logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Radio Carplay Honda Jazz3 resetuje stacje po wyłączeniu zapłonu.

Lancinho 10 Paź 2024 19:14 561 6
REKLAMA
  • #1 21259280
    Lancinho
    Poziom 8  
    Ocena: 48
    Witam czy ktoś posiada u siebie w aucie takie radyjko lub podobne z tym samym menu?

Mianowicie mam problem z zapisywaniem stacji radiowych, po wyjściu z auta i niezamknięciu stacje radiowe się resetują. Wszystko inne działa jak trzeba, oprócz radia.

Postanowiłem pobawić się kostkami, bo żółty z instrukcji odpowiada zapisywaniu, niestety nic mi to nie daje, podłączam żółty bezpośrednio pod akumulator to i tak gubi pamięć tzn. z kluczyka odpalam włącza się logo Hondy, po czym wchodzę w radio i jest reset stacji mimo tego, że żółty jest pod plus w aku. Jak odepnę czerwony i dam go pod 12v ale już bez odpalania ze stacyjki to radio działa non stop, z tym że tylko w tryb czuwania mogę go dać, ale i stacje i wszystko działają, bo wiadomo, non stop jest wł.

Zamieniłem kable z czerwonego na żółty i odwrotnie nic to nie daje.

Dorzucam fotki kostek z auta i radia oraz instrukcje.

Radio Carplay Honda Jazz3 resetuje stacje po wyłączeniu zapłonu.462541455_...1129_n.jpg (182.47 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Radio Carplay Honda Jazz3 resetuje stacje po wyłączeniu zapłonu.462550919_...7759_n.jpg (147.75 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Radio Carplay Honda Jazz3 resetuje stacje po wyłączeniu zapłonu.Auto Ra...jpg (170.99 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Radio Carplay Honda Jazz3 resetuje stacje po wyłączeniu zapłonu.Z auta..jpg (142.46 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Radio Carplay Honda Jazz3 resetuje stacje po wyłączeniu zapłonu.Z auta..jpg (169.21 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Radio Carplay Honda Jazz3 resetuje stacje po wyłączeniu zapłonu.Z radi..jpg (164.47 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 21264603
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2649
    Zasada ogólna jest taka, że masz masę i plus po stacyjce oraz oddzielny, cieńszy plus (prosto z akumulatora) do podtrzymania pamięci stacji radiowych (i reszty parametrów). Takie mam pomysły.
  • REKLAMA
  • #3 21274181
    Lancinho
    Poziom 8  
    Poradziłem sobie.
  • REKLAMA
  • #5 21274973
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1397
    3.2. Autor tematu, po uzyskaniu odpowiedzi będącej rozwiązaniem problemu, jest zobowiązany zamieścić podsumowanie ze wskazaniem rozwiązania oraz zablokować wątek poprzez kliknięcie w przycisk rozwiązano.
  • #6 21275229
    justka80
    Poziom 34  
    Ocena: 440
    yogi009 napisał:
    Zasada ogólna jest taka, że masz masę i plus po stacyjce oraz oddzielny, cieńszy plus (prosto z akumulatora) do podtrzymania pamięci stacji radiowych (i reszty parametrów). Takie mam pomysły.

Czytam to już któryś raz i zawsze mam ochotę skorygować ten opis.
    Moim zdaniem powinno być tak:
    Zasada ogólna jest taka, że masz masę (zazwyczaj przewód czarny) i +B lub BAT -> główny +12V stale (połączony z bezpiecznikiem w radu), do zasilania obwodów całego radia oraz do podtrzymania pamięci stacji radiowych i reszty parametrów po wyłączeniu (zazwyczaj grubszy przewód żółty).
    Do uruchomienia radia (układów w radiu), służy cieńszy przewód ACC lub INIT (zazwyczaj czerwony), do którego doprowadzane jest napięcie +12V ze stacyjki.
  • REKLAMA
  • #7 21294608
    Lancinho
    Poziom 8  
    Wina radia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z radiem w Hondzie Jazz3, które resetuje zapisane stacje radiowe po wyłączeniu zapłonu. Po eksperymentach z podłączeniem przewodów, w tym żółtego przewodu odpowiedzialnego za podtrzymanie pamięci, problem nie został rozwiązany. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, że radio powinno mieć oddzielny przewód do podtrzymania pamięci oraz przewód zasilający z stacyjki. Ostatecznie autor tematu stwierdził, że problem leży w samym radiu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA