Dlaczego po podłączeniu zewnętrznej anteny CT15 do Huawei B818 download spada zamiast rosnąć i jak to poprawnie zweryfikować?
Spadek downloadu nie musi oznaczać, że antena jest wadliwa; w wątku uznano, że CT15 działa prawidłowo i poprawia RSRP o około 15 dBm, ale prędkość zależy też od innych czynników, takich jak obciążenie stacji, użyty sektor i SINR, a B818 dodatkowo potrafi zaniżać ten parametr [#21242158][#21243259] Test z anteną trzymaną w ręku na balkonie nie jest miarodajny, bo antenę trzeba oceniać po montażu w docelowym miejscu i po precyzyjnym ustawieniu na BTS [#21243259] W tej lokalizacji problemem może być to, że punkt leży między sektorami, więc potrzebna jest kierunkowa antena o wąskim kącie pracy do LTE1800/2100, a nie ocena na podstawie przypadkowego ustawienia w mieszkaniu [#21243259] Jeśli po montażu wyniki nadal będą słabe, warto sprawdzić też inne kierunki/BTS-y i innych operatorów na prepaid, bo możliwe, że ograniczeniem jest sama lokalizacja, a nie sam zestaw [#21266004][#21265945]
Zgodnie z poniższą poradą @matek451 kupiłem CT15 Dual LTE1800-2100MHz, którą podłączyłem do Huawei B818 - router widzi, że ma podłączone zewn. anteny w obu gniazdach. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4065992.html
Testowo wykonałem pomiary w moim obecnym miejscu zamieszkania i wyniki są dość dziwne: - średnie wyniki bez anteny zew to d: 75 Mb/s u: 25 Mb/s - średnie wyniki z anteną zewnętrzną to d: 44 Mb/s u: 34 Mb/s
Jak widać średni download to prawie dwukrotnie wolniej, średni upload wzrósł o około 1/3.
Pomiar z anteną wykonałem trzymając ją w łapie na balkonie skierowaną w stronę nadajnika. Router stoi jakieś 5 metrów od zewnętrznej ściany budynku. Kable kupione do anteny 10 m.
12 października będę mógł zrobić pomiary w miejscu docelowym, ale może coś robię źle, albo antena jest wadliwa, albo kable... Jakieś pomysły?
@matek451 To mnie zabiłeś tą odpowiedzią Spodziewałem się wzrostu transferów również w obecnej lokalizacji... ale cieszę się, że antena jest okay. Wkrótce będę weryfikować zestaw w docelowym miejscu
To skąd te spadki prędkości po zastosowaniu tej anteny? Pytam bo u mnie ta antena nie zdaje egzaminu.
Zacznijcie korzystać z własnej oceny sytuacji/ a nie tylko korzystać z gotowców, nie zawsze trafionych. Pomysł aby przy sygnale "brutto"/RSSI -59dB zastosować antenę zewnętrzną o zysku 15dB makabryczny. Przy takich wskaźnikach sygnału to antena o zysku 4-8dB/żeby tylko przenieść punkt odbioru sygnału i pozbyć się zakłóceń wewnętrznych. Antena o takim zysku/to już tam gdzie schodzimy z sygnałem poniżej -70dB. Najłatwiej w takiej sytuacji wystawić modemo-router w zewnętrznej, hermetycznej obudowie.
Nie słuchajcie goscia który nie ma pojęcia o czym pisze, parametr RSSI w LTE nie ma żadnego znaczenia, antena ma pracować wzupełnie innej lokalizacji a nie w Warszawie na Bielanach gdzie PLAY na Kasprowicza ma N78, autor tak testowo odpalił sobie taki zestaw w Warszawie. W lokalizacji docelowej ma z 6-7 km do BTS-a, na LTE1800/2100 słabiutkie parametry sygnału a ten mu kaze ładować router do puchy na zewmnatrz, kolejna kompromitacja.
Ale to normalna reakcja gościa który na hasło Cybertech reaguje jak byk na czerwoną płachtę.
Folklor przez wiele lat, ale jak widać nie liczą się fakty, na szczęście nikt nie bierze jego wpisów na poważnie.
Moderowany przez gulson:
3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.
W lokalizacji docelowej ma z 6-7 km do BTS-a, na LTE1800/2100 słabiutkie parametry sygnału a ten mu kaze ładować router do puchy na zewmnatrz, kolejna kompromitacja.
Akurat w moim przypadku Zyxel Lte5398 postawiony na zewnątrz pracuje lepiej z anteną wewnętrzną niż z CT15 Cybertecha. Przypomnę tylko że warunki mam bardzo trudne bo na około tylko las.
Zadałem pytanie w twoim temacie, Szklarkajest idealnie pomiedzy sektorem 4 a 1 z Miedzichowa,kawał lasu po drodze do BTS-a, możliwe ze sam router łapie na 1800MHz jakiś sygnał z odbicia, ogólnie to takalokalizacja jak twoja to dziura zasiegowa,nie bez powodu NetWorks ma tam tylko BTS-A z LTE800/900 bez pasm pojemnościowych LTE, osiagi na poziomie 10-20Mb/s mozna uznać tam za dobre.
Pora sobie zrobić urlop od Forum i przychylam się do zdania jak napisał @jarek7714 " Zacznijcie korzystać z własnej oceny sytuacji/ a nie tylko korzystać z gotowców, nie zawsze trafionych "
Ja jeszcze potrafię wyczytać złosliwość pomiędzy wierszami a i żadnymi gotowcami się nie posługuję tylko kzdego proszącego o pomoc i jego problemów i podchodzę indywidualnie.
Jak widać nie warto prostować posta w którym wprowadza się autora tematu w bład bo jeszcze dostaje się ostrzezenie za pisanie prawdy , wystarczy poczytać https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3954177.html#21194800#21194800
Nie słuchajcie goscia który nie ma pojęcia o czym pisze, parametr RSSI w LTE nie ma żadnego znaczenia, antena ma pracować wzupełnie innej lokalizacji a nie w Warszawie na Bielanach gdzie PLAY na Kasprowicza ma N78, autor tak testowo odpalił sobie taki zestaw w Warszawie.
RSSI jest podstawowym parametrem sygnału "brutto"/to on nam pokazuje wzmocnienie anteny, a to czy on przełoży się na prędkość/to już decydują parametry szczegółowe "netto"-RSRQ i SINR. Gdzie ma antena pracować tj. sprawa @ja_bu/padło pytanie dlaczego z anteną internet działa o wiele gorzej-transfer download jest o połowę niższy-autor dostał merytoryczną odpowiedź.
matek451 napisał:
Ale to normalna reakcja gościa który na hasło Cybertech reaguje jak byk na czerwoną płachtę.
Cybertech został wywołany przez Ciebie i takie są fakty/ a problem dotyczy każdej anteny z podobnym wzmocnieniem sygnału-gdy mamy wartości powyżej -70dB /w ww przykładzie -59dB.
kyrtap napisał:
Akurat w moim przypadku Zyxel Lte5398 postawiony na zewnątrz pracuje lepiej z anteną wewnętrzną niż z CT15 Cybertecha. Przypomnę tylko że warunki mam bardzo trudne bo na około tylko las.
Cybertech nie jest do trudnych lokalizacji-albo rozwiązanie autorskie z parabolą/wymaga własnego zaangażowania i pracy(tutaj nawet nie ma konkurencyjnych anten które można polecić) lub CPE-z dużym zyskiem wbudowanej anteny.
Przepraszam, że się wtrącę, ale chyba mam problem ze zrozumieniem jednej rzeczy. RRSI to sygnał całkowity z szumami itd tak? RSRP to sygnał użyteczny, czyli ten, którego szukamy ustawiając antenę tak? Nie rozumiem jeszcze jednej rzeczy, -70 db i powyżej to zbyt wysokie wartości sygnału? Czyli jeśli jest większy to źle, bo jest przesterowany? Ja zawsze ustawiałem anteny bezpośrednio na nadajnik i zdarzało mi się nierzadko uzyskiwać sygnał -20 , -30 dbm. Czyli jeśli byłby słabszy, lub router w środku to prędkość mogłaby wzrosnąć? Pisze z czystej ciekawości... Prosze o brak ostrzeżenia od moderatora. Mój post jest całkowicie poważny.
Parametry sygnału https://jackiewiczowie.blogspot.com/2014/10/parametry-sygnau-lte.html , tłumaczy jakie znaczenie ma RSSI w przypadku LTE.
Pokazane 2 screeny przez autora tematu bez anteny oraz z nią pokazują jak poprawiaja się parametry sygnału dzięki antenie ale test dotyczy całkowicie innej ,miejskiej lokalizacji o której nie było mowy przy dobieraniu sprzetu.
Antena została polecona do wiejskiej lokalizacji na podstawie testów na zewnątrz na telefonie z NetMonster z kartą Play, BTS jest oddalony o ponad 6 km a parametry sygnału na 1800/2100MHz czyli pasmach pojemnościowych LTE są słabe co przekłada się na niskie osiagi.
Dodatkowo testy pokazały ze autor ma bardo zblizone RSRP z 2 sektora na BTS-ie Gucin z którego korzysta oraz z sektora sąsiedniego numer 1.
Analiza jego lokalizacji oraz kierunków ustwienia anten n BTS-ie potwierdza ze jego lokalizacja znajduje się pomiędzy tymi sektorami , reasumujac zachodzi potrzeba uzycia anteny kierunkowej o wąskim kącie promieniowania i duzym zysku w zakresie 1800-2100MHz do agregacji pasm LTE2100+1800, nie ma absolutnie żadnych podstaw ze w takich warunkach antena przesteruje sygnał.
Propozycja wystawienia routera na zewnatrz nie rozwiąze problemu autora, po pierwsze anteny w routerze maja charakterystykę dookólną więc nie ma gwarancji że router nie będzie zmieniał sektora z 2 na 1 i odwrotnie co jest przyczyną dodatkowych problemów w przypadku korzystania z internetu mobilnego.
Po drugie zysk anten w B818 jest nieco większy od tych w telefonie wiec poprwa z wyjściowych RSRP -110dBm na 1800MHz i -116dBm na 2100MHz pokazanych w tescie na telefonie do wartościo kilka dBm wyższych nie zapewni autorowi zejścia do poziomu ponizej 100dBm.
Póki co autor nie wykonał instalacji antenowej opartej na CT15 w lolalizacji docelowej więc brak ostatecznych danych z parametrami sygnału na LTE1800/2100 na B818 z tą antena oraz tego jak to wpłynie na DL/UL.
Przy czym warto tu zaznaczyć ze B818 wskazuje zaniżony SINR, problem znany i potwierdzony w testach porównawczych .
Tyle faktów, niestety ale jeden z kolegów wyrywa z całości wyniki 2 testów porównawczych wykonanych dla sprawdzenia anteny w zupełnie innych warunkach radiowych-miasto Warszawa i na tej podstawie wyciaga wnioski nijak majace się do docelowego zastosowania anteny i routera.
Impulsem dla niego sa gorsze speedtesty na B818 z antena trzymaną w ręku na balkonie,mówimy o antenie kierunkowej więc tak naprawdę nie mam pojęcia gdzie ten balkon oraz na jaki kierunek skierowna jest antena, w testach z ręki wyniki sa z reguły dużo gorsze niż gdy antena jest ustawiona precyzyjnie na znany nam BTS, takie testy służą z reguły tylko do wyjścia z punktem poboru sygnału na zewnątrz i pominięcia tłumienia sygnału przez ściany ale daje nam wstępny poglad o konieczności zastosownia anteny zew.
Dopiero montaz anteny w miejscu docelowym oraz ustawienie jej na kierunek BTS-a daje w testach finalne dane i pokazuje jak antena wpływa na poprawę parametrów sygnału i jak to przekłada się na osiągi.
Przyczynkiem do wydania oceny anteny są speedtesty bez anteny i z nią, a sczególnie DL niższy z z anteną co pozwala mu jednoznacznie wypowiedzieć się koledze ze antena się nie sprawdzi w zupełnie innej lokalizacji i warunkach radiowych gdzie nawet jeszcze autor jej nie zamontował.
W swoim tryumfalizmie całkowicie pomija ten fakt i wypisuje rzeczy nijak majace się do potrzeb autora który z PLAY chce korzystać za NASIELSKIEM a nie na warszawskich Bielanach gdzie ma zasięg na 5G N78.
To jest jego n-ta reakcja na polecenie anteny Cybertecha i te fakty nie maja dla niego znaczenia, ważne ze DL wypadł gorzej a co akurat w mobilnym , szczególnie gdy mamy do czynienia z obciążona stacja bazową i zmienną ilością klientów na sektorze nie dziwi oraz nie jest podstawą aby wydawać jednoznaczą opinię o przydatności anteny w całkowicie innej , wiejskiej lokalizacji odległej od BTS-a Gucin o ponad 5 km, na dodatek gdy docelowe miejsce jest pomiędzy sektorami z tego BTS-a.
Wpis zalecajacy umieszczenie routera na zewnatrz w takich warunkach jest z gruntu szkodliwy, zasiewą wątpliwośći w autorze ze dokonał niewłasciwego wyboru, jest tendencyjny i wprowadza w bład , dokonany bez wnikliwej analizy faktów i danych przedstawionych na Forum przez autora dla jego lokalizacji pod Nasielskiem.
Jedyną przesłanką do jego napisania był fakt że w tytule pojawiła się nazwa CT15.
Do tego słowa "Zacznijcie korzystać z własnej oceny sytuacji/ a nie tylko korzystać z gotowców, nie zawsze trafionych" uznałem za złośliwość w moim kierunku, w przeciwieństwie do ich autora ja nie korzystam z zadnych gotowców, kazdą prosbę o pomoc traktuję indywidualnie i wkładam w to mnóstwo pracy i swojej wiedzy wiec taka opinia uderza w moje dobre imię i nie ma nic wspólnego z prawdą.
Reakcja na nie jest naturalnym prawem kazdej osoby zaatakowanej na Forum w taki sposób.
Podważanie czyjegoś autorytetu w temacie w którym bez fachowej jego analizy na dodatek gdy wprowadza się autora w bład tylko dlatego ze ma się awersję do jakiegoś producenta anten trudno nie uznać za atak ad personam.
PS.1
Prawdę oprzydatności poleconej anteny poznamy zapewne za 2 tygodnie jak autor zamontuje ją tam gdzie ma mu słuzyćdo poprawy internetu mobilnego z Play.
PS2.
Kolega @kyrtap korzysta z PLAY w lokalizacji gdzie jest typowa dziura zasiegowa, to lasy za Nowym Tomyślem,słyna z braku zasięgu lub tylko na zasięgowych LTE800/900 więc wynik na poziomie 20Mb/s jest tam dla 99% ludzi tylko marzeniem, taka lokalizacja jest nieprzewidywalna, szczególnie gdy chce się korzystać z LTE1800 i jest się idealnie pomiędzy sektorami z BTS-a.
Anteny typu ofset czy grid wymagaja precyzyjnego ustawienia na BTS i na zalesionym terenie się nie sprawdzaja.
Antena została polecona do wiejskiej lokalizacji na podstawie testów na zewnątrz na telefonie z NetMonster z kartą Play, BTS jest oddalony o ponad 6 km a parametry sygnału na 1800/2100MHz czyli pasmach pojemnościowych LTE są słabe co przekłada się na niskie osiagi.
Dodatkowo testy pokazały ze autor ma bardo zblizone RSRP z 2 sektora na BTS-ie Gucin z którego korzysta oraz z sektora sąsiedniego numer 1.
Analiza jego lokalizacji oraz kierunków ustwienia anten n BTS-ie potwierdza ze jego lokalizacja znajduje się pomiędzy tymi sektorami , reasumujac zachodzi potrzeba uzycia anteny kierunkowej o wąskim kącie promieniowania i duzym zysku w zakresie 1800-2100MHz do agregacji pasm LTE2100+1800, nie ma absolutnie żadnych podstaw ze w takich warunkach antena przesteruje sygnał.
Ataki personalne to Twoja specjalność/jak tylko ktoś ma inne zdanie. Po co to tłumaczenie, @ja_bu ma aktywny temat z miejsca instalacji, ocena dotyczyła danych ze sprzętu.
matek451 napisał:
Propozycja wystawienia routera na zewnatrz nie rozwiąze problemu autora, po pierwsze anteny w routerze maja charakterystykę dookólną więc nie ma gwarancji że router nie będzie zmieniał sektora z 2 na 1 i odwrotnie co jest przyczyną dodatkowych problemów w przypadku korzystania z internetu mobilnego.
Po drugie zysk anten w B818 jest nieco większy od tych w telefonie wiec poprwa z wyjściowych RSRP -110dBm na 1800MHz i -116dBm na 2100MHz pokazanych w tescie na telefonie do wartościo kilka dBm wyższych nie zapewni autorowi zejścia do poziomu ponizej 100dBm.
Póki co autor nie wykonał instalacji antenowej opartej na CT15 w lolalizacji docelowej więc brak ostatecznych danych z parametrami sygnału na LTE1800/2100 na B818 z tą antena oraz tego jak to wpłynie na DL/UL.
Przy czym warto tu zaznaczyć ze B818 wskazuje zaniżony SINR, problem znany i potwierdzony w testach porównawczych .
Za kogo Ty masz ludzi/żeby takie manipulacyjne insynuacje wypisywać?! Że ja komuś polecam modem na zewnątrz przy 6km od nadajnika. Jak tego nie ogarniasz-to polecam takie rozwiązanie do ok. 2km i to w zależności od warunków lokalnych (położenia nadajnika, ukształtowania terenu, przeszkód...), jako niskobudżetowe/skuteczne rozwiązanie-wielu już tak robi, a najlepiej zewnętrzne CPE-których jest coraz więcej, nawet niskobudżetowych z rynku wtórnego.
matek451 napisał:
Nowym Tomyślem,słyna z braku zasięgu lub tylko na zasięgowych LTE800/900
Do pasma 800/900MHz używamy anten dedykowanych na to pasmo-choć biorąc pod uwagę zasoby w tym paśmie, to szału nie będzie a zachodu trochę, także o wiele wygodniejszym rozwiązaniem jest zewnętrzne CPE.
To temat @ja_bu, ocena danych z Bielan w Warszawie nie ma nic wspólnego z docelowa lokalizacją gdzie będzie uzywał anteny wiec nie widzę potrzeby abyś mącił mu w głowie wpisami o umieszczaniu routera na zewnątrz i dyskredytował moją osobę oraz mój wybór CT15 do jego lokalizacji za Nasielskiem bo nie ma ku temu póki co żadnych podstaw.
Taki wpis jest szkodliwy, dodatkowo cytujesz innego uzytkownika który zapytał w nie swoim temacie i jemu też proponujesz router na zewnatrz, nie zapoznawszy się z jego własnym tematem.
On dostał już wyczerpujacą informacje ode mnie, dotyczącą zasięgu operatorów w tym lesie oraz szans na LTE1800 Play , zakup anteny on-line pozwala na jej zwrot w przypadku gdy efekt jest niezadowalajacy,podobnie jak zakup routera przez internet.
To nie jest standardowa lokalizacja tylko lesna głusza więc trudno gwarantować tam LTE1800, nie bez powodu NetWorks nie dał tam pasm pojemnościowych LTE nawet podczas ostatniej modernizacji stacji ponad rok temu gdy T-mobile odpalił na nim LTE900 zamiast 3G na UMTS900.
Play raczej nie miał wyjścia bo 5MHz na LTE800 to nawet w tych lasach za mało więc LTE1800 jest ale zasięg mocno ograniczony.
Wybór PLAY raczej wyklucza zakup 2 anten na 800-900MHz typu YAGI-UDA o duzym zysku, pomijam fakt że ATK20 to kawał anten i wymaga solidnego mocowania i z reguły braku przeszkód bezposrednio tuż przed anteną, podobnie zreszta jak CT15, nawet najskuteczniejsza antena kierunkowa nie da dobrego rezultatu gdy na kierunku jej ustawienia na BTS zaraz przed nią jest wysokie drzewo a tym bardziej ściana lasu.
Takze w przypadku zew. CPE, to fizyka, stąd czasami router na zewnatrz ma lepsze parametry sygnalu bo łapie jakąś falę odbitą od drzew,ścian a anteny ma dookólne.
Tak zapewne jest z tym Zyxelem ale tu nie ma gwarancji na stabilne połaczenie bo trudno przewidzieć ze fale będa się odbijały w ten sam sposób, las to żywa i zmienna materia, drzewa rosną, gubią i dostaja liście więc jest wiele zmiennych i moze się okazać że na wiosnę bedzie juz inaczej.
To temat @ja_bu, ocena danych z Bielan w Warszawie nie ma nic wspólnego z docelowa lokalizacją gdzie będzie uzywał anteny wiec nie widzę potrzeby abyś mącił mu w głowie wpisami o umieszczaniu routera na zewnątrz i dyskredytował moją osobę oraz mój wybór CT15 do jego lokalizacji za Nasielskiem bo nie ma ku temu póki co żadnych podstaw.
Taki wpis jest szkodliwy, dodatkowo cytujesz innego uzytkownika który zapytał w nie swoim temacie i jemu też proponujesz router na zewnatrz, nie zapoznawszy się z jego własnym tematem.
Odniosłem się tylko do pytania odnośnie przedstawionych parametrów sygnału/ ba nawet nie użyłem nazwy CT-bo to dotyczy każdej anteny o dużym zysku dB, zastosowanej w bliskiej odległości do BTS (i w ogóle mi nie zależy czy ktoś ją stosuje, bo jest dziś duży wybór tego typu produktów/a przede wszystkim cała masa dostępnych różnych rodzajów CPE, problem to był przy polecaniu tego produktu 10 lat temu). Co raz więcej ludzi zaczyna być w zasięgu 5G/N78-a tam dopiero powstają "schody" przy stosowaniu anten/koszty.
matek451 napisał:
On dostał już wyczerpujacą informacje ode mnie, dotyczącą zasięgu operatorów w tym lesie oraz szans na LTE1800 Play , zakup anteny on-line pozwala na jej zwrot w przypadku gdy efekt jest niezadowalajacy,podobnie jak zakup routera przez internet.
Oki dostał/niech się stosuje. Ale jak już piszesz zakup anteny+router, to się nie zgodzę, bo o ile ma ktoś już router LTE i kiepsko mu to działa/to jedyna szansa na próby z anteną. Natomiast jeżeli ktoś zaczyna od zera w takich miejscach, to zdecydowanie skuteczniej/mniej ryzykownie jest kupić CPE z rynku wtórnego (zresztą sam czasami takie polecasz i też można je zwrócić).
matek451 napisał:
To nie jest standardowa lokalizacja tylko lesna głusza więc trudno gwarantować tam LTE1800, nie bez powodu NetWorks nie dał tam pasm pojemnościowych LTE nawet podczas ostatniej modernizacji stacji ponad rok temu gdy T-mobile odpalił na nim LTE900 zamiast 3G na UMTS900.
Nie znam tych terenów to się nie wypowiem/ w każdym razie z podobną sytuacją spotykam się na działce/na szczęście w tej chwili jako backup (bo jest światłowód), w 2015 roku na nadajniku w środku lasu uruchomione było L800, po około 1,5 dołożyli L2600 aby go odciążyć-od początku było nie obciążone, bo lasy i niewiele osób było w stanie odebrać sygnał na tej częstotliwości, ale L800 wówczas było mocno dojechane, to jednak pokazali że coś robią . Dziś mam wrażenie że kilka osób jest w stanie z niego skorzystać, bo przy sygnale -80dB, SINR mam w okolicy 30-dległość 2,5km przez las. Być może u kolegi nie jest obciążone L800 i nic nie robią. Ja w dzień w B7+B20 wyciskam ponad 120Mbps, nawet wieczorami wysycam fast ethernet, a 25.09 wysłali mi sms że wykonują prace modernizacyjne.
matek451 napisał:
Takze w przypadku zew. CPE, to fizyka, stąd czasami router na zewnatrz ma lepsze parametry sygnalu bo łapie jakąś falę odbitą od drzew,ścian a anteny ma dookólne.
Tak zapewne jest z tym Zyxelem ale tu nie ma gwarancji na stabilne połaczenie bo trudno przewidzieć ze fale będa się odbijały w ten sam sposób, las to żywa i zmienna materia, drzewa rosną, gubią i dostaja liście więc jest wiele zmiennych i moze się okazać że na wiosnę bedzie juz inaczej.
Gwarancji nie ma żadnej/natomiast jest do wykonania dużo mniej pracy.
Zadałem pytanie w twoim temacie, Szklarkajest idealnie pomiedzy sektorem 4 a 1 z Miedzichowa,kawał lasu po drodze do BTS-a, możliwe ze sam router łapie na 1800MHz jakiś sygnał z odbicia, ogólnie to takalokalizacja jak twoja to dziura zasiegowa,nie bez powodu NetWorks ma tam tylko BTS-A z LTE800/900 bez pasm pojemnościowych LTE, osiagi na poziomie 10-20Mb/s mozna uznać tam za dobre.
matek451 napisał:
Oczywiście że takie wyniki uznaje za dobre ale takie osiągi uzyskuje na Zyxelu postawionym na zewnątrz bez Cybertecha. Działa to dosyć stabilnie. W takiej sytuacji chyba najlepszym rozwiązaniem będzie CPE.
jarek7714 napisał:
Cybertech nie jest do trudnych lokalizacji-albo rozwiązanie autorskie z parabolą/wymaga własnego zaangażowania i pracy(tutaj nawet nie ma konkurencyjnych anten które można polecić) lub CPE-z dużym zyskiem wbudowanej anteny.
To ciekawe bo zakupiłem Cybertecha który był właśnie polecany do trudnych lokalizacji. Czy byłbyś więc w stanie polecić jakiś CPE z dużym uzyskiem anteny ?
A dlaczego sprzęt za 1800 zł do LTE1800+800 w PLAY, do niego jeszcze router wewnetrzny za około 200 zł i mamy 2 koła ,skutek nieznany i zagadka czy to sięw ogóle opłaca. Twierdęze absolutnie nieale kto bogatemu zabroni. Zyxelopołowę taniej ale tezpotrzebny router wew więc ponad 1 tysiac, modem ten sam co w LTE5398-M904, to sprzętowo analogi, antena o zysku 8dBi, tez do agregacji LTE1800+800.
Odległość podobna ale to przez lasy na dodatek sektory świeca nie na niego, jest idealnie pomiędzy nimi.
Jak dla mnie to żaden z tych 2 zew.punktów dostępowych nie wart jest zakupu do tej lokalizacji i agregacji 2 pasm LTE.
Ale mnie o taki nie pytano wię zamilczę i nie podam rozwiązania za 1/3 czy 1/6 tej kasy na dodatek z anteną 11dBi MIMO2X2, modem z 3 CC CA QAM256.
Szukam czegoś tańszego. Mam już Zyxela Lte5398 i antenę CT15. Podejmuje ryzyko kolejnych zakupów ale wolałbym być ostrożniejszy. Do tego wspomniany Zyxel nie agreguje Lte1800+800.
Dodano po 6 [minuty]:
matek451 napisał:
Jak dla mnie to żaden z tych 2 zew.punktów dostępowych nie wart jest zakupu do tej lokalizacji i agregacji 2 pasm LTE.
Ale mnie o taki nie pytano wię zamilczę i nie podam rozwiązania za 1/3 czy 1/6 tej kasy na dodatek z anteną 11dBi MIMO2X2, modem z 3 CC CA QAM256.
Faktycznie w obecnej sytuacji te dwa polecane wyżej punkty dostępowe są za drogie. Co to za tańsze rozwiązanie które trzymasz w zanadrzu?
Ja zawsze mam alternatywę i nie wygłupiam się z takimi propozycjami za 2 koła gdy ktoś jak ty ma tylko LTE1800+800.
To PLAY więc i tak liczy się pasmo pojemnosciowe LTE1800 bo zasiegowe LTE800 ma tylko 5MHz szerokosci w takiej lokalizacji jest zawsze zapchane na maksa bo loguje się do niego 95% uzytkowników Play, CT15 nie działa na 800MHz wiec nic dziwnego ze LTE5398-M904 go nie agreguje. Ale to mała strata.
Niestety ale sam zaczałes słuchać kolegi wiec niech to on dokończy swojego dzieła, bo póki co to od dawna korzysta z mojej pracy włozonej w analizę infrastruktury operatorów i nie dość ze uprawia krytykanctwo to jeszcze proponuje wam sprzęt nieadekwatny do potrzeb, warunkówi za kupę monet wiec niech się wykaze wreszcie czymś sensownym.
Ja nie zamierzam dostawać za swoja tyrkę tutaj takich ostrzeżeń za nic jak wyzej.
Słuchasz porad goscia który nawet nie pofatygował sie sprawdzić twojej lokalizacji a w zamian chwali się swoimi osiagami w miejscu odległym od ciebie o 500km które nijak ma sie do twojej sytuacji.
Szukam czegoś tańszego. Mam już Zyxela Lte5398 i antenę CT15. Podejmuje ryzyko kolejnych zakupów ale wolałbym być ostrożniejszy. Do tego wspomniany Zyxel nie agreguje Lte1800+800.
Internet "mobilny" ma za dużo zmiennych i nie polecam nigdy sprzętu pod jednego operatora , a na 5MHz pasma w B20 nie ma co agregować (pasmo zasięgowe z 5MHz, nie nadaje się do usługi internetowej w domowym użytkowaniu-mobilnie do obsługi ww,aplikacji, map, stacjonarnie do obsługi terminali płatniczych etc...). Podstawowa sprawa tj. właśnie budżet jaki chcemy przeznaczyć na ten cel i warunki lokalne jakim musi sprostać (w Twojej sytuacji zakup Zyxel Lte5398 i anteny CT15 był całkiem nietrafiony i ten sprzęt ani software, ani hartware nie odpowiada produktowi Zyxel LTE7490-M904 EU01V1F). Nie znałem budżetu poleciłem nowy/sklepowy sprzęt, przede wszystkim z obsługą modulacji QAM256/można poszukać jakiś innych produktów z rynku wtórnego marek Huawei, Nokia,ZTE. Są tanie CPE Mikrotika działające niestety w niższej modulacji/ konfiguracja specyficzna. A ta modulacja QAM256 w brew pozorom może zadziałać przy nieobciążonym nadajniku nawet przy słabych parametrach sygnału-ja mam dostępne B20+B7 w Orange [10MHz w B20] i przy sygnale brutto -80dB, jest SINR 30 i prędkość w dzień https://www.speedtest.net/result/16681423697, nawet w godzinach szczytu zamyka LAN fast-ethernet (oczywiście upload przy ustawieniu się na B7 jako podstawowe oscyluje wokół 5Mbps/ telefon w domu nie jest w stanie nawiązać połączenia z B7).
A czym softowo i sprzętowo róznią się LTE5398-M904 i LTE7490-M904?
Software-inne oprogramowanie, bazujące na linii wcześniejszych produktów, a sprzętowo: sprzęt przystosowany do pracy na zewnątrz w ekstremalnych warunkach termicznych, zintegrowana antena kierunkowa, odporność elektrostatyczna, uniwersalny montaż, elementy odporne na działanie warunków atmosferycznych (PVC-ABS/aluminium/stal nierdzewna).
A jaki to ma wpływ na połaczenie na 1800MHz, antena zintegrowana MIMO4X4,zysk około 8dBi to oczywiste bo to zew.CPE LTE ale brak jej charakterystyki promieniowaniawplaszczyznach H/V ale chodzi o chipset i modem LTE,obydwa na EG18-EA.
A co do softu to Zyxele maja bardzo podobne, mam NR5101, NR5103E i NR7101 i róznice są kosmetyczne, soft zblizony tez do LTE5398-M904, to jest jedna z zalet Zyxela.
A jaki to ma wpływ na połaczenie na 1800MHz, antena zintegrowana MIMO4X4,zysk około 8dBi to oczywiste bo to zew.CPE LTE ale brak jej charakterystyki promieniowaniawplaszczyznach H/V ale chodzi o chipset i modem LTE,obydwa na EG18-EA.
"Błędów nie popełnia ten/co nic nie robi", tu nie ma co kluczyć z 8dB, charakterystykami promieniowania... . Fakty są oczywiste: sam napisałeś ten sam modem/sprzęt wystawiony na zewnątrz bez anteny działa lepiej niż z anteną (zysk anten dookólnych w tym urządzeniu to 2-3dB, w CPE antena kierunkowa o zysku 8dB). Klasy tej anteny nie ma co porównywać do CT, o podobnych parametrach kosztują same tyle co zintegrowane urządzenie.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Dyskusja dotyczy problemów z niższym downloadem przy użyciu anteny zewnętrznej CT15 Dual LTE1800-2100MHz podłączonej do routera Huawei B818. Pomimo poprawy parametrów sygnału (RSRP, RSRQ) i wzrostu uploadu, prędkość pobierania spadała nawet o połowę w porównaniu do pracy bez anteny. Testy wykonano w dwóch lokalizacjach: miejskiej (Warszawa Bielany) oraz docelowej, wiejskiej z trudnymi warunkami terenowymi i dużą odległością od BTS (ok. 6-7 km). Wskazano, że antena CT15 może nie być optymalna do takich warunków, zwłaszcza gdy sygnał jest silny (RSSI około -59 dBm), a jej zysk 15 dBi może powodować przesterowanie lub pogorszenie jakości połączenia. Zalecano stosowanie anten o mniejszym zysku (4-8 dBi) lub zewnętrznych CPE (Customer Premises Equipment) zintegrowanych z modemem, które lepiej sprawdzają się w trudnych lokalizacjach. Wskazano także na konieczność testów różnych operatorów (Play, Orange, T-Mobile) na kartach pre-paid, aby wybrać najlepsze pasmo i sektor BTS. W końcowej fazie autor zdecydował się na Starlink jako stabilne rozwiązanie internetowe, gdyż próby z GSM nie przyniosły zadowalających rezultatów. W dyskusji poruszono także różnice sprzętowe i programowe między modelami Zyxel LTE5398-M904 i LTE7490-M904, podkreślając przewagę urządzeń zewnętrznych CPE w trudnych warunkach. Podkreślono, że ustawienie anteny kierunkowej wymaga precyzyjnego dostrojenia, a lokalizacja pomiędzy sektorami BTS i otoczenie leśne znacząco utrudniają uzyskanie wysokich prędkości LTE1800/2100 MHz. Wygenerowane przez model językowy.