logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik 1 fazowy odbija i zaczyna się kręcić w drugim kierunku

kameleon222 09 Mar 2023 21:04 3213 28
REKLAMA
  • #1 20478235
    kameleon222
    Poziom 12  
    Ocena: 61
    Cześć,
    Posiadam łuparke do drewna pionową MacAlister z Castoramy
    Normalna praca łuparki to: włączam łuparke silnik napędza pompe, siłownik sie wysuwa do krańcowego położenia. Naciśniecie pedału powoduje ruch siłownika natomiast puszczenie pedału powrót do pozycji krańcowej.
    Problem mam taki że od jakiegoś czasu, i ostatnio co raz częściej mam problem że po nocy jak chce ją uruchomić to silnik zamiast pracować normalnie i wysunąć siłownik do góry to pracuje pod obciążeniem ( siłownik bardzo powoli sie wysuwa) i nagle silnik odbija i zaczyna kręcić się w drugą stronę. Silnik 3000W 1 fazowy z kondensatorem. Wymieniłem kondensator i nadal to samo, wymieniłem rozdzielacz i również bez poprawy. Jakieś pomysły co może być przyczyną ?
  • REKLAMA
  • #3 20478760
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 20478772
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6640
    emarcus napisał:
    Czy jesteś pewny że to jest silnik elektryczny a nie spalinowy

Podejrzewasz autora aż o taki brak inteligencji? :sm31: :crazyeyes:
    Też mi się nasunęło to na początku ale nie chciałem obrażać autora tematu. :sm31:
  • #5 20478807
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4668
    @emarcus Co ty opowiadasz? przecież to
    kameleon222 napisał:
    MacAlister z Castoramy
    .
  • #7 20479152
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1754
    Musisz sprawdzić rozdzielacz hydrauliczny, gdyż zaraz po uruchomieniu pompy siłownik zaczyna się wysuwać.
    Dodatkowo do sprawdzenia zawór przelewowy, taki zapewne jest.
  • REKLAMA
  • #9 20479183
    kameleon222
    Poziom 12  
    Rozdzielacz był regulowany, następnie wymieniony na nowy i dodatkowo regulowany. Problem jest tylko na początku. Kilka razy włącze i wyłącze zasilanie i już jest OK

Dodano po 1 [minuty]:

Silnik cały czas ma kręcić się tylko w jedną stronę. Nie ma prawa kręcić się w drugim kierunku
  • #10 20479477
    nikusert
    Poziom 41  
    Musi być jeszcze zawór przelewowy.
  • #11 20479742
    kameleon222
    Poziom 12  
    Zawór przelewowy jest w rozdzielaczy i to jeg właśnie regulowałem tak aby łuparka miała moc i odpowiednią prędkość
  • REKLAMA
  • #12 20479765
    nikusert
    Poziom 41  
    Czy olej masz odpowiedni?
  • #13 20479785
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1076
    Witam.
    Taki silnik jednofazowy, może "odbić" do pracy w przeciwnym kierunku, jeśli pojawia się zbyt duże obciążenie dla takiego silnika, oraz wystąpi moment obrotowy działający na wał silnika w przeciwnym kierunku.
    W takiej maszynie, pompa oleju hydraulicznego, w pewnych sytuacjach, może wymusić obroty silnika w przeciwnym kierunku.
    Teraz pytanie, co jest przyczyną takiej sytuacji.
    1. Pompa wytwarza zbyt wysokie ciśnienie, co doprowadza do przeciążenia silnika, zatrzymania go, i odbicia w przeciwnym kierunku. Tu trzeba sprawdzić układ hydrauliczny maszyny pod tym kątem.
    2. Silnik z jakiegoś powodu, może pracować z zaniżonym momentem obrotowym, lub może mieć problemy z rozruchem, i w efekcie też może dochodzić do startu w przeciwnym kierunku, lub przy właściwym obciążeniu przez pompę, do "przełamania" go do pracy w przeciwnym kierunku.
    Tu głównym podejrzanym jest kondensator rozruchowy.
    Według opisu autora tematu, kondensator został już wymieniony, ale mimo to bym go nie wykluczał, bo obecnie produkowane kondensatory są często bardzo kiepskiej jakości, i trafiałem na od razu niesprawny. Ustępowanie problemu po kilku minutach, też może pasować do wady kondensatora.
    Równie dobrze może być usterka uzwojenia , albo gdzieś w połączeniach, coś nie łączy, i na zimnym silniku jego moc mechaniczna jest znacznie zaniżona, a po zagrzaniu, usterka ustępuje.

Pozdrawiam.
  • #14 20479862
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @Rysio4001 Tylko, że rozruch takiego silnika trwa ułamki sekund, i on już wystartował. Gdyby "namyślał" się w którą stronę ruszyć, to wtedy trzeba by szukać przyczyny w układzie elektrycznym silnika, więc i kondensatorze. Obstawiam układ hydrauliczny.
  • #15 20479921
    Marcinpodkarpacie
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    witam
    przezwajam takie silniki od lat i ja widzę dwie opcje startowania takiego silnika jedno fazowego raz w lewo raz w prawo
    - uszkodzony kondensator rozruchowy który w tym silniku raczej jest na stałe wpięty pomiędzy uzwojenie pracy i rozruchu

-uszkodzone uzwojenie pracy i rozruchu

- najszybciej podmien kondensator o takiej samej wartosci
  • #16 20480001
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1076
    stanislaw1954 napisał:
    Tylko, że rozruch takiego silnika trwa ułamki sekund, i on już wystartował. Gdyby "namyślał" się w którą stronę ruszyć, to wtedy trzeba by szukać przyczyny w układzie elektrycznym silnika, więc i kondensatorze.
    Owszem masz rację, ale nie do końca.
    To jest silnik z fazą rozruchową pojemnościową - tak się to nazywa.
    Oczywiście silnik taki startuje natychmiast we właściwym kierunku, chyba że kondensator jest całkiem odłączony, albo całkowicie niesprawny, wtedy najczęściej silnik nie jest w stanie sam ruszyć, albo rusza w przypadkowym kierunki.
    Kondensator odpowiada za moment obrotowy rozruchowy, oraz (nie zawsze, ale zależy to od konstrukcji silnika, i są to zwykle silniki z odłączanym kondensatorem po rozruchu) moment obrotowy silnika już w czasie pracy. I tu niesprawny kondensator może powodować problemy z rozruchem silnika, ale jeśli silnik startuje bez obciążenia (pompa nie wytworzyła jeszcze ciśnienia i nie stawia jeszcze dużego oporu mechanicznego) to może startować poprawnie, a w trakcie jego pracy już po rozruchu - pracę z dużo mniejszym momentem obrotowym, zaniżonymi obrotami, a nawet może dochodzić do utknięcia silnika (czyli zatrzymania się) pod wpływem obciążenia poniżej nominalnego obciążenia silnika, a jeśli do tego dojdzie, wymuszenie obrotów w przeciwnym kierunku przez napędzaną maszynę, to może ruszyć i pracować w przeciwnym kierunku.
    W tym przypadku może być tak że: po włączeniu silnik startuje we właściwym kierunku, pompa zaczyna wytwarzać coraz wyższe ciśnienie, a więc obciążenie silnika rośnie, i ten utyka. W tym momencie pompa może zachować się jak silnik hydrauliczny, i pod wpływem wytworzonego już ciśnienia po stronie tłocznej, może ruszyć silnik w przeciwnym kierunku, i wywołać dalej jego rozruch i pracę w niewłaściwym kierunku.
    I nie jest to tylko teoria, ale też praktyka. Miałem na uczelni wyższej maszyny elektryczne, i też silniki elektryczne, i takie sytuacje też badaliśmy.
    Ponadto na co dzień w mojej branży, też mam do czynienia z silnikami jednofazowymi z rozruchem pojemnościowym, (zwykle są to pompy obiegowe), i wiem jak ich silniki zachowują się z niesprawnym kondensatorem.
    stanislaw1954 napisał:
    Obstawiam układ hydrauliczny.
    Ja tego też nie wykluczam, i też uważam to za bardzo prawdopodobne, sam o tym też napisałem:
    Rysio4001 napisał:
    Pompa wytwarza zbyt wysokie ciśnienie, co doprowadza do przeciążenia silnika, zatrzymania go, i odbicia w przeciwnym kierunku. Tu trzeba sprawdzić układ hydrauliczny maszyny pod tym kątem.

Ja nakreśliłem wszystkie możliwe przyczyny, żeby ułatwić znalezienie usterki, bo nakierowywanie autora tematu tylko na hydraulikę, może być błędem, jeśli usterka jednak będzie po stronie elektrycznej. Ponadto nie mamy na razie dostatecznych informacji ze strony autora tematu, żeby jednoznacznie stwierdzić, po której stronie leży usterka.
  • #17 20480023
    Michał643
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Rysio4001 napisał:
    Silnik z jakiegoś powodu, może pracować z zaniżonym momentem obrotowym

Myślę, że można by sprawdzić w takim razie jakie jest napięcie sieci podczas rozruchu. Może silnik jest wyliczony w tej budżetowej maszynie "na styk" i jeśli napięcie jest zaniżone to po prostu nie daje rady uciągnąć maszyny? Moment obrotowy tego typu silników spada dość mocno ze spadkiem napięcia, w przybliżeniu z kwadratem napięcia, np dla napięcia 210V moment silnika będzie stanowił mniej więcej (210/230)^2 = 0,83 momentu znamionowego. Nie wiem czy to jest powód, pewnie nie, ale można by sprawdzić jakie jest napięcie sieci, zwłaszcza, że autor tematu pisze, że problem występuje rano (może wtedy napięcie jest zaniżone z jakiegoś powodu?).
  • #18 20480402
    Marcinpodkarpacie
    Poziom 10  
    nie kombinujcie podmiana kondensatora na nowy o tych samych parametrach - jak to nic nie pomorze uzwojenia pracy i rozruchu ma zwarcie
  • #19 20480482
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @Rysio4001 @Marcinpodkarpacie W #9
    kameleon222 napisał:
    Problem jest tylko na początku. Kilka razy włącze i wyłącze zasilanie i już jest OK
    I nadal będziecie się upierać, że silnik ma usterkę?
  • #20 20480514
    GBW
    Poziom 31  
    Ocena: 293
    Moim zdaniem usterka jest w części hydraulicznej. Silnik ma za duże obciążenie i staje po czym ciśnienie oleju w układzie powoduje obrót pompy a zarazem silnika w kierunku przeciwnym. Zawór przelewowy ma źle ustawione ciśnienie i silnik nie daje rady lub się czasami blokuje.
  • #21 20480748
    Marcinpodkarpacie
    Poziom 10  
    raz ustawione obroty -spięcie uzwojenia pracy z rozruchem i nie ma możliwości żeby ruszał inaczej - nawet kręcąc nim w przeciwną stronę niż powinien pracować w pełni sprawny elektrycznie silnik powinien ruszyć w dobrą stronę
    Przezwajam silniki 25 lat ale jak ktoś ma inną tezę to niech kombinuje z mechaniką hydrauliką
  • #22 20480760
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @Marcinpodkarpacie Piszesz o długim doświadczeniu w przezwajaniu silników, a w # 18
    Marcinpodkarpacie napisał:
    jak to nic nie pomorze uzwojenia pracy i rozruchu ma zwarcie
    , a wcześniej jest kilkakrotnie wspomniane, ze silnik po kilku próbach normalnie chodzi, wiec jak się to ma do twojego doświadczenia?
  • #23 20480770
    Marcinpodkarpacie
    Poziom 10  
    Mi to ewidentnie wygląda na uszkodzenie kondensatora ,
    tak się dzieje jak kondensator traci pojemność i silnik 1 fazowy może świrować i ruszać w dowolnym kierunku lewo prawo .
    Najtańsza opcja by podmienić kondensator i spróbować.
    Jeżeli będzie dalej to samo to już tylko ratuje cię elektryk - rozpiąć uzwojenie na tabliczce i przemierzyć induktorem oba uzwojenia względem siebie i obudowy.
  • #24 20480815
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6640
    mi to ewidentnie wygląda na uszkodzenie kondensatora

najtańsza opcja by podmienić kondensator i spróbować

Przecież już w poście #1 09 Mar 2023 21:04
    kameleon222 napisał:
    Wymieniłem kondensator i nadal to samo

Warto przeczytać temat od początku (ze zrozumieniem).
  • #25 20480872
    Marcinpodkarpacie
    Poziom 10  
    Kondensator nowy nie znaczy dobry.

Dobra rozbierajcie w drobny mak może się nie znam.
  • #26 20481649
    kgs245
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    ;-po nocy jak chce ją uruchomić to silnik zamiast pracować normalnie i wysunąć siłownik do góry to pracuje pod obciążeniem ( siłownik bardzo powoli sie wysuwa) i nagle silnik odbija i zaczyna kręcić się w drugą stronę :

- zimny i zgęstniały olej , a może i woda w oleju -

;-Rozdzielacz był regulowany, następnie wymieniony na nowy i dodatkowo regulowany:

_na chłopski rozum ,fabrykę trzeba poprawić na oko.

; - Kilka razy włącze i wyłącze zasilanie i już jest OK:

- czyli jak pompa wymiesza olej , ogrzeje go i rozrzedzi
  • REKLAMA
  • #27 21840696
    damekk87
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, czy udało się ustalić przyczynę? Mam podobny problem w swojej łuparce
  • #28 21840872
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1075
    Odpowietrznik siłownika nie zatyka się? Powinien być gdzieś na górze.
  • #29 21840929
    damekk87
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Siłownik był wyciągany, rozbierany i było wymieniane uszczelnienie. Nie ma w nim żadnego odpowietrzenia. Jedyne odpowietrzenie jest w korku od zbiornika na olej hydrauliczny.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy jednofazowego silnika 3000W z kondensatorem w pionowej łuparce do drewna MacAlister z Castoramy, który po nocy zamiast normalnie napędzać pompę i wysuwać siłownik, pracuje pod obciążeniem, a następnie odbija i zaczyna się kręcić w przeciwnym kierunku. Wymieniono kondensator i rozdzielacz hydrauliczny, jednak problem nadal występuje głównie na zimno, ustępując po kilku próbach włączenia. Dyskusja wskazuje na dwie główne możliwe przyczyny: uszkodzenie lub niewłaściwe działanie kondensatora rozruchowego (nawet nowy kondensator może być wadliwy) oraz problemy w układzie hydraulicznym, takie jak zbyt wysokie ciśnienie, źle ustawiony zawór przelewowy, zgęstniały lub zanieczyszczony olej hydrauliczny, brak odpowietrzenia siłownika lub uszkodzenie uszczelnień. Silnik jednofazowy z fazą rozruchową powinien zawsze startować w tym samym kierunku, a zmiana kierunku obrotów wskazuje na przeciążenie lub defekt elektryczny. Zalecane jest sprawdzenie napięcia sieci podczas rozruchu, stanu kondensatora, uzwojeń silnika oraz dokładna kontrola i ewentualna regulacja lub wymiana elementów hydraulicznych, w tym rozdzielacza i zaworu przelewowego. Problem może być również związany z zimnym, gęstym olejem, który po rozgrzaniu poprawia pracę układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA