logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasięg 5G 3500 MHz - czy antena kierunkowa zwiększy prędkość na 7 km?

takijeden2018 13 Paź 2024 10:59 2715 4
REKLAMA
  • #1 21261055
    takijeden2018
    Poziom 3  
    Cześć, chciałbym się Was podpytać, jaki jest faktyczny zasięg 5G 3500 MHz? Z tego, co piszą w internecie, to 1-1,5 km. Czyli teoretycznie, jak mam maszt 7 km ode mnie, to lipa? Czy antena zewnętrzna kierunkowa może coś zmienić - czy jednak odległość jest nie do przeskoczenia? Chciałbym wyciągnąć chociaż 200-300 Mbps.
  • REKLAMA
  • #2 21261087
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5717
    A jaka jest ta twoja lokalizacja, w internecie to piszą wiele bzdur, z jakiego operatora chcesz korzystać na N78?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21262344
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 862
    >>21261055 Nie ma prostej odpowiedzi na TWoje pytanie. Ludzie na 5 Ghz (czyli mocniejsze tłumienie) zestawiają mosty na wiele kilometrów, ale to wymaga widoczności anten i czystej strefy fresnela. Wtedy jest przewidywalne, a poziom sygnału obliczalny. Jeśli czystej strefy nie ma, to jest loteria, i bez przetestowania w konkretnej lokalizacji się nie dowiesz. Przetestujesz, dowiesz się jaki masz sygnał i jaką prędkość uzyskasz, która to zależy również od obciążenia nadajnika. Nie da się generalnie określić, że jak użyjesz anteny kierunkowej, to uzyskasz tyle a tyle.

To co kolega matek wszystkim zawsze do głowy wbija - przetestuj choćby na telefonie. Bo jak akurat sygnał masz dobrego poziomu i/lub jakość sygnału również, to z dużym prawdopodobieństwem antena nic nie zmienia, lub niewiele. Niskie prędkości pewnie pochodzą z obciążenia nadajnika.
    Jak sygnał jest słaby, to z anteną będzie mocniejszy i może się prędkość poprawić. Może, acz nie musi.

Jeżeli na telefonie stojąc na zewnątrz nie łapiesz 5G na 3500 Ghz, to antena nie pomoże. Antena zwiększy poziom sygnału o kilka, kilkanaście db względem anteny wbudowanej w telefon. Wpadniesz wtedy na poziomy sygnału, które raczej nie gwarantują stabilnego połączenia i wysokich prędkości.
  • REKLAMA
  • #4 21270648
    jarek7714
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    m.jastrzebski napisał:
    Nie ma prostej odpowiedzi na TWoje pytanie. Ludzie na 5 Ghz (czyli mocniejsze tłumienie) zestawiają mosty na wiele kilometrów, ale to wymaga widoczności anten i czystej strefy fresnela. Wtedy jest przewidywalne, a poziom sygnału obliczalny. Jeśli czystej strefy nie ma, to jest loteria, i bez przetestowania w konkretnej lokalizacji się nie dowiesz. Przetestujesz, dowiesz się jaki masz sygnał i jaką prędkość uzyskasz, która to zależy również od obciążenia nadajnika. Nie da się generalnie określić, że jak użyjesz anteny kierunkowej, to uzyskasz tyle a tyle.
    Tego połączenia w żaden sposób nie można porównać do linków zestawianych radiem na 5GHz/bo to zazwyczaj połączenia "punkt-punkt". Widoczność/strefa fresnela wpłynie bardzo korzystnie na zasięg/pozwoli w niektórych sytuacjach przy wzmocnieniu sygnału korzystać z większych odległości, natomiast kluczowym warunkiem w takich sytuacjach jest obciążenie nadajnika-które raz wpływa na transfery, wpływa na zasięg komórki radiowej. Test z telefonem jest oki-jest zasięg możemy walczyć/stawiać CPE, antenę-wzmacniać sygnał. Bez tego szkoda zachodu (zasięg na zewnątrz budynku).
  • #5 21270939
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5717
    5G N78 to inna technologia, anteny MUMIMO 32X32 lub 64x64, formowanie wiązki i duze moce to wszystko przekłada się na dalszy zasieg a anteny 32x32 i 64x64 zwiekszaja pojemność stacji bazowej, urzadzenia klienckie oczywiście nadal tylko 4X4 w QAM256.
    To teoria ale autor i tak ma jak widać to gdzieś i nie odpowiada na podstawowe pytania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA