logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kaloryfer w nowym mieszkaniu grzeje tylko częściowo po odpowietrzeniu i napełnieniu wodą

fryderykszan 29 Wrz 2024 21:09 531 9
REKLAMA
  • #1 21244159
    fryderykszan
    Poziom 1  
    Dzień dobry,
    Mam problem z kaloryferem w nowo wynajętym mieszkaniu.

W mieszkaniu wszystkie kaloryfery były zapowietrzone. Odpowietrzyłem je, dobijając wodę równocześnie. 4 kaloryfery zaczęły wtedy pracować normalnie.

5 kaloryfer nie działał. Mianowicie, grzeje ok. 1/5 tego kaloryfera. (dołączam rysunek, niestety nie zdjęcie, bo jest on trudno dostępny, holenderska zabudowa)

Odpowietrzanie nic nie dawało. Dalej grzała się ok. 1/5 kaloryfera pomiędzy rurkami.

Postanowiliśmy spuścić z niego wodę, napełnił się wtedy ciepłą (cały był ciepły). Ale już kolejnego dnia, znowu tylko fragment był ciepły (1/5).

Zastanawiam się, gdzie może być problem? Czy możliwe, że jest źle zamontowany? W kaloryferach jestem amatorem, ale zdaje mi się, że musi być jakiś problem z przepływem.
    Niestety nigdzie nie mogę znaleźć modelu grzejnika (każdy grzejnik w tym domu jest inny), również nie znam układu grzejników w mieszkaniu. Wodę ogrzewamy piecem Remeha Avanta.

Układ grzejnika, na czerwono zaznaczyłem ciepłą część oraz opisałem wyjścia z grzejnika.
    Schemat grzejnika z zaznaczoną ciepłą częścią
  • REKLAMA
  • #2 21244177
    MORT
    Poziom 26  
    Ocena: 179
    A kryzowanie grzejnika na zaworze termostatycznym sprawdziłeś? Może za mały przepływ jest ustawiony.
  • #3 21244193
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    Albo termostat przyblokowany i nie otwiera się prawidłowo.
  • REKLAMA
  • #4 21244302
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 449
    Zbyt duża kryza. Pompa przepompowuje ciepłą wodę najkrótszą trasą.
  • REKLAMA
  • #5 21244306
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2994
    Jeśli kaloryfer ma swoje lata to może być zamulony. Przy spuszczaniu wody będzie widać czy jest czysto czy tak nie do końca. Jeśli się da zakręcić wlot i wylot to bym go proponował lekko przepłukać wodą pod ciśnieniem (np z węża od pralki).
  • REKLAMA
  • #6 21244754
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1541
    Na rysunku widac, że grzejnik jest długi. Lepiej, by był połączony "na krzyż". Warto sprawdzić na zaworze doprowadzającym do niego nastawę wstępną (kryzowanie) - warto podnieść jej wartość a jednocześnie można lekko obniżyć przeplyw na tych, które najmocniej grzeją. Gdzie to jest? Jeśli Kraków - zwłaszcza okolice os. Ugorek, to mogę przyjść i zobaczyć.
  • #7 21244793
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 315
    Grzejnik dalej jest zapowietrzony, sprawdzić poziomicą który koniec jest wyżej i tam odpowietrzać. Gdy jesteśmy zmuszeni do odpowietrzania niższej strony to albo silnym strumieniem z powrotu i wtedy należy się liczyć z zalaniem pomieszczenia. Albo trzeba zmienić położenie grzejnika żeby można to było zrobić tam gdzie to możliwe.
  • #8 21244823
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1541
    jeszcze jedno. Czy nie ma po przeciwnej stronie niż zasilanie (ale u góry) otworu z gwintem (zaślepieonego korkiem), do którego można byłoby wkręcić odpowietrznik? Jeśli jest taki otwór, to trzeba koniecznie zamontowac odpowietrznik. Rysunek (na którym zaznaczono, jak grzeje kaloryfer) wskazuje raczej na zapowietrzenie niż na słaby przeplyw (przy słabym przepływie kaloryfer byłby ciepły głównie u samej góry, a dołem zupełnie zimny). Tam potrzebny jest odpowietrznik (nie musi być wcale automatyczny - lepszy jest ręczny, gdyż nie ma obawy, że się zepsuje i spoodouje zalanie pokoju).

Dodaję zaznaczneie na rysunku, gdize ma być odpwoietrznik (inny kolor)[/quote]
    Schemat grzejnika z zaznaczonym miejscem na odpowietrznik
  • #9 21244838
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1360
    fryderykszan napisał:
    Czy możliwe, że jest źle zamontowany? W kaloryferach jestem amatorem, ale zdaje mi się, że musi być jakiś problem z przepływem.
    Niestety nigdzie nie mogę znaleźć modelu grzejnika (każdy grzejnik w tym domu jest inny), również nie znam układu grzejników w mieszkaniu.

Możliwe, że jest źle zamontowany, dobrze myślisz, że jest jakiś problem z przepływem, źle, że nie znasz układu wszystkich grzejników w mieszkaniu a zwłaszcza ich wysokości miejsca podłączania ciepłej wody w stosunku do siebie jak i w stosunku do zaworu ciepłej wody, który na przykład jest niżej wraz z odpowietrznikiem np. gdzieś na korytarzu niż ten sprawiający kłopoty kaloryfer.
    Jest to problem nie tylko kaloryferów przenoszonych samowolnie przez właścicieli lokali przeważnie w miejsce wyższe np. w łazience ale i projektantów nowych lokali jak zauważyłem... Nieśmiało zwracam tylko na to uwagę. Jedynym rozwiązaniem przy braku wiedzy o wysokości elementów i zaworów całej instalacji jest zamontowanie zaworu odpowietrzającego na obiegu ciepłej wody w najwyższym miejscu tego kłopotliwego kaloryfera. O widzę, że pan Zbigniew mnie ubiegł z myśleniem i pisaniem... :)
  • #10 21245387
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kaloryferem w nowym mieszkaniu, który po odpowietrzeniu i napełnieniu wodą grzeje tylko częściowo. Po odpowietrzeniu cztery kaloryfery zaczęły działać normalnie, jednak piąty grzeje jedynie 1/5 swojej powierzchni. Użytkownik podejrzewa problemy z przepływem wody lub niewłaściwy montaż kaloryfera. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak zbyt mały przepływ na zaworze termostatycznym, zablokowany termostat, zbyt duża kryza, zanieczyszczenie kaloryfera, a także niewłaściwe połączenie kaloryfera. Rekomendowane są także metody odpowietrzania, w tym montaż odpowietrznika oraz sprawdzenie poziomu kaloryfera.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA