logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczeństwo przechowywania ogniw 18650 z napięciem 0 V - czy to bezpieczne?

mihuntu 10 Lis 2024 20:57 1062 12
REKLAMA
  • #1 21297536
    mihuntu
    Poziom 3  
    Witam, czytam o bezpieczeństwie ogniw 18650 i nasuwa mi się jedno pytanie. O ile oczywistym jest np. przeładowanie, które może być niebezpieczne, to mam pytanie, jak sprawa się ma z ogniwem, które ma praktycznie 0 V. Czy takie ogniwo stwarza jakiekolwiek niebezpieczeństwo? Mam kilka takich ogniw ze starej baterii od wiertarki. Zdepakietowałem je sobie i chcę je użyć do testowego zgrzewania na zgrzewarce, którą mam zamiar kiedyś zbudować z transformatora od mikrofalówki. Tylko właśnie, czy mogę bezpiecznie trzymać w szufladzie takie puste ogniwa?
  • REKLAMA
  • #2 21297544
    ladamaniac
    Poziom 41  
    Ocena: 2077
    Możesz, rozładowane ogniwo jest bezpieczne, zasadniczo naładowane też, pod warunkiem, że nie zrobisz zwarcia, nie uszkodzisz mechanicznie lub nie będziesz ładował zbyt dużym prądem, a zwłaszcza zbyt wysokim napięciem. Bardziej niestabilne są ogniwa LiPo.
  • REKLAMA
  • #3 21297560
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2597
    Rozładowane akumulatory litowo-jonowe są bezpieczne do czasu, aż spróbujesz je ładować.
    Najgroźniejsze są naładowane i wtedy zwarcie, rozerwanie obudowy, przegrzanie, przeładowanie spowodować mogą pożar lub eksplozję. Jeden Rosjanin zbadał reakcję akumulatorów na rozerwanie obudowy. Rozładowane tylko dymią. Naładowane płoną po kontakcie wnętrza z powietrzem.
  • #4 21298267
    mihuntu
    Poziom 3  
    OK, dzięki za informację, więc spokojnie je będę sobie trzymał do czasu zbudowania zgrzewarki. :-)
  • #5 21298293
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2597
    Jeśli mają napięcie 0 V, to się już tylko do utylizacji nadają.
  • REKLAMA
  • #8 21298952
    Domen4
    Poziom 19  
    Ocena: 74
    Preskaler napisał:
    Li-Ion nie powinno się rozładowywać poniżej 3,0 V.

Zasadniczo to 2,4 V jest graniczną wartością, poniżej której ogniwa się uszkadzają. Stąd też właśnie BMS odcina ogniwo przy ~2,5 V.
  • #9 21299198
    Tadas
    Poziom 20  
    Ocena: 57
    Preskaler napisał:
    Akumulatory Li-on nie powinno się rozładowywać poniżej 3,0 V. Jeśli to zrobimy, akumulatory uszkodzą się bezpowrotnie.
    W tym przypadku co najmniej około 1500 cykli bez zmian wydajności

Domen4 napisał:
    Zasadniczo to 2,4 V jest graniczną wartością, poniżej której ogniwa się uszkadzają. Stąd też właśnie BMS odcina ogniwo przy ~2,5 V.
    A Twój przypadek to 450 cykli bez zmiany dużej pojemności.
  • REKLAMA
  • #10 21299202
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6648
    Preskaler napisał:
    Akumulatorów Li-Ion nie powinno się rozładowywać poniżej 3,0 V.

Autor przecież nie ma zamiaru ich wykorzystywać jako źródło energii, tylko jako elementy doświadczalne zgrzewarki.
    mihuntu napisał:
    chcę je użyć do testowego zgrzewania na zgrzewarce, którą mam zamiar kiedyś zbudować z transformatora od mikrofalówki

mihuntu napisał:
    OK, dzięki za informację, więc spokojnie je będę sobie trzymał do czasu zbudowania zgrzewarki.

ladamaniac napisał:
    do ćwiczenia zgrzewania.

Dywagacje o ich przydatności do ładowania i ich pojemności przy przechowaniu w całkowitym rozładowaniu w tym temacie nie mają sensu.
  • #11 21299506
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1056
    DiZMar napisał:
    Autor przecież nie ma zamiaru ich wykorzystywać jako źródło energii tylko jako elementy doświadczalne zgrzewarki.

Lepiej to wyjaśnić, zanim ktoś inny zrozumie to opacznie i narazi się na stratę akumulatorów.
  • #12 21304483
    mihuntu
    Poziom 3  
    Dokładnie, akumulatorki mają służyć do testowania zgrzewania i nie będą nigdy ładowane :-)
  • #13 21304618
    Tadas
    Poziom 20  
    Ocena: 57
    Preskaler napisał:
    Akumulatorów Li-Ion nie powinno się rozładowywać poniżej 3,0 V. Jeśli to zrobimy, akumulatory uszkodzą się bezpowrotnie.

Miło wiedzieć, że chociaż ktoś stara się dbać o środowisko. Ponieważ dbanie o środowisko jest obecnie niemodne.

I dopiero później zdziwimy się, jak szybko wylądujemy na wielkiej stercie śmieci, których nie jesteśmy w stanie posprzątać.

Preskaler napisał:
    Lepiej to wyjaśnić, zanim ktoś inny zrozumie to opacznie i narazi się na stratę akumulatorów.

I chciałbym, żeby moderatorzy nie zamykali tego wątku z powodu mojej wiadomości. Dzienki !

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy bezpieczeństwa przechowywania ogniw 18650, które mają napięcie bliskie 0 V. Uczestnicy forum podkreślają, że rozładowane ogniwa są generalnie bezpieczne, o ile nie są ładowane ani nie są narażone na zwarcia czy uszkodzenia mechaniczne. Zwracają uwagę, że ogniwa litowo-jonowe nie powinny być rozładowywane poniżej 2,5 V, ponieważ może to prowadzić do ich trwałego uszkodzenia. Użytkownik planuje wykorzystać te ogniwa do testowania zgrzewarki, co jest akceptowalne, pod warunkiem, że nie będą one ładowane. Wspomniano również o konieczności odpowiedniej utylizacji ogniw, które osiągnęły 0 V.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA