logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulator solarny PWM 30A - wyzwalanie zabezpieczenia przeciążeniowego przy 17A

emiil134 30 Wrz 2024 15:35 549 3
REKLAMA
  • #1 21244844
    emiil134
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam. Mam problem z regulatorem solarnym PWM 30A.
    Regulator posiada zliczanie energii w postaci Ah na stronie pobranej z panela fotowoltaicznego i na stronie oddanej na obciążenie (np. żarówkę, przetwornice). Problem polega na nie oferowaniu pełnej mocy po stronie obciążenia, regulator wyłącza się (pokazuje się overload - przeciążenie) już przy 17A natężenia na odbiorniku. Po rozkręceniu regulatora zauważyłem, że sterowanie elementami włączającymi jest na tranzystorach mosfet FHP140N05, po stronie obciążenia jest 1 mosfet, a po stronie solar i po stronie aku po 2 mosfety. Ten 1 mosfet przy 17A się grzeje, poprawiłem mu chłodzenie, lecz nic to nie dało. Zauważyłem, że na płytce jest miejsce na drugi mosfet równolegle, wlutowałem drugi mosfet z toru solar (tam nie potrzebuje aż tak dużego ładowania), lecz niestety na podwójnym mosfetcie na torze obciążenie temperatura spadła, ale regulator nadal oferował 17A. Powróciłem do poprzedniej wersji, tak jak było fabrycznie, czyli 2 mosfety solar, 2 aku, 1 obciążenie.
    Moje pytanie brzmi, jak taki sterownik wyzwala zabezpieczenie przeciążeniowe? Pod mosfetami nie zauważyłem żadnych czujników temperatury.
    Zamieszczam zdjęcia pcb dla podglądu.

Zdjęcie płytki PCB regulatora solarnego z widocznymi tranzystorami MOSFET. Płytka PCB regulatora solarnego PWM z układem scalonym i złączem taśmy. Płytka PCB z regulatorem solarnym PWM 30A z widocznymi komponentami Zbliżenie na płytkę drukowaną z różnymi komponentami elektronicznymi. Widok wnętrza regulatora solarnego PWM 30A z płytką drukowaną i komponentami elektronicznymi.
  • REKLAMA
  • #2 21245895
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 680
    Prawdopodobnie mierzy sobie spadek napięcia na rezystorach 0.5mΩ. Pytanie jak zachowają się ścieżki i złączki przy 30A ? Te (chyba) są do 25A.

Dlatego też wiele instrukcji mówi aby duży prąd pobierać nie przez regulator a bezpośrednio z akumulatora.
  • REKLAMA
  • #3 21245928
    krzyś11
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    30A to jest maksymalny prąd na akumulator, a to nie znaczy że z LOAD tyle pociągniesz, w instrukcji powinno pisać.
  • #4 21246201
    emiil134
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Tak, na rezystorach 0.5mΩ mierzy spadek napięcia do wskazań chwilowego poboru prądu, ale właśnie ciekawi mnie, co wyzwala zabezpieczenie "overload" powyżej 17A i odłącza tor obciążenia. Może software? Jest to możliwe, aby w układzie sterującym na czerwonej płytce była taka opcja zaprogramowana przez producenta?
    Ścieżki i złączki wydają się na solidne, przy 17A nic się nie grzeje, ścieżki obciążenia są z dwóch stron płytki.
    Zdaję sobie sprawę, aby podłączyć obciążenie pod akumulatory, mam aku trakcyjne i tam nawet 100A przy 12V mógłbym pobrać, ale mam to podłączone pod ten sterownik, ponieważ sterownik zlicza mi energię rzeczywiście pobraną przez obciążenie w Ah. Potem, mnożąc to przez 12V, wychodzą Wh i można orientacyjnie odczytać, ile energii zostało oddane w kWh.
    W instrukcji niestety brak jest informacji, jaki może być pobór prądu na obciążeniu. Sprzedawca, który sprzedał powyżej 100 sztuk tego regulatora, twierdzi, że nikt nie reklamował go z tego tytułu. Być może trafiłem na wadliwy egzemplarz, który niestety jest już po gwarancji.
REKLAMA