logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Solówka 12t DMC do kurierki - jakie modele polecacie?

artur147 21 Paź 2024 20:04 2250 7
REKLAMA
  • #1 21272032
    artur147
    Poziom 9  
    Ocena: 18
    Muszę kupić ciężarówkę solówkę do 12t DMC będzie jeździła w kurierce - dostawa przesyłek paletowych dziennie max 250 km. Wymagania spedycji to kontener twardy na 18 palet z windą ładowność powyżej 5 ton. Proszę o poradę jakie auta najlepiej się sprawdzają w takiej pracy i ile palą.
    Będę wdzięczny za porady
  • REKLAMA
  • #2 21273786
    Norbert 1981
    Poziom 21  
    Ocena: 157
    Mercedes atego. U nas chula na wywrotce i to niezawodne auto.

Dodano po 1 [minuty]:

Na wywrotce okolo 20-25 litrow ale to caly czas pełno-pelno

Dodano po 56 [sekundy]:

My mamy model taki 18-280
  • REKLAMA
  • #3 21273840
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1598
    MAN TGM - Jeździ tego sporo w Shenkerach itp. Ma oczywiście swoje wady np. wtryski, ale ogólnie to niezawodne auto.
  • #4 21275588
    artur147
    Poziom 9  
    Dziękuję,
    a ma ktoś może Iveco Eurocargo 120e18?
    Mam możliwość kupić taki samochód - 12t DMC z silnikiem 3920cm3 i 180KM.
    Zastanawiam się, jak się sprawuje takie auto. Wiem, wiem, wszyscy mówią, że masz Iveco, nie jedź daleko, ale z opinii kilku użytkowników wynika, że to auto nie do zabicia. Przyjemności z jazdy co prawda nie ma, ale bezawaryjne muły robocze. Tylko czy ten silnik nie za słaby do 12 ton DMC?
  • #5 21276347
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1598
    Moje doświadczenie z Iveco choćby ze względu na dostępność części nie jest za dobre. Ale może niech wypowie się ten co ma na co dzień do czynienia z marką Iveco. Ja nie grzebałem w Iveco od dobrych 10 lat.
  • REKLAMA
  • #6 21276423
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1276
    Cześć, MAN TGL/TGM, DAF CF i Mercedes Atego fajnie się jeździ, komfort kierowcy, Iveco też w miarę wygodny, ten model i wcale się nie psujący tak strasznie. Jakie warunki musisz spełnić dla spedycji klasa euro?
    Poza tym w promieniu kilku km poszukałbym sprawdzonego mechanika do marki, którą chcesz kupić, bo kupując upatrzoną markę i jeżdżąc xx km, żeby ją naprawić, gdzie tu sens? Są oczywiście serwisy, jeżeli idziesz w tę stronę, to szukaj też najbliżej.
    Windę osobiście brałbym Dhollandie, prostota naprawy, schematy i dużo części. Ale jak wyżej, elektryka i chociaż żeby troszkę znał się na naprawie czy wymianie elementów w windzie.
    Ostatnio widziałem, jak mechanik wymieniał ochronę elastyczną cylindra pół dnia do mojego opuszczenia placu, a nie była jeszcze skończona. Gdzie pracy przy tym jest na godzinkę max.
    Będziesz oglądał pakę, poszukaj, przejdź się i zobacz, która najmniej hałaśliwa, różni wykonawcy u nas zabudowa na manach strasznie hałasuje, Iveco jest zauważalnie ciszej.
    Spalanie 20-25 l/100km. Światła, korki, postoje, podjazdy w mieście robią swoje w średniej dziennej.
  • REKLAMA
  • #7 21276427
    artur147
    Poziom 9  
    Dziękuję właśnie z mechanikiem nie ma problemu, mam człowieka który kiedyś pracował w serwisie Iveco.
    Kolego jaki masz silnik w swoim Iveco? Ciężarówka która wchodzi w grę ma ten najmniejszy 3920 cm i obawiam się czy nie będzie słaby.
    Dzięki za odpowiedź
  • #8 21276711
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1276
    Cześć, zapytaj się kolegi czy otwierał silnik Iveco czy zna ich bolaczki. Bo jest wielu którzy nazywają się mechanikami, a wyciągają skrzynie czy zmieniają przewody powietrzne i na tym się kończy ich mechanika. Jeżeli twój znajomy ogarnia temat to masz już duży plus teraz się przejedź autem i zobacz czy ci pasuje moc auta jednemu wystarczy 150 KM drugiemu mało 360 KM.
    Spójrz na to co zostało dotychczas wymienione i co cię jeszcze czeka do wymiany, skup się na stanie auta. Bo to ciężki transport i ciężkie pieniądze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum dyskutują na temat wyboru ciężarówki solówki do 12t DMC, przeznaczonej do dostaw przesyłek paletowych. Polecane modele to Mercedes Atego, MAN TGM oraz Iveco Eurocargo 120e18. Mercedes Atego jest chwalony za niezawodność, a MAN TGM za popularność w branży. Użytkownicy zwracają uwagę na wady Iveco, ale niektórzy podkreślają jego trwałość. Istotne są również kwestie związane z dostępnością części oraz komfortem jazdy. Wskazówki dotyczą także wyboru odpowiedniego mechanika oraz rodzaju windy, z rekomendacją dla Dhollandie. Użytkownicy podkreślają znaczenie stanu technicznego pojazdu oraz jego mocy silnika w kontekście przewożenia ciężarów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA