logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes 124 D - Sterowanie centralnym zamkiem przez centralę alarmową

Trawik 09 Gru 2005 19:13 2776 6
  • #1 2068953
    Trawik
    Poziom 26  
    Ocena: 442
    WITAM MAM PROBLEM Z PODłACZENIEM STEROWANIA CENTRALNYM ZAMKIEM PRZEZ centralę alarmową. Mam zrobione sterowanie przez 2 przekażniki no/nc tak jak w schemacie, nie raz już to robiłem i w innych autach działało bez zarzutu a tutaj jak załącza alarm to drzwi zamyka i otwiara sam, a po chwili pali bezbieczniki od sterow .pompą.Proszę o pomoc
  • #2 2069144
    andrzejluczuk
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Witam. Przeciales niebieski kabel? Masz 3 sek. impuls? Objaw jak za krotki impuls, albo pomylka w spieciu przekaznikow. A z kluczyka central chodzi ok? Napisz wiecej to cos sie to wyprostuje.
  • #3 2069150
    Maniek24
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Jestes w stu procentach pewien ze układ przekazników jest dobrze zmontowany i wpiety w instalacje Sprawdz czy do pompy dochodzą wszystkie syg z krańcówek.
  • #4 2069340
    carrier
    Specjalista - Alarmy Samochodowe
    Ocena: 1054
    Trawik napisał:
    WITAM MAM PROBLEM Z PODłACZENIEM STEROWANIA CENTRALNYM ZAMKIEM PRZEZ centralę alarmową. Mam zrobione sterowanie przez 2 przekażniki no/nc tak jak w schemacie, nie raz już to robiłem i w innych autach działało bez zarzutu a tutaj jak załącza alarm to drzwi zamyka i otwiara sam, a po chwili pali bezbieczniki od sterow .pompą.Proszę o pomoc

Na mój gust to źle są połączone styki przekaźników, musisz przeciąć przewód niebieski z drzwi i wejść nim na NC przekaźnika I i COM połączyć z NC przekaźnika II następnie COM połączyć w stronę do pompy. NO przekaźnika I do + , NO przekaźnika II do - , jedną stronę styków obu przekaźników do +, 2 stronę przekaźnika I do otwórz z alarmu, 2 stronę przekaźnika II do zamknij z alarmu.

Tak połączony układ musi działać
  • #5 2069473
    Trawik
    Poziom 26  
    Ocena: 442
    witam z góry dziękuję za zainteresowanie.przekażniki mam dobrze podłączone bo przełożyłem je do audi 80 i dziła ok.po tych moich prubach w tym mercu po kilku przepaleniach bezpiecznika poszła chyba scieżka przy płytce w pompie od centr. bo już wogule nie raaguje .jeśli można to czekam na dalsze podpowiedzi
  • #6 2069509
    andrzejluczuk
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Kurcze, to sa proste rzeczy, jak dobrze polaczysz to musi dzialac. Cos zamotales i muszisz pomyslec co. Dwie mozliwosci: albo zle polaczyles przekazniki, albo zle sie doszyles do instalacji. Twierdzisz, ze przekazniki ok... A moze kierunki pomyliles? plusa/minusa zamiast do pompy to do drzwi podajesz? Zacznij od reanimacji cetrala tak zeby chodzil na kluczyk a potem wepniesz sie jeszcze raz. Wyszarp przekazniki, polacz niebieski tak jak byl i napraw pompe. Jak to Ci bedzie dzialalo to poszukasz gdzie popelniles blad.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy sterowania centralnym zamkiem w Mercedesie W124 D za pomocą centrali alarmowej poprzez układ dwóch przekaźników NO/NC. Pomimo poprawnego działania układu w innych pojazdach (np. Audi 80), w Mercedesie po załączeniu alarmu drzwi zamykają się i otwierają samoczynnie, a następnie przepalają się bezpieczniki pompy centralnego zamka. Podejrzewa się błędne połączenie styków przekaźników lub niewłaściwe podłączenie do instalacji pojazdu. Zalecane jest sprawdzenie, czy impuls sterujący ma odpowiedni czas trwania (ok. 3 sekundy), czy niebieski kabel został prawidłowo przecięty i podłączony do styków NC i COM przekaźników zgodnie ze schematem: przewód niebieski z drzwi na NC przekaźnika I, COM przekaźnika I do NC przekaźnika II, COM przekaźnika II do pompy, NO przekaźnika I do +, NO przekaźnika II do -, a sygnały z alarmu do styków NO przekaźników. Wskazane jest również przywrócenie oryginalnej pracy pompy centralnego zamka na kluczyk przed ponownym podłączeniem układu alarmowego. Uszkodzenie ścieżki na płytce pompy po przepaleniu bezpieczników może wymagać naprawy elektroniki pompy. Dodatkowo podano link do dyskusji na forum elektroda.pl dotyczącej podobnego zagadnienia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA