logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Chromebook R13 - brak Sklepu Play i problem z instalacją aplikacji

skromny98046 29 Wrz 2024 12:48 873 6
REKLAMA
  • #1 21243509
    skromny98046
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Posiadam Acer Chromebook R13 (CB5-312T) mam go już jakieś dwa lata i wszystko było ok, jakieś dwa tygodnie temu w trakcie używania sam się zrestartował i po ponownym uruchomieniu systemu znikło wszystko z dysku więc zalogowałem się ponownie na swoje konto Google i zauważyłem że znikły wszystkie zainstalowane aplikacje i także "Sklep Play".
    Aktualnie nie da się go zainstalować, a jak wchodzę przez stronę na "sklep play" to nie nie da się zainstalować żadnej aplikacji.
    Przedtem miałem zainstalowany program VLC, a teraz jak próbuje go zainstalować to "sklep play" twierdzi że na tym urządzeniu jest już zainstalowany i urządzenie jest szare i nie ma możliwośći instalacji, ani odinstalowania jej przez sklep play.
    Jak próbuje zainstalować jakaś kolwiek randomową aplikację to jest napisane że aplikacja zostanie wkrótce zainstalowana i na tym kończy jej instalacja.
    Już skończyły mi się pomysły - HELP
    Powerwash - nic nie daje
    miałem ustawioną wersje stabilną chrome wersja 126.0.6478.253
    zmieniłem na wersje deweloperska wersja 130.0.6723.19
    niestety nic to nie zmieniło....
  • REKLAMA
  • #2 21327025
    wiolettajanus93
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Czy udało się coś zrobić pod kątem postu, bo też mam ten problem, a ja mam Asus Chromebook. System miałam wcześniej Sklep Play, teraz go nie mam.
  • REKLAMA
  • #3 21521083
    skromny98046
    Poziom 9  
    Problem nadal nie został rozwiązany, nadal mam urządzenie za kilka stów tylko i wyłącznie do przeglądania internetu.
  • #4 21521961
    MasiastyTej
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Ten model jest EOL od maja 2024 roku, dlatego może posiadać opisane problemy. Najlepszą opcją w tej sytuacji jest kontakt z wsparciem.
  • REKLAMA
  • #5 21522004
    skromny98046
    Poziom 9  
    >>21521961

>>21521961 to nic nie da, bo przestali go wspierać i Chromebook stał się drogim przyciskiem do papieru, co jest chore.
    Ja jak najbardziej rozumiem, że po jakimś czasie urządzenie może przestać być aktualizowane, ale oni z dnia na dzień wykasowali mi wszystko z niego, stracił się Sklep Play i wszystkie aplikacje, co jest wg mnie tylko i wyłącznie spowodowane tym, by wymusić wymianę sprzętu.

opis do tego
    https://support.google.com/chromebook/answer/14514725?sjid=6870942738919051089-EU
  • REKLAMA
  • #6 21524419
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15447
    Telefony także tracą wsparcie - taka polityka Google.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Acer Chromebook R13 (CB5-312T), który po samoczynnym restarcie i utracie danych z dysku stracił dostęp do Sklepu Play oraz zainstalowanych aplikacji. Próby ponownej instalacji aplikacji, takich jak VLC, kończą się komunikatem, że aplikacja jest już zainstalowana, lecz nie można jej uruchomić ani odinstalować. Instalacja innych aplikacji nie postępuje mimo deklaracji o ich instalacji. Powerwash nie rozwiązał problemu. Model ten jest oznaczony jako EOL (End of Life) od maja 2024 roku, co może powodować brak wsparcia i opisane problemy. Użytkownicy wskazują, że Google przestało wspierać ten model, co skutkuje utratą funkcjonalności i wymusza wymianę sprzętu. W dyskusji pojawiła się sugestia kontaktu z oficjalnym wsparciem, jednak jest to uznawane za nieskuteczne. Wskazano również, że podobna polityka dotyczy innych urządzeń Google, jak telefony. Pojawiła się propozycja sprawdzenia alternatywnych źródeł instalacji aplikacji, np. z serwisu APKPure, jednak nie ma potwierdzenia skuteczności tej metody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA