logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grzejnik drabinkowy z grzałką - dlaczego tylko jedna rurka się nagrzewa?

2139622 04 Paź 2024 10:31 318 1
REKLAMA
  • #1 21249909
    2139622
    Poziom 11  
    Ocena: 73
    Witam,

problem dotyczy grzejnika drabinkowego. Schematycznie został przedstawiony na zdjęciu - grzałka zamontowana z dołu. Jedynym źródłem ciepła jest elektryczna grzałka z termostatem. Grzejnik jest wypełniony jakimś olejem, na pewno nie jest to czysta woda. Poziom tego oleju sięga przedostatniej rurki - jest wypełniona cieczą, natomiast w ostatniej jest powietrze - widać to po odkręceniu odpowietrznika. Problem polega na tym, że najcieplejsza jest przedostatnia rurka od góry, a reszta grzejnika jest zimna. Wygląda to tak, jakby całe ciepło gromadziło się w tej ostatniej rurce z olejem. I ta rurka kiedyś została na tyle ogrzana (przegrzana), że aktualnie ma inny kolor względem reszty grzejnika. Grzejnik ma już swoje lata, nie wiem jak dział wcześniej.

Schematyczny obraz grzejnika drabinkowego z zaznaczoną grzałką i odpowietrznikiem.
  • REKLAMA
  • #2 21249998
    tomekptk
    Poziom 19  
    Ocena: 95
    Mam podobny grzejnik i kupiłem go pusty. Działa od dwóch lat, ale pamiętam, że napełniając go musiałem go odpowietrzać. Zgodnie z instrukcją mogłem zalać go wodą, ale ponieważ grzejnik jest w domku letniskowym, zalałem go mieszanką wody i glikolu stosownego do chłodnic samochodowych. Myślę, że możesz mieć podobny czynnik w swoim grzejniku i jeśli przypomina olej to raczej należy go już wymienić. Na Twoim miejscu spuścił bym stary czynnik, wypłukał grzejnik i zalał nowym, prawidłowo go odpowietrzając. Są specjalne środki do grzejników, ale uważam, że można użyć płynu do chłodnic samochodowych.
REKLAMA