logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Vaillant atmoTEC plus VU PL 2403-5 R2 - niskie ciśnienie ciepłej wody, co zrobić?

matheush7 18 Lis 2024 12:07 555 6
REKLAMA
  • #1 21308065
    matheush7
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Dzień dobry piecomistrzowie!
    Problem: bardzo niskie ciśnienie i przepływ wody ciepłej z każdego kranu (2 litry na minutę).
    Woda zimna okej (9,5 litra na minutę).
    Piec ma około 10 lat i jest serwisowany co roku.
    Co mogę zrobić samodzielnie? Mogę ingerować w tor wodny i to biorę na siebie, toru gazowego nie chcę dotykać.
    Pytanie, gdzie może być przyczyna i jak to naprawić? CO śmiga bez zarzutu.
    Zdjęcia zaworów i doprowadzeń poniżej.

Piec:
    Vaillant atmoTEC plus VU PL 240/3-5 R2
    Zasobnik:
    VIH R 120/5 Zawory i rury pieca Vaillant atmoTEC plus pokazane z tyłu urządzenia. Zespoły zaworów i rurek przy piecu gazowym Vaillant i zasobniku wody Wnętrze kotła gazowego Vaillant z widocznymi miedzianymi rurami i okablowaniem.
    AI: Czy sprawdzałeś ostatnio stan filtra wody lub czy były jakieś zmiany w jakości wody?
    Lekko spadło ciśnienie wody ciepłej około 20%.
    Nie
    AI: Czy w ostatnim czasie były przeprowadzane jakieś prace konserwacyjne lub zmiany w systemie, które mogłyby wpłynąć na ciśnienie wody?
    Nie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21308073
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1152
    Czy na drugim zdjęciu na dole masz zasobnik ciepłej wody użytkowej? Jeśli tak, to masz szukaj problemu, nie w piecu.
  • REKLAMA
  • #3 21308344
    matheush7
    Poziom 8  
    Ok, tak jak pisałem wyżej, zasobnik to:
    VIH R 120/5
    Natomiast nie widzę na wejściu i wyjściu żadnych nieotwartych zaworów.
    Jak się dobrać do tego tematu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21308356
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1152
    Sorry nie zauważyłem typu obok zdjęcia. Ja bym rozkręcał śrubunki przed i za zbiornikiem i patrzył jak leci :) Pewnie zachlapiesz przy tym całą kotłownie, ale gdzie drwa rąbią, tam wióry lecą.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21308429
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 948
    Problemem nie jest kocioł (piec) tylko przepływ przez zasobnik CWU.
    Najczęściej kamień odkładający się wewnątrz zasobnika blokuje rurkę z dopływem ZW lub odkładający się w przyłączach ZW lub CWU.
    Najpierw zakręć zawory (zaznaczone czerwonymi strzałkami na rysunku):
    na dojściu ZW (mała szara wajcha przy grupie bezpieczeństwa)
    potem otwórz jakiś kran z CWU tak by spuścić ciśnienie z zasobnika CWU
    potem zakręć zawory:
    na wyjściu CWU (czerwony motylek na zaworze)
    na dojściu cyrkulacji CWU (czerwony motylek na zaworze)
    potem na dole zasobnika na bocznej ściance masz zawór spustowy (srebrny króciec), którym kręcisz tak jak śrubą - odkręcanie odwrotnie do wskazówek zegara - powinno polecieć trochę wody - może tak być że otwór się zatkał kamieniem i trzeba wykręcić króciec i przebić "korek" śrubokrętem - potem szybko wkręcić króciec z powrotem - na króciec złożyć wąż i otworzyć zawór na dopływie ZW i przepłukać dół zasobnika - najlepiej wlewać do wiadra i obserwować co leci.
    Potem zakręcić zawór na dopływie ZW otworzyć zawór na wyjściu CWU i sprawdzić jak ciśnienie w kranie.
    Jak nie pomoże to trzeba sprawdzić króćce przyłączeniowe (zaznaczone zielonymi strzałkami na rysunku), czyli znowu zakręcić zawory spuścić ciśnienie ze zbiornika i odkręcić śrubunki na króćcach sprawdzając czy nie są zakamienione (zapchane). Skręcić z powrotem śrubunki (może trzeba będzie wymienić uszczelki w zależności od ich stanu) i otwierać zawory.
    Zasobnik CWU z zaznaczonymi zaworami i króćcami
  • #6 21314587
    matheush7
    Poziom 8  
    Panowie jarekgol oraz ls_77 wielkie dzięki za podpowiedzi. Temat rozwiązany, problemem było zarąbane osadem kolanko hydrauliczne z sitkiem. Sitko zostało usunięte, a kolanko oczyszczone.
    Światło zawalonego kolanka to było 2mm^2, więc nie dziwne że przepływ był 2l/min.
    Teraz przepływ zimnej jak i ciepłej ok. 10l/min- cudo!
    Załączam zdjęcie z zaznaczonym źródłem problemu.
    Zamykam. System hydrauliczny z zaznaczonym kolankiem jako źródło problemu.
  • #7 21314589
    matheush7
    Poziom 8  
    Powyżej rozwiązanie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z niskim ciśnieniem ciepłej wody (2 l/min) w piecu Vaillant atmoTEC plus VU PL 240/3-5 R2, podczas gdy ciśnienie wody zimnej jest w normie (9,5 l/min). Po analizie problemu, uczestnicy dyskusji zasugerowali, że przyczyna leży w zasobniku ciepłej wody użytkowej VIH R 120/5, a nie w piecu. Wskazano na możliwość zatykania się rur przez osady, co potwierdziło się po rozkręceniu kolanka hydraulicznego z sitkiem, które było zablokowane. Po usunięciu sitka i oczyszczeniu kolanka, przepływ wody poprawił się do około 10 l/min.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA