logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wymiana grzałki w suszarce MPM MSG-01 i silnika w Zelmer FD1000 - jak?

madle 13 Lis 2024 11:01 1038 3
REKLAMA
  • #1 21301211
    madle
    Poziom 3  
    Ocena: 6
    Ostatnio zepsuły mi się 2 suszarki do grzybów podczas sezonu grzybowego.
    1)
    Pierwsza to model: MPM MSG-01 o mocy 250w - uszkodzeniu uległa grzałka a dokładniej spirala grzejna (przepaliła/przerwała się w połowie i nie ma możliwośći jej połączenia) . Nigdzie nie mogę znaleźć całej grzałki do tego modelu. Czy jest możliwość wymiany samej spiralki żeby ją nawinąć na nowo, jeżeli tak to gdzie to można zakupić i jaką kupić?
    Grzałka wygląda tak:
    Element suszarki do grzybów z uszkodzoną grzałką

Dodam, że silnik pracuje.

2)
    Druga suszarka to model: Zelmer FD1000 500Wat - uszkodzeniu uległ silnik. Znalazłem podobny silnik, który wygląda identycznie jak ten spalony: Silnik indukcyjny H16/58 230V 50Hz

https://allegro.pl/oferta/silnik-indukcyjny-s...16LUFLWYg1Kp27tCpkSCxUqsZGNdOq8Q6KBYyPJcXrH6y

Czy ten silnik z tej aukcji nadawałby się do takiej suszarki i jak ściągnąć śmigło z silnika spalonego aby nie połamać go?

Dziękuję za nakierowanie, porady, sugestie i pomoc w naprawie urządzeń.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21301311
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 715
    Odpowiem tylko na pierwsze, spiralę jak jeszcze nie przegrzana to można skręcić, jak druciki się już łamią to kawałek metalowej rurki i tylko zaciskamy dwa końce spirali.
  • REKLAMA
  • #3 21302748
    madle
    Poziom 3  
    @klamocik Dziękuję za pomoc. Spirala grzałki kruszyła się w 2 dwóch miejscach przerwanych. Wykruszyłem to co się kruszyło i rozciągnąłem lekko spiralę aby połączyć ze sobą oba końce za pomocą mini rurki metalowej. Suszarka naprawiona. :)

Odnośnie drugiej suszarki już namierzyłem silnik. Musze jedynie zakupić i wymienić a to chwilkę już potrwa.
  • #4 21323326
    madle
    Poziom 3  
    W drugiej dokonałem wymiany silnika. Suszarka sprawna. Zamykam temat.
REKLAMA