logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie usunąć i wymienić źle przylutowany element na płytce drukowanej?

darfless 20 Lis 2024 22:00 513 10
REKLAMA
  • #1 21311838
    darfless
    Poziom 2  
    Witam
    Ostatnia lutowałem taki czterokanałowy termometr cyfrowy ze strony AVT, ale to nieważne. Chciałem się zapytać, czy macie jakieś porady, bo pomyliłem 1 część z 2 i teraz mam problem, bo odessałem trochę tej cyny, ale przy wkładaniu były trudności, no to teraz pewnie są przy wyciąganiu, więc jeśli macie jakieś porady, jak to wyciągnąć, to piszcie.
    Pozdrawiam Płytka drukowana z zamontowanym układem ATmega8 Lutowana płytka drukowana z widocznymi śladami cyny i połączeniami.
    AI: Jaki dokładnie element próbujesz usunąć i wymienić? Czy to jest rezystor, kondensator, czy może układ scalony?
    To jest taki półprzewodnik ATmega8.
    AI: Jakie narzędzia i sprzęt masz obecnie do dyspozycji do lutowania i odlutowywania?
    Lutownica, plecionka, odsysacz, opalarka.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21311845
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    Plecionka oraz flux i do boju. Dużo fluxu! Finalnie powinieneś bez problemu wyciągnąć układ.
  • REKLAMA
  • #3 21311848
    darfless
    Poziom 2  
    Dobra dzięki spróbuję
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21311855
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    https://youtu.be/Vou2xlJkuoU

Przejrzyj sobie inne filmy z tego kanału jest tam dużo wiedzy praktycznej.
  • #5 21311860
    darfless
    Poziom 2  
    Dzięki pooglądam sobie i spróbuję
  • REKLAMA
  • #7 21311871
    darfless
    Poziom 2  
    Tylko że problem jest, bo trochę ciężko wszedł ten element, to nie wiem, czy tak łatwo wyjdzie, tak jak na jego filmikach.
  • #8 21312100
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2550
    Odessij cynę odsysaczem. Flux to po polsku kalafonia/topnik. Odessiesz cynę, to delikatnie podważ układ scalony to z jednej to z drugiej strony. Delikatnie, bo możesz go złamać lub ukruszyć obudowę. Jeśli któreś nóżki trzymają, to trzeba je przygrzać lutownicą i podważać. Jeśli układ się ruszy, to już dasz radę go wyciągnąć dalej lekko podważając to z jednej, to z drugiej strony. Wyobraź sobie pomyłkę przy układzie z 40 nóżkami. :)
  • #9 21312155
    darfless
    Poziom 2  
    Dzięki też spróbuję
  • #10 21312293
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2550
    Grzejesz punkt lutowniczy, cyna roztapia się, odsuwasz lutownicę, przystawiasz odsysacz i zwalniasz go. W ten sposób nie stopisz szybko końcówki teflonowej w odsysaczu.
  • #11 21313488
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    Bardzo dobrze wylutowuje się układy scalone i nie tylko za pomocą igły od strzykawki lekarskiej. Trzeba mieć kilka takich igieł o średnicy pasującej do typowych otworków na płytce oraz średnicy nóżek. Ostrze igły trzeba zeszlifować/spiłować na płasko i nieco zaostrzyć krawędż. Powstaje rurka o odpowiedniej średnicy której nie ima się cyna, jest nie lutowna. Należy taką "rurkę" nałożyc na wylutowywaną nóżkę układu, przygrzać lutownicą cynę i przycisnąć. I tak po kolei. Jest to lepsza metoda niż odsysacz albo różne "plecionki" do typowych przewlekanych elementów (nie SMD). Sprawdzone przez wiele lat w praktyce warsztatowej.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany źle przylutowanego elementu, którym jest półprzewodnik ATmega8, na płytce drukowanej. Użytkownik miał trudności z odlutowaniem elementu, który został źle zamontowany. Uczestnicy forum zalecili użycie plecionki oraz topnika (flux) do ułatwienia procesu odlutowywania. Sugerowano również techniki takie jak podgrzewanie punktu lutowniczego, użycie odsysacza oraz igły od strzykawki do precyzyjnego usuwania cyny. Wskazówki obejmowały delikatne podważanie nóżek układu scalonego oraz ostrożność, aby nie uszkodzić elementu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA