logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Downgrade z Windows 98 do 95 bez płyty - problem z bootowaniem ISO

luxurychessyt 17 Lis 2024 15:23 390 7
REKLAMA
  • #1 21306781
    luxurychessyt
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam,
    borykam się z następującym problemem. Chciałbym wykonać downgrade z Win98 na Win95. Nie posiadam oryginalnej płyty z Win95, dlatego postanowiłem ją zrobić sam. Do pliku ISO dodałem obraz dyskietki startowej przez program UltraISO. Następnie wypaliłem płytkę. Niestety, ale po podłączeniu do laptopa nie wyświetla się żadne menu instalacji, system Win98 bootuje się normalnie (oczywiście zmieniłem priorytet bootowania). Co zawiodło? Dodam, że pliki pobierałem z WinISO.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21306803
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8195
    luxurychessyt napisał:
    Co zawiodło?

Zawiodły założenia. Dyskietka startowa ma nieco inną formę niż mechanizm startowy płyty. Między innymi dyskietka startowa nie uruchamia z automatu instalatora.

Możesz sprawdzić, czy ta wersja zadziała.
    https://basewin.pl/win95.2841.html
  • REKLAMA
  • #4 21306845
    luxurychessyt
    Poziom 7  
    Dzięki, sprawdzę czy zadziała. Ale według tej strony moja metoda powinna być prawidłowa, natomiast zastanawia mnie to że według tej strony dyskietka startowa powinna mieć pliki oemsetup, które powinienem przenieść do iso. Natomiast w iso z winiso te pliki już były, a w pliku dyskietki ich nie było.
    Tu link do tej strony https://www.betaarchive.com/forum/viewtopic.php?t=26963
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21306902
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2544
    Win 95 i Win 98 się zawsze instalowało z dysku twardego, a nie z wolnego CD-ROMu.
    Nie było bootowalnych CD, a dyskietki startowe Winsowsa nawet z obsługą CD-ROM nie działały.
    Dysk twardy musiał być przygotowany do uruchomienia DOS, tj. mieć wgrane magiczne trzy pliki i wgrany bootloader w MBR (format /s). Masz zainstalowanego Win98 więc przekopiowujesz sobie na dysk folder instalacyjny z płyty CD-ROM. Potem przy starcie wybierasz opcję Wiersz poleceń i przechodzisz do MS-DOSa. Poleceniami uruchamiasz instalator.
    Instalator wykrywa że jest zainstalowany system operacyjny i nie pozwoli zainstalować systemu obok siebie — taka możliwość jest w przypadku już zainstalowanego Win95 i instalacji Win98 o ile jest to pełna wersja a nie jakiś upgrade lub OEM dostarczany z nowym komputerem.
    Zabezpieczenie te omija się poprzez usunięcie lub zmianę nazwy pliku C:/WINDOWS/WIN.COM, oczywiście nazwę całego katalogu windows (z win98) trzeba zmienić na inną, bo wtedy win zainstaluje się w katalogu pod dziwną nazwą z numerkiem.
  • REKLAMA
  • #6 21306956
    luxurychessyt
    Poziom 7  
    Tu się nie zgodzę. Mam oryginalną płytkę z Win98. Ostatnio instalowałem Win98 z tej płytki, wszystko poszło dobrze, nie potrzebowałem nic więcej. Wcześniej na tym samym laptopie miałem Win XP, także żadne wchodzenie w msdos nie było możliwe.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21306991
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 877
    Zrób obraz win98 CD, podmień pliki instalacyjne na 95?

Jak pamiętam to zawsze odpalałem Dos navigatora i kopiowałem cały folder instalki na HDD i stąd instalowałem windowsa - szybciej, pewniej i po restarcie pliki instalacyjne były pod ręką.
  • #8 21306992
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10424
    @luxurychessyt tylko Win98SE byly bootowalne, wczesniejsze wymagaly dyskietki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z downgradem systemu Windows 98 do Windows 95 bez oryginalnej płyty instalacyjnej. Stworzył obraz ISO, dodając plik dyskietki startowej, ale po uruchomieniu laptopa system Windows 98 się bootuje, a instalator Windows 95 się nie uruchamia. Użytkownicy sugerują, że dyskietka startowa nie działa tak samo jak mechanizm startowy płyty, a instalacja Windows 95 z dysku twardego jest bardziej efektywna. Wskazówki obejmują skopiowanie plików instalacyjnych Windows 95 na dysk twardy oraz uruchomienie instalatora z poziomu MS-DOS. Wspomniano również o konieczności zmiany nazwy pliku WIN.COM, aby ominąć zabezpieczenia instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA