logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik 230V 1,85 kW kompresora zatrzymuje się przy 2,5 atm - co sprawdzić?

stan234 06 Lis 2024 21:47 705 11
REKLAMA
  • #1 21292440
    stan234
    Poziom 2  
    Proszę o pomoc i poradę. Silnik jednofazowy 230V; 1,85 kW napędza kompresor tłokowy na wspólnym wale; kondensator rozruchowy 25µF/400V. Rezystancja uzwojenia pracy 2,1Ω; rezystancja uzwojenia rozruch 6,1Ω. Pomiar prądu amperomierzem kleszczowym na przewodzie zasilającym 9,2 A, a na przewodzie rozruchowym 3,2 A. To pomiary prądu pod obciążeniem kompresorem. W czym tkwi problem? Silnik startuje, pracuje i przy ok. 2,5 atm ciśnienia w butli zaczyna słabnąć, by za kilka sekund zatrzymać się i słychać tylko buczenie. Pomiar prądu w trakcie zatrzymania silnika 16,5 A. Wymieniłem kondensator rozruchowy o tych samych parametrach, ale sytuacja powtórzyła się identycznie. Silnik pracuje, by po kilku minutach zwolnić obroty i się zatrzymać. Nie ma wyłącznika odśrodkowego do fazy rozruchu. Co jeszcze mam sprawdzić?

Czy kompresor pracuje w specyficznych warunkach środowiskowych, takich jak wysoka temperatura lub wilgotność, które mogą wpływać na jego działanie?
    nie

Czy były przeprowadzane ostatnio jakieś zmiany lub konserwacje w silniku lub kompresorze, które mogłyby wpłynąć na jego działanie?
    nie
  • REKLAMA
  • #2 21292555
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1135
    Możesz sprawdzić napięcie na silniku, czy nie kuca na jakimś wyłączniku czy innych stykach wcześniej (w co wątpie) i pokręcić ręką za mechanikę, zobaczyć czy nie ma jakiś oporów / przytarć.
    Masz podany prąd na tabliczce silnika? Bo dalej to albo silnik na hamownie albo mechanikę i jeszcze trzeba mieć z czym porównać. Według mnie jest to ciężki problem do rozwiązania w warunkach domowych, a jeszcze pewnie to jakiś marketowiec w którego szkoda inwestować.
    Możesz jeszcze wpiąć kondensator bezpośrednio w sieć, zmierzyć amperomierzem i przeliczyć na pojemność, zobaczyć czy się mniej więcej zgadza.
  • #3 21292607
    wiesiekcwik
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    >>21292555 Miałem bardzo podobny przypadek. Pomogła wymiana zacisku N w zasilaniu instalacji jednofazowej przez ekipę naprawczą ZE. W Twoim przypadku wskazany byłby przegląd całej instalacji elektrycznej.
    Doraźnie możesz podłączyć kompresor w celu sprawdzenia i upewnienia się u kogoś znajomego ze sprawną nową instalacją elektryczną.
    Pozdrawiam
  • #4 21293093
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 845
    Witam - proponuję sprawdzić zawór zwrotny czy dobrze zamyka .
  • REKLAMA
  • #5 21293537
    stan234
    Poziom 2  
    Strona mechaniczna kompresor- silnik bez usterek czy uwag. Lekki opór w trakcie obracania wałem wynika z cyklu sprężania tłoka. Pomiar pojemności kondensatora metoda techniczną i multimetrm- identyczne wyniki 25µF.
    Zawór zwrotny sprawny, szczelny. Dzisiaj po włączeniu kompresora tylko brzęczenie. Dopiero z drugim kondensatorem ( razem 50µF ) silnik uruchomił się by po krótkim czasie zwolnić obroty i stop. Na starcie silnika napięcie 233V , prąd 9,1A w trakcie zwalniania obrotów silnika napięcie spada a natężenie prądu wzrasta. Silnik się zatrzymał, wówczas napięcie jest 225V a natężenie prądu 16,7A. Po kilku takich próbach połowa obwodu stojana była bardzo gorąca a druga połowa mniej gorąca. Co do sugestii "N" to instalacja jest z przewodem PE i osobno N. Inne urządzenia silniki komutarorowe jednofazowe pracują na tej sieci normalnie. W załączniku tabliczka znamionowa kompresora.
    Czy ostateczne rozwiązanie problemu to nowe uzwojenie stojana ?
    Załączniki:
    • Silnik 230V 1,85 kW kompresora zatrzymuje się przy 2,5 atm - co sprawdzić? kompresor_tabliczka znamionowa.jpg (2.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 21293550
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1920
    stan234 napisał:
    Strona mechaniczna kompresor- silnik bez usterek czy uwag.

A mnie te objawy pasują na ocieranie wirnika silnika o stojan. Być może problem z łożyskowaniem.
  • REKLAMA
  • #7 21294122
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1135
    stan234 napisał:
    Dzisiaj po włączeniu kompresora tylko brzęczenie.

W sumie jeśli sprawdziłeś mechanikę ręką i silnik nie startuje bez ciśnienia to wygląda na uszkodzony silnik. A co w nim padło, to ja nie wiem, osobiście w takich sytuacjach wożę do przewijania albo kupuję następny.
  • #8 21294135
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    stan234 napisał:
    Czy ostateczne rozwiązanie problemu to nowe uzwojenie stojana ?

Niestety raczej tak.
  • Pomocny post
    #10 21294282
    wiesiekcwik
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    jeśli nie chcesz narobić się i wydać pieniędzy, to sprawdź przynajmniej, co sugerowałem Ci w mojej odpowiedzi tu i na PW. To, że masz PE i N, nie świadczy o jego skuteczności, zwłaszcza przy większym obciążeniu prądowym urządzeń, takich jak m.in. kompresor. Tak jak pisałem, u mnie w trakcie rozruchu mojego jednofazowego kompresora 100 litrowego zauważyłem również chwilowy zanik oświetlenia żarówki LEDowej w pomieszczeniu kompresora. Spadek napięcia w chwili rozruchu kompresora - jak zauważyłeś i piszesz, może też świadczyć o tym, co pisałem, bowiem kiepskie połączenie przewodów - zwłaszcza z aluminium, co jest powszechnie stosowane na liniach energetycznych, też w chwili poboru prądu grzeją się. Zaciski, a w środku styki - przypominające krokodylki, zwłaszcza o punktowym nacisku na przewody, mogą po pewnym czasie nie przenosić większego prądu, co często jest mało zauważalne. Nie wykluczam, że problem tkwi w uzwojeniu silnika, czy w łożyskach, jak piszą Ci życzliwi doradcy, ale warto przenieść, bądź przewieźć KOMPRESOR - w końcu to tylko około 35 kilogramów w inne miejsce i zasilić, aby PRZYNAJMIEJ wyeliminować przynajmniej najprostszą przyczynę w sieci. Następnie możesz też skorzystać z SERWISU FIRMOWEGO.

LINK https://www.guede.com/cgi-bin/twinklecom.cgi?...tref=50054&command=3&requestinfo=riSOPT[@@]4& KOMPRESSOR 300/10/50 EU Art.-Nr.: 50054
  • #11 21294445
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    wiesiekcwik napisał:
    jeśli nie chcesz narobić się i wydać pieniędzy, to sprawdź przynajmniej, co sugerowałem Ci w mojej odpowiedzi tu i na PW.
    To, że masz PE i N, nie świadczy o jego skuteczności, zwłaszcza przy większym obciążeniu prądowym urządzeń, takich jak m/innymi kompresor.

stan234 napisał:
    Silnik się zatrzymał, wówczas napięcie jest 225V a natężenie prądu 16,7A

Jeżeli przy obciążeniu prawie 17A napięcie utrzymuje się w normie to instalacja jest całkowicie w porządku
  • #12 21303898
    beam_beer
    Poziom 23  
    Ocena: 135
    Miałem kiedyś podobny problem. Okazało się, że silnik miał uzwojenie aluminiowe, a wyprowadzenia na kostkę było już miedzią. Połączone to było tulejką zaciskaną. I tutaj przy większym obciążeniu nie było dobrego styku (przegrzanie było widać "gołym okiem"). Zerknij, to nic nie kosztuje.

Podsumowanie tematu

✨ Silnik jednofazowy 230V o mocy 1,85 kW napędzający kompresor tłokowy zatrzymuje się przy ciśnieniu 2,5 atm, co objawia się spadkiem obrotów i buczeniem. Użytkownik wymienił kondensator rozruchowy, jednak problem się powtarza. Pomiary prądu wskazują na 9,2 A pod obciążeniem i 16,5 A przy zatrzymaniu. Sugerowane rozwiązania obejmują sprawdzenie napięcia na silniku, przegląd instalacji elektrycznej, oraz kontrolę zaworu zwrotnego. Wskazano również na możliwość ocierania wirnika o stojan lub uszkodzenia uzwojenia silnika. Użytkownik zauważył, że przy obciążeniu jedna część obwodu stojana nagrzewa się bardziej niż druga, co może sugerować problem z uzwojeniem lub łożyskowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA