moc wkrętarki, mamy wskaźnik i przestajemy jej używać.
    Do sprawdzenia, czy wkrętarka nie blokuje, odłączenie blokady da nam pewne wnioski, gdy na innej baterii wkrętarka działa bez problemów.
    Moja bateria padła podczas ładowania https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3789658.html#19333666 https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4032061.html#20945521 także tego z zabezpieczeniem we wkrętarce...
    A wszystko to psu na budę, gdy ma bezszczotkowy silnik.

W ładowarce jest podobny scalak?
    Po nim szukałbym rozwiązań (jeśli ogniwa są dobre), ale gdy ja szukałem po swoim, to nie było patentu na ten mikroprocesor.
    Ostatni wpis podlinkowanego tematu, dzisiaj też raczej dobrych wieści nie niesie.
    Moim zdaniem bateria, komunikując się z wkrętarką, sygnalizuje swoje uszkodzenie i wkrętarka odłącza zasilanie na silnik.
    Możesz jeszcze nie mieć rozjechanych napięć, bo ładowarka ładuje, ale pobór prądu przez wkrętarkę je powoduje i jest efekt, jaki jest.
    Moja bateria, pomimo jeszcze (być może) zdatnego napięcia, bo jedno ogniwo padło, wkrętarki nie uruchamiało. Działało zabezpieczenie.

Zmierz dokładnie napięcie na parach ogniw, zapisz sobie. Podłącz żarówkę 24 V do skrajnych styków + i - baterii, daj poświecić, sprawdzając napięcia, podziel się wynikami. Nie rozcinając blaszek par ogniw, nie dowiesz się, czy jedno z nich nie ma 0 V, co może wystarczyć, aby na drugim ogniwie napięcie spadało i działało zabezpieczenie.
REKLAMA