logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kosiarka z napędem - opór kół przy cofaniu po uruchomieniu silnika

kuku83 31 Paź 2024 21:45 1743 9
REKLAMA
  • #1 21284520
    kuku83
    Poziom 16  
    Ocena: 56
    Cześć
    Dostałem od znajomego kosiarkę z napędem, dodam, że wcześniej nie miałem styczności z kosiarkami tego typu, dlatego zastanawia mnie jedna rzecz i sam nie wiem, czy tak to wygląda w tych kosiarkach, czy jednak coś jest nie tak? Chodzi o to, że przy nie odpalonej kosiarce przy ruchu w przód czy w tył, wiadomo jest niewielki opoór i takie chrobotanie, ale gdy tylko odpalę kosiarkę i chę nią cofnąć, to koła już mają zdecydowanie większy opór niż na kosiarce nie odpalonej, dziwne jest to, że nie dzieje się to za każdym razem zdarza się, że cofa bez oporu. Można to jakoś ogarnąć, czy po prostu tak ma być ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21284575
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 938
    W kołach kosiarek z napędem znajduje się taki "sprytny" mechanizm.
    Zasada jego działania w sumie polega na jednym.
    Włączamy napęd, wszystkie dwa koła ciągną, kręcą się do przodu.
    Zwalniamy ów napęd, możemy kosiarką cofnąć, pociągnąć ją do tyłu.
    Lecz nie zawsze ów mechanizm zbudowany jest jednakowo we wszystkich kosiarkach
    A, że nie znamy marki, modelu itp.
    To:
    To w owych kołach znajdują się różnego rodzaju zębatki.
    Zębatki wraz z różnego rodzajami klinami zapadkowymi.
    I to własnie one za to wzystko są odpowiedzialne.
    Zdjęcia różnych zębatek używanych w napędzie kosiarek na stronie wyników wyszukiwania Google.
    Tak, że pierwsze co to przyjrzał bym się tym kołom.
    Czasami trudno dostrzec tam usterkę, problem.
    Bo tego nie da się tak ocenić na oko.
    Jest to dosyć precyzyjny mechanizm
    Czasami wystarczy, że będzie więcej brudu, więcej zbyt klejącego smaru, i już ów mechanizm nie będzie działał poprawnie.

No i tyle było by z mojej strony odnośnie chrobotania :D
  • REKLAMA
  • #3 21284644
    kuku83
    Poziom 16  
    Jeśli chodzi o model i markę, to już nie ma na niej nic po czym mógłbym poznać jaki to model, może po prostu z racji tego że kosiarka nie jest najnowsza i się starło, nie wiem. Jednak na portalu aukcyjnym udało mi się znaleźć identyczną:
    Czerwona kosiarka spalinowa na trawie w ogrodzie.
  • #4 21288945
    4495redberet
    Poziom 28  
    Ocena: 346
    Jak masz na lince od napędu regulację to ja trochę popuść. Bo możliwe że linka jest za bardzo napięta i zaczyna włączać napęd bez wciśnięcia rączki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21289014
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1752
    Powodem mogą być kliny, które nie przesuwają się swobodnie w osi napędu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21289063
    Arturo 2773
    Poziom 29  
    Wygląda na ten model.
    Załączniki:
    • Kosiarka z napędem - opór kół przy cofaniu po uruchomieniu silnika Screenshot_20241104_113026_Chrome.jpg (155.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kosiarka z napędem - opór kół przy cofaniu po uruchomieniu silnika diagram.jpeg (98.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 21290029
    kuku83
    Poziom 16  
    >>21289063
    Tak, dokladnie to ten model.
    >>21289014
    Dzieje się tak tylko na odpalonej kosiarce, jeśli wina byłaby faktycznie tych klinów, to jest możliwość naprawy, czy już do wymiany cała przekładnia ?
  • Pomocny post
    #8 21290046
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1752
    Wymyć wszystko, możliwe że wymiana samych klinów pomoże.
  • #9 21290215
    Arturo 2773
    Poziom 29  
    Tylko w tym modelu przekładni chyba nie ma sprzegieł jednokierunkowych, (klinów).
    Popatrz na kształt małej zębatki i jej osadzenie na osi.
    Załączniki:
    • Kosiarka z napędem - opór kół przy cofaniu po uruchomieniu silnika Screenshot_20241105_111935_Chrome.jpg (145.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 21290531
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 938
    Jeśli były by zębatki z klinami, to bardzo trzeba uważać, aby nic nie zamienić miejscami, nic nie odwrócić inaczej.
    Elementy te dedykowane są, jako:
    Prawy.
    Lewy.
    A same kliny, wraz tymi wyżłobieniami w zębatce działają, też pod wpływem samej grawitacji.
    Tak, że nie warto używać tam smaru, po prostu wtedy będą się kleić do ścianek.
    I naprawdę trzeba na to uważać.
    A może było już tam coś rozkręcane, zaglądane?
    I po prostu coś nie świadomie źle zostało poskładane?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kosiarką z napędem, która przy cofaniu po uruchomieniu silnika wykazuje większy opór kół niż w stanie wyłączonym. Odpowiedzi sugerują, że przyczyną mogą być mechanizmy w kołach, takie jak zębatki i kliny zapadkowe, które mogą być zanieczyszczone lub uszkodzone. Rekomendacje obejmują sprawdzenie i ewentualne czyszczenie tych elementów, a także regulację linki napędu, aby uniknąć nadmiernego napięcia. W przypadku uszkodzenia klinów, możliwa jest ich wymiana, ale należy zachować ostrożność przy montażu, aby nie zamienić elementów miejscami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA