logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpiecznik topikowy w mieszkaniu - buczenie i przypalenie

Keksiu 24 Paź 2024 20:53 804 11
REKLAMA
  • #1 21275704
    Keksiu
    Poziom 8  
    Ocena: 36
    Witam, godzinę temu rozłączył mi bezpiecznik topikowy. Taki starego typu w porcelanie z drutem w środku. Gdy go wyjąłem okazuje się że ten zwężony koniec jest przypalony i zmienił kolor pod wpływem temperatury. Zrobiła się tęcza na tym metalowym kapturku.
    Dodam że to mieszkanie wynajmowane i instalacja alu stare jak świat.
    Odbiorniki w domu nie pobierają zbyt dużo prądu. Bezpiecznik zadziałał jak uruchomiłem mikrofale.
    Ale ale... dodam że od kilku dni słyszałem w łazience takie buczenie elektryczne, myślałem że to może mi się zdaje. Okazuje się że to buczy właśnie z miejsca bezpieczników. Po wymianie bezpiecznika na nowy dalej słychać jak buczy. Niesie się po ścianie i w łazience słychać bardzo mocno.
    Od czego to się może dziać? Czy to temat dla spółdzielni ? Ta bakelitowa obudowa na dwa topiki należy do spółdzielni?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21275732
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6666
    Oczyść styki po wyłączeniu głównych zabezpieczeń.
  • Pomocny post
    #4 21275737
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2246
    Keksiu napisał:
    Ta bakelitowa obudowa na dwa topiki należy do spółdzielni?

Jak mieszkanie spółdzielni, to tak, jak własnościowe to raczej nie.
  • REKLAMA
  • #5 21275895
    Keksiu
    Poziom 8  
    Dobrze więc, chcę spróbować oczyścić styki ale gdzie wyłączyć zasilanie do mieszkania ? W skrzynce z licznikami na klatce są te nowoczesne automaty zdalnie czytane. Nie ma tam jak odciąć zasilania.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 21275909
    Keksiu
    Poziom 8  
    78db78 napisał:
    co to automaty zdalnie czytane

Napisałem że to te nowoczesne automaty. Mają opcje zdalnego czytania wskazań bez odwiedzania danego licznika osobiście.
  • #8 21276067
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21276085
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2903
    Keksiu napisał:
    Dobrze więc, chcę spróbować oczyścić styki ale gdzie wyłączyć zasilanie do mieszkania ? W skrzynce z licznikami na klatce są te nowoczesne automaty zdalnie czytane. Nie ma tam jak odciąć zasilania.

Czyszczenie nic nie da. Problem powróci szybciej niż myślisz. Ale skoro wynajmujesz od kogoś mieszkanie to taką usterkę zgłasza się temu kto bierze od ciebie kasę, czyli właścicielowi mieszkania. On jest odpowiedzialny za usuwanie tego typu usterek. Po co pchać łapki w nie swoim mieszkaniu, narażać się na śmierć jeśli istnieje prosta droga do naprawy, czyli poinformowanie właściciela.
  • #10 21276234
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3526
    Keksiu napisał:
    Taki starego typu w porcelanie z drutem w środku.
    Widzisz drut ?
    Nie ma bezpieczników z drutem środku.
  • #11 21276916
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 591
    Bo zapewne "watowane" i to z dużym nadmiarem . Instalacja do sprawdzenia przez elektryka
  • #12 21439675
    Keksiu
    Poziom 8  
    Lisek64 napisał:
    watowane

Nie watowane tylko miałem na myśli zwyczajne bezpieczniki starego typu z taki specjalnym drucikiem w środku, nie rozbieraliscie nigdy nowego bezpiecznika? Nic nie jest watowane, a problem został rozwiązany tak że właściciel zamówił elektryka i są dwa nowe automaty Ski zamiast starego typu

Podsumowanie tematu

✨ W mieszkaniu z instalacją aluminiową i starymi bezpiecznikami topikowymi w porcelanowej obudowie pojawił się problem z buczeniem i przypaleniem metalowego kapturka bezpiecznika. Buczenie wynika z złego kontaktu w gnieździe bezpiecznika, co powoduje iskrzenie i nagrzewanie się elementów. Zaleca się wyłączenie głównych zabezpieczeń (przedlicznikowych) i oczyszczenie styków oraz wymianę wkładki bezpiecznikowej na odpowiednią prądowo. Wskazane jest również sprawdzenie stanu przewodów pod tablicą rozdzielczą pod kątem luźnych połączeń i przegrzewania. Prace te powinien wykonać wykwalifikowany elektryk ze względu na ryzyko porażenia prądem. W przypadku mieszkania wynajmowanego usterkę należy zgłosić właścicielowi lub spółdzielni, która odpowiada za obudowę i instalację. Właściciel zamówił elektryka, który wymienił stare bezpieczniki topikowe na nowoczesne automatyczne wyłączniki nadprądowe marki Ski.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA