logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Spawarka Kemppi Evo Miniarc - przepalone uzwojenie transformatora toroidalnego

Rafalsky24 01 Paź 2024 14:50 198 5
REKLAMA
  • #1 21246133
    Rafalsky24
    Poziom 4  
    Ocena: 10
    Witam
    W spawarce Kemppi Evo Miniarc przepaliło się uzwojenie w transformatorze toroidalnym, przez co wyświetlacz i cała spawarka nie działają. Czy jeśli skrócę transformator o jedno uzwojenie, będzie działał normalnie dalej?? Czy może stać się coś poważnego?? Czy lepiej wymienić całe uzwojenie??
    Pozdrawiam Uszkodzone uzwojenie transformatora toroidalnego w spawarce Kemppi Evo Miniarc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21246143
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2011
    To nie jest transformator tylko dławik. Zamontowany na płytce wskutek wibracji z czasem poluzował montaż klejowy i cała siła szła na miejsca lutowania. Te się wyrobiły, zaczęło iskrzyć i takie efekty.
    Dolutuj przewód do uwędzonego końca, przylutuj do PCB i dobrze umocuj.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21246189
    Rafalsky24
    Poziom 4  
    Skróciłem o jedno uzwojenie, bo wyczytałem, że zawsze jest 5% więcej. Ogólnie jest 66 uzwojeń, przylutowałem i widzę, że działa. Zastanawiam się tylko, czy wszystko będzie ok, czy skrócenie nie spowoduje jakiegoś uszkodzenia. Oczywiście zapomniałem podkleić silikonem, żeby lepiej się trzymało. W takim wypadku będę musiał rozebrać jeszcze raz. Dziękuję ci za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21246214
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2011
    Zmniejszając liczbę uzwojeń zmniejszyłeś indykcyjność dławika. Jakieś parametry mogą ulec zmianie, np. mogą wystąpić większe zakłócenia jeśli to jest część filtra.
    Ale bardzo nieznacznie, bo skoro urządzenie nie uległo uszkodzeniu gdy jeden koniec uzwojenia się "wyrabiał" to wytrzyma również nieznaczną zmianę indukcyjności.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21246450
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2545
    Zapytaj na forum zanim zrobisz przeróbkę w ciemno.
  • #6 21248172
    Rafalsky24
    Poziom 4  
    Dławik działa prawidłowo po skróceniu uzwojenia, na szczęście nie wpłynęło źle na funkcje urządzenia.
REKLAMA