Kłódka z jedynką oznacza aktywny num-lock i nie jest to blokada klawiatury.
Num lock się przełącza kombinacją Fn + Rollen / [NUM] albo przyciskiem NUM LOCK na klawiaturze zewnętrznej (na ich naciśnięcie ta dioda powinna zmieniać stan).
Jeśli żadne przyciski nie działają (nawet nie da się po biosie strzałkami jeździć) to można zaryzykować wymianę klawiatury, ale najpierw warto obecną klawiaturę wypiąć z płyty i podłączyć ją ponownie, może coś nie kontaktuje.
Jakościowo lepsze są używane oryginalne niż nowe podróby, gdybyś kupował.
Samej klawiatury nie polecam czyścić IPA.
No ale skoro nie działa, a podstawowe czynności były wykonane, to warto podmienić na inną, nie powinny być drogie.
Zamowie i zobaczę czy będzie działać.
Laptop nie startował na samym początku
Po wymianie pasty termoprzewodzącej i wymianie termopada uruchomił.
Wentylator był pełen kurzu.
Dodano po 4 [godziny] 43 [minuty]:
Włączyłem klawiature ekranowa był włączony numlock i wyłączyłem ale dalej nie działa klawiatura
Ze zdjecia widac, ze klawiatura jak po czyszczeniu to dosc mocno zmeczona zyciem. Laptop nie byl czasem zalany? Warto dobrze obejrzec zlacze klawiatury, tasme laczaca jak i cala plyte glowna, aczkolwiek jezeli brak widocznych sladow to wymiana klawiatury powinna zalatwic sprawe.
Brak śladów zmęczenia płyty itd.
Zamówię i zobaczę co z tą klawiaturą.
Nie wiem czy był zalany.
Taki kupiłem.
I bateria nie trzyma, brak zasilacza.
Podłączony pod zasilacz laboratoryjny.
Sprawdzałem parę razy klawiaturę wyjąć to tylko f9 udało a klawisze i litery strzałki nie reagowały.
Klawiatura zamówiona i bakteria po niedzieli się okaże.
✨ Użytkownik zgłosił problem z klawiaturą w laptopie HP EliteBook 6930p, która nie działa, oraz z kłódką na panelu, co sugeruje aktywację num-lock. Po wymianie pasty termoprzewodzącej laptop uruchomił się, ale klawiatura nie reaguje ani w BIOSie, ani po wyłączeniu num-locka. Użytkownik rozważa wymianę klawiatury, ponieważ podstawowe czynności diagnostyczne, takie jak czyszczenie i reset BIOS, nie przyniosły efektów. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie połączeń klawiatury oraz rozważenie zakupu używanej oryginalnej klawiatury, gdyż nowe zamienniki mogą być gorszej jakości. Ostatecznie użytkownik zamówił nową klawiaturę, co miało rozwiązać problem.