logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wtyczka Gosund SP 111 - przegrzewanie i nadmierny poboru prądu

piszmaile 17 Lis 2024 14:01 1032 5
REKLAMA
  • #1 21306649
    piszmaile
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Cześć.

Od roku posiadam gniazdo GOSUND SP 111 przez które steruję pracą bojlera elektrycznego.

Posiadając instalację fotowoltaiczną ustawiłem pracę bojlera w godzinach kiedy to produkcja fotowoltaiki jest największa.

Problem pojawił się w sumie 2 lata temu kiedy to posiadałem pierwsze urządzenie GOSUND SP 111 - wtedy urządzenie się delikatnie mówiąc przepaliło - stopiło w środku. Efekt był taki że urządzenie pobierało max napięcie bojlera ale nie przekazywało go bezpośrednio do bojlera (tzn tak mi się wydaje). Bojler pokazywał że jest podłączony do prądu (grzałka pokazywała pracę), ale temperatura w bojlerze nie zwiększała się nawet o stopień po 2 godzinach. Czytajcie bojler pobierał max prądu a nie grzał. Grzała się natomiast wtyczka GOSUND SP 111 do tego stopnia że można było się oparzyć a sama wtyczka śmierdziała spalonym plastikiem.
    Oczywiście zdemontowałem wtyczkę, podłączyłem bojler bezpośrednio do gniazdka w ścianie i bojler zaczął grzać normalnie.
    Pomyślałem sobie - może faktycznie urządzenie się zepsuło i zakupiłem nowe urządzenie (takie same) w sklepie.
    Po około 7-8 miesiącach poprawnej pracy - problem się powtórzył. Zauważyłem niską temperaturę wody - po godzinach których miała pracować grzałka.
    Schodzę do pomieszczenia w którym mam bojler, wtyczka gosund sp111 ponownie bardzo gorąca, pobór prądu wskazywany przez wtyczkę podaje bardzo duże zużycie prądu - tak jakby bojler grzał dłużej (i pobrał np 5KWh) a zazwyczaj przy poprawnej pracy brał max 4KWh w tym samym czasie (np dzień wcześniej).
    Woda w bojlerze miała taką temperaturę jakbym nie załączał grzania w tym dniu.
    (a grzałka bojlera ponownie pokazywała że pracuje).

Powiedzcie mi czym to może być spowodowane ?
    Samo gniazdo GOSUND SP 111 pokazuje żę mogę podłączyć do niego urządzenie max 3680W a z tego co wiem grzałka bojlera ma znacznie mniej poboru prądu.

Czemu gniazdo pobiera prąd, grzeje się, a jakby nie podaje tego prądu dalej do urządzenia wyjściowego (bojlera? ) .
    Czemu bojler bezpośrednio podłączony do instalacji działa poprawnie a z wtyczką Gosund są problemy ??
  • REKLAMA
  • #2 21306677
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1696
    Często w tych gniazdkach uszkadzały/uszkadzają się kondensatory w głównej przetwornicy. Na Twoim miejscu wymienił bym też przekaźnik który zapewne po roku intensywnej pracy morze mieć wypalony styk. Dość łatwo sie je rozbiera więc po rozkręceniu będzie widać co się grzeje.
    Nie sugerowałbym się tym 3680W tam jest naprawdę mały przekaźnik. a przy wyłączeniu dużego obciążenia w stylu grzałka łuk robi swoje.
  • REKLAMA
  • #3 21306777
    piszmaile
    Poziom 10  
    Dobrze to co polecacie dla kontroli grzałki w bojlerze ? bo nie jest dla mnie rozwiązaniem co kilka miesięcy zakup nowej wtyczki / wymiana przekaźników czy kondensatorów we wtyczce.

Najlepiej by była możliwość podglądu poboru prądu, ewentualnie bez podglądu, ale z możliwością czasowego załączania i wyłączania grzałki w bojlerze.
  • REKLAMA
  • #4 21306821
    madamsz1
    Poziom 42  
    Wszystko zależy od mocy grzałki, ilości grzałek.
    U kolegi zastosowałem Sonoff który steruje stycznikiem - zmieniony tylko soft na Suplę. Plus tego taki, że nie ma problemu i można nawet 3-fazowo podłączone grzałki załączać. Minus, brak podglądu na zużycie i brak odczytu napięcia na podstawie którego można zasterować grzałki i potrzeba inny miernik energii z którego do chmury trzeba to wyciągnąć. Działa bezawaryjnie już w obecnej chwili 18 miesięcy. Dołożyłem też dodatkowe czujniki temperatury zamontowane na zasobniku dla podglądu tego co się dzieje z wodą.

Dodano po 39 [minuty]:

Dodam, że są też w wersji na szynę DIN pod Tuya przekaźniki z pomiarem prądu i napięcia obsługujące 40A czy 50A, a także 63A. Tam przekaźniki wyglądają dość porządnie.
    Jak chcesz odstąpić te uszkodzone Gosundy to daj znać co i jak na prv.
  • REKLAMA
  • #5 21317280
    piszmaile
    Poziom 10  
    @madamsz1 to skoro mam grzałkę o mocy 2000W (być może kiedyś wymienię na 3000W) - to taki przekaźnik Tuya na szynę din mi wystarczy ?

Trzy przekaźniki Tuya na szynę DIN z aplikacją mobilną na smartfonie.

Specyfikacja:
    Napięcie zasilania: AC 76V – 265V
    Prąd znamionowy przekaźnika: 10A 16A 20A 25A 40A 63A
    Częstotliwość: 50/60Hz
    Pobór mocy przez urządzenie: <0.3W
    Wymiary urządzenia: 50 x 82 x 18mm
    Szyna DIN: 35mm
    Szerokość: 1 moduł
    Temperatura pracy: -20C - +60C

Musiałbym zrobić małą skrzynkę na szyny din
  • #6 21317547
    madamsz1
    Poziom 42  
    Tak jak już pisałem, te na szynę w wersji 40A i wyżej mają wzrokowo dobre przekaźniki i zapewne lepiej wytrzymają cykliczna pracę.
    Można założyć że wytrzyma wiele więcej niż Gosund, który wg mnie przeznaczony jest dla drobnych urządzeń i załączanych/wyłączanych rzadziej.
REKLAMA