logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór pasty termoprzewodzącej: Co teraz dobrego do skutecznego odprowadzania ciepła z CPU?

PuntoManiak 24 Paź 2024 21:06 1395 17
REKLAMA
  • #1 21275731
    PuntoManiak
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Kiedyś Arctic mx-4 teraz mx-6.
    Jest jeszcze Thermal Grizzly Kryonaut i jeszcze chinczyki.
    Co teraz dobrego używa się na 2lata eksploatacji pc do skutecznego
    odprowadzania ciepła z CPU na radiator coolera?

Ciekły metal odpada.
  • REKLAMA
  • #2 21275747
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 653
    Ja tam dalej lecę na MX-2/MX-4 :)
  • REKLAMA
  • #3 21275751
    PuntoManiak
    Poziom 10  
    >>21275747

I w super wydajnych oraz ciepłych jednostkach dalej się sprawdza?
  • Pomocny post
    #4 21275763
    hindoos
    Poziom 36  
    Ciepłe jednostki to dla mnie przede wszystkim procki w lapkach gamingowych i tu ma to największe znaczenie, tak czy inaczej więcej da porządne i regularne czyszczenie całego układu chłodzenia bo wciąga kurz jak odkurzacz, lepszy efekt niż "1 stopień różnicy" w lepszych pastach niż te dwie powyżej.
    Przy desktopach to w ogóle pomijalne, nawet na świeżo przy katowaniu po kilka godzin w Prime95 na programie "maximum heat" nie widać żeby procek choćby zbliżył się do progu gdzie mogłoby to mu zaszkodzić. Ale pewnie znajdzie się freak który będzie przekonywać, że "hurr durr tylko liquid metal". Oczywiście zgadzam się z nim :) bo polemika nie ma sensu.
  • #5 21275770
    PuntoManiak
    Poziom 10  
    Będę realizował swój projekt za 12k pln z micro obudową i kompaktowym chłodzeniem
    https://www.morele.net/obudowa-king-kits-a4-sfx-v4-1-czarna-13116566/

Wiem, że w tym przypadku zbliżam się do rozpraszania ciepła jak prawie w gaimingowym laptopie.
    Stąd też moje rozważanie o jak najlepszą pastę do przerzucenia ciepła z cpu na cooler.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21275782
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1107
    Ja się teraz skusiłem na thermopad zamiast pasty.
    Według testów Honeywell PTM7950 jest naprawdę rewelacyjny, a z racji że jest padem, to aplikacja bajeczna.
    A używałem i MXów, i ThermalGrizzly, czy ciekłego metalu od Coollabolatory.
    Znaczącej różnicy nie zauważyłem ani na plus, ani na minus od ThermalGrizzly, za to wygoda nałożenia wygrywa
  • Pomocny post
    #7 21275784
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1877
    PuntoManiak napisał:

Jak nie kupisz jakiejś pasty no-name to tak naprawdę różnica rzadko kiedy przekracza 1-2 stopnie.
  • #8 21275793
    PuntoManiak
    Poziom 10  
    turkuc11 napisał:
    PuntoManiak napisał:

Jak nie kupisz jakiejś pasty no-name to tak naprawdę różnica rzadko kiedy przekracza 1-2 stopnie.

A sądzisz, że ludzie kupują teraz jakieś kałowe smarowidła na cpu?
    Myślę, że kupując dobre chłodzenie BeQuieta czy coś innego topowego
    to fabrycznie aplikowana pasta już jest chyba dobra.

Czyli nie ma sensy przepłacać? Dalej MX2/4/6 są ok?
  • REKLAMA
  • #9 21275820
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3512
    PuntoManiak napisał:
    Czyli nie ma sensy przepłacać? Dalej MX2/4/6 są ok?

Tak.
  • #10 21275827
    hindoos
    Poziom 36  
    Wpływ drogiej pasty jest przede wszystkim odczuwalny przez samego użytkownika, który czuje się od tego lepiej ;)
  • #11 21275837
    Karaczan
    Poziom 42  
    Past owszem, ale zalet długowieczności ciekłego metalu nie da się zaprzeczyć. Jak i jednak zauważalnego spadku temperatur.
    Ewentualnie głupiego uwalenia sprzętu przez błędne nałożenie :D

Zobaczymy jak z tym termopadem, mam go dopiero pół roku, ale szykuje się rozbiórka laptopa bo mi klawiatura szwankuje. Ale ze względu na jej cenę wstrzymam się jeszcze.
    W sumie to tylko klawisz "Windows" i "F1" nie działa, i nie wiem czy ta niedogodność jest warta jej ceny
  • #12 21275856
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Tylko że ciekły metal nie może mieć kontaktu z miedzią to raz. Dwa - woli być w pozycji poziomej.
  • #13 21275868
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3512
    turkuc11 napisał:
    Tylko że ciekły metal nie może mieć kontaktu z miedzią to raz.

Z aluminium, a nie z miedzią.
  • #14 21275886
    Karaczan
    Poziom 42  
    Jak już zastygnie jest mu obojętne w jakiej pozycji będzie, ale fakt jest to ryzykowne, niemniej autor mówi o stacjonarce.

Miedź nie reaguje agresywnie z ciekłym metalem, jedynie się odbarwia. Jednak zalecane są powierzchnie niklowane.
    Nie może mieć za to kontaktu z aluminium, bo tu już szybko dochodzi do nieodwracalnych uszkodzeń na aluminiowej powierzchni.
    IHS w procesorach jest miedziane z powłoką niklową, więc luz. Ale w laptopach na ogół (chyba zawsze) rdzeń jest goły. Za to zdarza się że rdzeń ma otoczkę (shim) z aluminium, lub część stopy radiatora jest z tego metalu. I tu trzeba bardzo mocno uważać, bo można sobie zrobić przykrą niespodziankę

Ale jeśli mówimy co jest najwydajniejsze jako wypełniacz, no to sorry, ale z liquid metal jeszcze nic nie wygrało, bo okazuje się że nawet bloki wodne typu direct die wcale nie mają zauważalnie lepszych rezultatów. Za to problemów robią od groma
  • #15 21275898
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ciekły metal nie zastyga oraz reaguje z miedzią tylko w mniejszym stopniu - nie wgryza się w głąb, ale robi małe powierzchowne wżery. Nie neguję wydajności.
  • #16 21275924
    Karaczan
    Poziom 42  
    Nie wiem jakie miałeś doświadczenia z nim, ani którego producenta.
    Coollabolatory zastyga, czy tam w inny sposób się wiąże. ThermalGrizzly nie testowałem.
    Tzn kupiłem, mam, nie udało mi się go nałożyć na goły rdzeń mimo kilku prób więc sobie darowałem.
    Coollab problemów nie robił, nakładał się pięknie, związał na tyle że był lekki problem po ok 2ch latach by odczepić chłodzenie
  • #17 21276049
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 839
    Kiedyś kupiłem pastę ARCTIC MX-4.
    Sprzedawca deklarował przewodność 8.5 W/mK.
    Ja na specjalnie przygotowanym stanowisku uzyskałem 2,7 W/mK.
    ARCTIC THERMAL PAD 145x145x0,5mm.
    Sprzedawca deklarował przewodność 6 W/mK.
    Ja na specjalnie przygotowanym stanowisku uzyskałem 3 W/mK.
    Miały na opakowaniach jakieś hologramy autentyczności.
    Opakowanie ARCTIC z instrukcją sprawdzenia autentyczności
    Nie badałem ich autentyczności bo nie umiem.
    Błyszczą się jak każdy hologram.
    Jakość stanowiska pomiarowego sprawdziłem mierząc przewodność płytek szklanych o znanej przewodności w zakresie 0,8 ÷ 1,1 W/mK.
    Uzyskałem uśredniony wynik na poziomie 0,88 W/mK.
    Wydawało mi się że takie stanowisko testowe będzie przydatne przy projektowaniu chłodzenia diod i tranzystorów.
    Tyle że ja akurat nie robię produkcji, więc skorzystałem z opcji zakupu diód "przewymiarowanych" co radykalnie ułatwia odprowadzenie ciepła.
    Czyli że z wyników mojej pracy dotychczas nie skorzystałem.
    Chłodzeniem procesorów się dotąd nie bawiłem, ale jakby co to polegałbym na rozwiązaniach producenta.
    Ewentualnie rozważyłbym przesiadkę do grania z laptopa na PC.

Tak sobie z rana pogderałem i teraz czas pojeździć trochę na jowejku.
  • #18 21276252
    hindoos
    Poziom 36  
    Przewodność przewodnością, a ja wrzucę takie dwa zestawienia
    Wykres porównujący temperaturę CPU z różnymi pastami termoprzewodzącymi.
    3.5 stopnia różnicy między DC2 Pro (liquid metal) a MX-4 na niekorzyść MX'a

Porównanie różnych substancji na procesorze: Arctic MX-4, Nutella, pasta do zębów i Oreo.
    2 stopnie różnicy między MX-4 a pastą do zębów na niekorzyść pasty do zębów.

Wiem, wiem, inne procki, inne moce, ale... ja nie widzę różnicy która miałaby uzasadnić dodatkowy wydatek. Wolę pokombinować w inny sposób niż się doktoryzować w paście ;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na temat wyboru pasty termoprzewodzącej do CPU, użytkownicy wymieniają różne opcje, takie jak Arctic MX-2, MX-4, MX-6 oraz Thermal Grizzly Kryonaut. Wskazują, że w przypadku laptopów gamingowych kluczowe jest regularne czyszczenie układu chłodzenia, co może przynieść lepsze efekty niż niewielkie różnice w temperaturze między pastami. Niektórzy użytkownicy rozważają zastosowanie termopadów, takich jak Honeywell PTM7950, które oferują łatwiejszą aplikację. Wiele osób zgadza się, że różnice w wydajności past są minimalne, a droższe opcje niekoniecznie są warte dodatkowych kosztów. Ciekły metal, choć wydajny, wiąże się z ryzykiem uszkodzenia komponentów, zwłaszcza w przypadku kontaktu z aluminium. Użytkownicy podkreślają, że odpowiednia aplikacja pasty oraz czyszczenie są kluczowe dla efektywnego odprowadzania ciepła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA