logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Energia bierna - nowe liczniki prądu - czy mogą zwiększyć rachunki dla małych odbiorców?

ken-wawa 06 Paź 2024 00:35 717 15
  • #1 21252093
    ken-wawa
    Poziom 13  
    Ocena: 142
    Czołem!

Czy ktoś byłby łopatologicznie w stanie mi wytłumaczyć, o co tu chodzi? Jak rozumiem mówimy o niewielkich odbiorcach prądu typu mieszkanie, czy mały sklep...?

https://wykop.pl/link/7558491/2-tys-wiecej-za-prad-przez-nowe-liczniki-czy-to-mozliwe
  • #2 21252104
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6674
    Akurat mieszkanie i sklep to różne taryfy: G i C.
    W taryfach G nie ma naliczeń za energię bierną, w C mogą być.
    I nie sugeruj się "wykopem", tylko zajrzyj do oficjalnych cenników.
  • #3 21252116
    Jar-Woj
    Poziom 26  
    Ocena: 315
    Właśnie sobie zerknąłem na ten wykopek i posłuchałem co ten gostek z tego filmiku
    tam podlinkowanego wygaduje i muszę stwierdzić, że to są totalne farmazony
    i prymitywna manipulacja.
  • #5 21252253
    Kiermasz
    Poziom 24  
    Ocena: 198
    No ja mam licznik, który zlicza caluśki trójkąt mocy od bardzo wielu lat.

Tak więc, jeśli mamy prawidłową umowę i sprawny licznik, nie ma możliwości innej niż potężne zakłócenia na takie niespodzianki.

Mam coś wrażenie, że OP z wykopu podpisał jakąś umowę, nie przeczytał co podpisywał i tak na własne życzenie zapakował się na jakieś kary umowne.
    A teraz płacze.

Jednak muszę wspomnieć iż znane są przypadki, gdzie liczniki np. iskry, potrafiły sobie przeskoczyć np. o 1MWh, bo po prostu prądem migali, a bateryjka podtrzymania już nie bardzo działała :)
  • #6 21253126
    ken-wawa
    Poziom 13  
    Kiermasz napisał:
    Jednak muszę wspomnieć iż znane są przypadki, gdzie liczniki np. iskry, potrafiły sobie przeskoczyć np. o 1MWh, bo po prostu prądem migali, a bateryjka podtrzymania już nie bardzo działała

Możesz coś więcej o tej kwestii? Bo przeskakiwanie o 1MWh to jednak sporo...
  • #7 21253186
    pawciu-1985
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Kiermasz napisał:
    Jednak muszę wspomnieć iż znane są przypadki, gdzie liczniki np. iskry, potrafiły sobie przeskoczyć np. o 1MWh, bo po prostu prądem migali, a bateryjka podtrzymania już nie bardzo działała

A dlaczego akurat o 1MWh ? Przecież każdy licznik zlicza w kWh, np. wskazanie liczydła czynnej 1999,53 kWh. Wynika z tego że po zaniku napięcia nagle musiało by mu się zrobić 2999,53 kWh.
  • #9 21254043
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1982
    Kiermasz napisał:

Jakieś źródło tej informacji potrzebne? Komu są znane te przypadki i w jaki sposób udokumentowane?
    Czy kiedyś komuś w samochodzie licznik "przeskoczył" np. o 10 tysięcy kilometrów?
    Czy zawsze "przeskakują" do przodu, czy czasem też do tyłu?
    Tyle pytań bez odpowiedzi.
  • #10 21254468
    zbich70
    Poziom 43  
    stomat napisał:
    Komu są znane te przypadki i w jaki sposób udokumentowane?
    Ja akurat znam, tyle że nieudokumentowany (tzn. ja obecnie nie mam tej dokumentacji).
    Dotyczyło najwcześniejszych liczników elektronicznych, opartych o najprostsze wyświetlacze 7-segmentowe:
    Schematu segmentów wyświetlacza 7-segmentowego z oznaczeniami A-G.
    Bywało, że któryś segment się nie wyświetlał i licznik przekłamywał.
    Przykładowo zanik segmentu E, gdy powinna być wyświetlana cyfra 8, powoduje wyświetlanie cyfry 9.
    Gdy to się stanie na pozycji czwartej przed przecinkiem, powoduje zawyżenie o 1MWh.
    Analogicznie gdy powinna być wyświetlana cyfra 6, zanik segmentu E powoduje wyświetlanie 5, czyli zaniżenie o 1MWh.

Tylko to był błąd wyświetlania (odczytu), a nie błąd naliczeń w wewnętrznych rejestrach i rzecz jasna sprawa do skorygowania.
    Nie znam przypadku, aby w takiej sytuacji ktoś stracił lub zyskał.
  • #11 21254573
    stomat
    Poziom 39  
    Awarie wyświetlaczy są znane i udokumentowane, zdarza się że wyświetlacz jest ciemny, często po burzy, ale w rejestrze licznika odczyt jest poprawny, natomiast kolega zasugerował że wskazanie "przeskakuje" w rejestrze.
    Czasami też licznik umrze na amen, i w ogóle nie można go odczytać ale nie słyszałem o przypadku złego wskazania i "przeskoczenia" o 1 MWh. Dlaczego właśnie o tyle? Przecież w rejestrach na 100% wskazania zapisywane są dwójkowo, więc dlaczego miałoby przeskakiwać dziesiętnie? Wydaje mi się że to niemożliwe.
  • #12 21254691
    zbich70
    Poziom 43  
    stomat napisał:
    natomiast kolega zasugerował że wskazanie "przeskakuje" w rejestrze.
    Raczej nie sugerował przeskoczenia w rejestrze, bo nie ma do niego dostępu i nie ma jak tego sprawdzić.
    Owo "przeskoczenie" wynikało właśnie z błędu wyświetlacza a nie rejestru, bo tylko ten pierwszy jest dla użytkownika widoczny.
    A jeśli błąd wystąpił im dalej w lewo od przecinka, to tym trudniej go wychwycić, bo musi wystąpić większe zużycie aby na wyświetlaczu zamiast cyfr pojawiły się "krzaki".

PS. Temat od #5 zmienił kurs. Pytanie nie jest o "przeskakujące" cyferki, tylko o energię bierną.
    Może autor @ken-wawa przedstawi fotki faktur, na których ta pozycja jest widoczna, a nie filmiki z wykopu.
  • #14 21256020
    zbich70
    Poziom 43  
    ken-wawa napisał:
    Po prostu zaciekawił go temat na wykopie...
    To niech zapyta w komentarzach na wykopie autora tej rewelacji.
    Ups.. nie był łaskaw odpowiedzieć, to trzeba zapytać na elektrodzie?
    Społeczność Elektrody nie zajmuje się (może z pewnymi wyjątkami) prostowaniem bredni zamieszczanych na wykopie, YT, facebooku itp. portalach.
  • #15 21256361
    stomat
    Poziom 39  
    To może ja spróbuję "łopatologicznie" wyjaśnić o co tu chodzi. Otóż bliżej nieznani naukowcy wzięli do zbadania elektroniczny licznik prądu, męczyli go w laboratorium na rozmaite sposoby i stwierdzili że gdy przepuścić przez niego, dajmy na to, 35 harmoniczną prądu to uchyb pomiarowy licznika wzrośnie do kilkuset procent. Z tych doświadczeń niezbyt wykształceni ludzie, którzy nic nie zrozumieli z badań, wyciągnęli fałszywe wnioski które można opisać "hur-dur liczniki oszukujo". Jest to błąd poznawczy znany jako Efekt Potwierdzenia https://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_potwierdzenia podczas gdy w rzeczywistości w prawdziwym życiu i normalnym użytkowaniu ta 35 harmoniczna (przykład) stanowi ułamek promila zużywanej energii i jest nieznacząca w rozliczeniach. No ale paliwo do krzyczenia jest. Ot i cała filozofia.
  • #16 21258403
    ken-wawa
    Poziom 13  
    zbich70 napisał:
    To niech zapyta w komentarzach na wykopie autora tej rewelacji.
    Ups.. nie był łaskaw odpowiedzieć, to trzeba zapytać na elektrodzie?
    Społeczność Elektrody nie zajmuje się (może z pewnymi wyjątkami) prostowaniem bredni zamieszczanych na wykopie, YT, facebooku itp. portalach.

To zapytaj. :)))

Co do bredni, to i na bredniach można się czegoś nauczyć lub jak nie gadać bredni... :P

Dodano po 1 [minuty]:

stomat napisał:
    To może ja spróbuję "łopatologicznie" wyjaśnić o co tu chodzi. Otóż bliżej nieznani naukowcy wzięli do zbadania elektroniczny licznik prądu, męczyli go w laboratorium na rozmaite sposoby i stwierdzili że gdy przepuścić przez niego, dajmy na to, 35 harmoniczną prądu to uchyb pomiarowy licznika wzrośnie do kilkuset procent.

Czyli w jak z każdym urządzeniem, eksploatowanie go poza zakresem dopuszczalnych parametrów pracy powoduje problemy... :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wpływu nowych liczników prądu na rachunki za energię elektryczną, szczególnie w kontekście małych odbiorców, takich jak mieszkania i sklepy. Użytkownicy wskazują na różnice w taryfach (G i C) oraz na to, że w taryfie G nie ma naliczeń za energię bierną, podczas gdy w taryfie C mogą występować. Pojawiają się wątpliwości co do wiarygodności informacji z portalu Wykop, a także obawy dotyczące błędów w pomiarach liczników, w tym przeskoków wskazań. Wskazano na możliwość błędów wyświetlaczy w starszych modelach liczników, ale podkreślono, że w normalnym użytkowaniu problemy te są marginalne. W końcu, niektórzy uczestnicy dyskusji sugerują, że niektóre obawy są wynikiem błędów poznawczych i nieporozumień dotyczących działania liczników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA