logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpiecznik topi się przy skrzynce - czy wymiana wystarczy, czy wezwać elektryka?

Grx323 25 Wrz 2024 21:40 1341 15
REKLAMA
  • #1 21239551
    Grx323
    Poziom 2  
    Witam.
    Uprzedzam, że jestem laikiem w temacie. Topi mi bezpiecznik przy skrzynce, czy sama wymiana wystarczy, czy jest to głębszy problem i wezwać elektryka, skoro mam tylko podstawową wiedzę. Załączam zdjęcia.
    Dzięki za wyrozumiałość i pozdrawiam.
    Uszkodzony bezpiecznik ze śladami przypalenia w skrzynce elektrycznej. Skrzynka bezpiecznikowa z widocznymi śladami przypalenia i uszkodzeniami. Zdjęcie skrzynki elektrycznej z bezpiecznikami Schneider Electric i Eaton.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21239634
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1140
    Prawdopodobnie powodem jest niekontakt, wepchnięte kilka przewodów lub przewody różnej grubości pod jeden zacisk. Takie przewody po takim grzaniu wypada co najmniej oczyścić, sprawdzić izolację czy nie spłynęła do gołego, a jak się da to skrócić i zarobić od nowa. Trzeba sprawdzić czy nie jest dany za duży bezpiecznik do zbyt cienkiego przewodu i za dużego obciążenia.
    Ponieważ widzę tam mostki, żebyś nie miał powtórki z rozrywki, dobrze jest je zastąpić szyną z widełkami.
    Nie jest to rocket since, ja uważam że chcącemu nie dzieje się krzywda, jak wyłączysz zasilanie całej tej skrzynki i sprawdzisz że nie ma napięcia i robisz dla siebie to próbuj.

Możesz też to obejrzeć i zrobić zdjęcia pod kątem problemu jak wyżej opisałem.
    Co masz na tym obwodzie podłączone? Jak duże obciążenie?
  • Pomocny post
    #3 21239635
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6614
    Słabo dociśnięty przewód i grzał się pod obciążeniem. Wymiana przez elektryka.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21239780
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    Grx323 napisał:

Uprzedzam, że jestem laikiem w temacie.

Ja bym wezwał na twoim miejscu elektryka. Przejrzy on całą instalację przy okazji jak mu powiesz, zanim spali się następnym razem chałupa lub kogoś prąd zabije. Elektryk od czasu do czasu by się przydał, zwłaszcza w sytuacji kiedy przynajmniej rozdzielnica jest wykonana przez amatora. Tej rozdzielnicy a może całej instalacji nie robił elektryk? Prawda? Nie wygląda ta rozdzielnica na taką która byłaby zrobiona zgodnie z obowiązującym prawem w chwili jej budowy, oraz dobrymi praktykami, niezależnie od czasu jej budowy.
  • Pomocny post
    #5 21240467
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 337
    Warto wymienić wszystkie zabezpieczenia i zamontować szynę grzebieniową.
  • #6 21240514
    Grx323
    Poziom 2  
    Wymieniłem wyłączniki na nowe i założyłem szynę grzebieniową. Wydaje się, że wszystko jest już dobrze. Nie wiem kto wcześniej to podłączał, ponieważ mieszkanie wynajmuje od niedawna. Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #7 21240529
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Grx323 napisał:
    Wymieniłem wyłączniki na nowe i założyłem szynę grzebieniową. Wydaje się, że wszystko jest już dobrze. Nie wiem kto wcześniej to podłączał, ponieważ mieszkanie wynajmuje od niedawna. Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Pozdrawiam.

To jeszcze tak na przyszłość. W wynajmowanym mieszkaniu za stan instalacji (jakiej kolwiek) odpowiada właściciel mieszkania. Więc następnym razem zgłoś właścicielowi. On nie jest tylko od brania kasy, ma on pewne obowiązki.

Osobiście zobaczyłbym tę zamontowaną szynę. Na zdjęciu nie wygląda na to że ona mogła by wejść do tych różnych zabezpieczeń.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21240538
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6633
    Warto też wymienić obudowę rozdzielnicy na większą, aby dla N i PE zastosować bloki rozdzielcze lub szyny.
    Lepiej gdy każdy przewód ma własny zacisk niż pięć wpakowanych w jeden.
  • Pomocny post
    #9 21240542
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    zbich70 napisał:
    Warto też wymienić obudowę rozdzielnicy na większą, aby dla N i PE zastosować bloki rozdzielcze lub szyny.
    Lepiej gdy każdy przewód ma własny zacisk niż pięć wpakowanych w jeden.

No ale to już nie jest zadanie dla amatora mieszkającego w cudzym mieszkaniu. Wynajmujący nie ma prawa grzebać w instalacji w wynajmowanej chacie.
    Piszę to do pytającego nie do ciebie bo Ty to wiesz.
  • Pomocny post
    #10 21240570
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6633
    Ktoś_tam napisał:
    Piszę to do pytającego nie do ciebie bo Ty to wiesz.
    Oczywiście.
    PS. Nie odświeżyłem strony i pisząc post ostatni był #5 i nie było wzmianki o wynajmie.

Swoją drogą, to instalacja nie jest jakaś archaiczna, ale z czasów obowiązku stosowania RCD, a tam go nie ma.
    Chyba, że to jakaś pod-rozdzielnica a RCD jest w rozdzielnicy głównej.
  • #11 21240604
    Grx323
    Poziom 2  
    Macie rację co do właściciela mieszkania, ale on na wszystko ma czas... Nie mogłem sobie pozwolić na to, żeby cały dzień być bez prądu, więc musiałem na szybko coś z tym zrobić. Po weekendzie na spokojnie ma to zobaczyć elektryk. Narazie "druciarsko" zrobiłem to tak: Amatorska naprawa instalacji elektrycznej z użyciem wyłącznika marki NEXT. Tymczasowa instalacja elektryczna z wyłącznikami Schneider Electric i Gacia
  • #12 21240621
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1941
    Czegoś tu nie rozumiem, były aparaty od dwóch producentów, kupiłeś wszystkie nowe, ale znowu od dwóch producentów. Zastanawiam się po co, aby utrudnić sobie życie? Nie lepiej było dokupić dwa B16 EATON, takie jak były B10 i szyna pasowałaby bez problemu. Ewentualnie skompletować tego Schneidera.
  • REKLAMA
  • #13 21240642
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 337
    Pamiętaj że pakowanie nawet po 2 druty pod zacisk to również nie jest dobry pomysł, który w przyszłości może się zemścić. Ja mam zasadę jeden aparat jeden drut i na końcu ładnie zaginam, taka luterka U ( tylko że ściśnięta )
  • #14 21240862
    Grx323
    Poziom 2  
    Nie chciałem utrudniać sobie życia, nie mieszkam w dużym mieście, jest u nas jeden sklep elektryczny na całe miasteczko 😅 Skoro nie mieli i tak Eatona, stwierdziłem, że kupię 4 nowe już, a do pary nie mieli. Co do przewodów, gdzie 2 kable wchodzą w jeden zacisk, jak to rozwiązać? Czy wstrzymać się już do wizyty elektryka? Mimo wszystko chętnie się dowiem, zawsze jakieś nowe doświadczenie.
  • #15 21241003
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Grx323 napisał:
    Czy wstrzymać się już do wizyty elektryka? Mimo wszystko chętnie się dowiem, zawsze jakieś nowe doświadczenie.

Za dobór i montaż zabezpieczeń od których zależy ludzkie życie nie powinny zabierać się przypadkowe osoby. Zrobisz dobrze? Na zdjęciu które zamieściłeś nie wygląda aby było dobrze zrobione, mimo że miałeś wskazówki. Nie twoje, nie tykaj. Załóżmy że masz swoich mieszkań powiedzmy dwa. Jedno wynajmujesz, chciałbyś aby jakąś przypadkowa osoba grzebała tobie w tak ważnej i niebezpiecznej instalacji?
    Kupiłeś nowe zabezpieczenia, ale czy odpowiedniej wartości? Jaką masz pewność że amator przed tobą dobre kupił? Bo to że nie był to elektryk to widać od razu.
    Doświadczenie zaczyna się od teorii a nie od praktyki. Więc ogarnij najpierw teorię i to dużo teorii.
  • #16 21241094
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1140
    @Grx323 jeśli nie różnią się mocno przekrojem, zawinięcie U na każdym w praktyce pomaga, ale powinno się je połączyć poza bezpiecznikiem w jakiejś kostce która obsługuje taką ilość takich (o danym przekroju) przewodów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z topniejącym bezpiecznikiem w skrzynce elektrycznej, zastanawiając się, czy wystarczy wymiana, czy konieczne jest wezwanie elektryka. Odpowiedzi sugerowały, że przyczyną może być niekontakt lub niewłaściwe podłączenie przewodów. Zalecano sprawdzenie izolacji przewodów, wymianę wszystkich zabezpieczeń oraz montaż szyny grzebieniowej. Użytkownik wymienił wyłączniki na nowe i zainstalował szynę, jednak podkreślono, że w wynajmowanym mieszkaniu odpowiedzialność za stan instalacji spoczywa na właścicielu. Wskazano również na konieczność stosowania odpowiednich zabezpieczeń oraz unikanie łączenia kilku przewodów w jednym zacisku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA